Munka otthon - hasznos vagy egészségtelen?
hirdetés
Címlap / Karrier / Munka otthon - hasznos vagy egészségtelen?

Munka otthon - hasznos vagy egészségtelen?

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-15

Ha otthonról dolgozunk, annak vannak előnyei. Nem kell fürödni, borotválkozni, sőt, felöltözni sem. Nem kell a forgalmi dugókban araszolgatni, és a kedvenc sorozatunkat is bármikor megnézhetjük. Ezzel együtt azonban felmerülnek hátrányok és veszélyek, melyet csak kevesen értenek meg és vesznek fontolóra. Lássuk! 


Rendezvénynaptár
Egész nap a számítógép előtt ülünk, háztartási baleseteket szenvedhetünk, egész nap rendelkezésre állunk, egyedül dolgozunk, nem beszélgethetünk a munkatársainkkal, ráadásul számítástechnikai segítség sem áll rendelkezésre.

A hagyományos munkahelyek kormányzati szabályozás alapján jöttek létre, a legjobb eredmény elérése érdekében - több kevesebb sikerrel. A magas üzemanyagárak és a zsúfolt közutak miatt azonban egyre több ember kényszerül otthonról dolgozni, ahol semmiféle szabályzat nincs arra nézve, hogyan alakítsunk ki megfelelően egy irodát.

Valódi kockázatok
Több ezer tűzeset fordul elő otthoni irodákban, változatos okokból, állítja a Nemzeti Tűzeset Jelző Rendszer. A vezető ok a túlterhelt elektromos rendszer, amikor is egyetlen konnektorba dugják be a fax, a nyomtató, a számítógép, a lámpa és a fűtőberendezés vezetékeit. Ha már egy karácsonyi égősor is zárlatot okozhat, képzeljék el, mire képesek az irodai berendezések.


 
A hagyományos munkakörülmények között az irodai alkalmazottak rendelkezésére áll megfelelő világítás, ergonómiailag kialakított asztalok és billentyűzet-tartók, kényelmes, állítható székek. Otthon sokan a konyhaasztalhoz ülnek dolgozni, esetleg a pamlagra, mely elsőre kényelmesnek tűnhet, de károsíthatja a szemet és megfájdulhat a hátunk. Otthon sokan megfeledkeznek arról, hogy szünetet tartsanak. Nincsenek audiovizuális ingerek arra, hogy megszakítsuk a munkát, mint például egy egyszerű eszmecsere a futballcsapat körében kitört influenzajárványról.

HarmoNet tipp: Érdemes túlórázni? - Terítéken az őszinteség >>

A rosszul szellőző helyiségekben felgyülemlő radon nem jelent veszélyt, ha csak néhány percet töltünk ott a házimunkával, de ha az otthoni irodánkban napi több mint nyolc órát töltünk benne, akkor rákot okozhat. A radon második helyen szerepel a tüdőrák okai között, mely évente 21 000 emberéletet követel a Környezetvédelmi Ügynökség szerint.

Dolgozom, ergo ergonómia
A Munkabiztonsági és Egészségügyi Hivatal 2001. január 16-ával léptetett életbe egy átfogó ergonómiai programelőírást, mely érintette volna a távmunkát is. Bush elnök azonban két hónappal később, beiktatása utáni első lépések egyikeként ezt visszavonta.

Kevés kutatást végeztek eddig a távmunka veszélyeiről, a legtöbbet maga az ipar végezte, mint azt is, mely 2000-ben jelent meg az American Association of Occupational Health Nurses folyóiratban. Ebből kiderült, hogy a távmunkások elégedettek munkájukkal, de keveset tudnak az ergonómiáról és a biztonsági fogalmakról. A Journal of Safety Research 2004-es jelentésében az áll, hogy a távmunkások 85 %-a nem kapott képzést, 44 %-uk fájdalmat vagy kényelmetlenséget tapasztalt munkavégzés során.

Az otthoni balesetek valódi számát homály fedi, mert sokan félnek azt jelenteni, nehogy elveszítsék távmunkás privilégiumaikat. Nehéz megállapítani, hogy a sérülés hol történt, otthon, vagy az irodában.

HarmoNet tipp: Az otthoni és a munkahelyi teendők közötti egyensúly >>

A főnök nyeresége...
A távmunkát végzőknek ki kellene nyitni a szájukat. Az emberek úgy vélik, otthonról dolgozni csak előnyökkel jár, és ha mondjuk irodai felszerelést igényelnek a főnöktől, azzal túl messzire mennek. A munkaadók azonban sokat nyerhetnek ezen, így egyre többen kérik azt a munkavállalóktól, hogy dolgozzanak otthonról. A cégek úgy tekintenek a távmunkásokra, mint akik segítségével spórolhatnak az irodai költségeken. A Robert Half International tanácsadó cég által megkérdezett 1 400 fő közel fele mondta, hogy csak a fizetés előzi meg a távmunkát a legjobb szakemberek meggyőzésében. Az igazán ügyes cégek távmunkásokkal dolgoztatnak.

Medipress 
 
[ 1529 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x