Dolgozni szeretnél? A hivatás megválasztás pszichológiája...
hirdetés
Címlap / Karrier / Dolgozni szeretnél? A hivatás megválasztás pszichológiája lépésről-lépésre - Csináld velünk!

Dolgozni szeretnél? A hivatás megválasztás pszichológiája lépésről-lépésre - Csináld velünk!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-21

Hasonló kérdések merülnek fel benned álláskeresés esetén? Minden fejvadász megkérdezi milyen munkát szeretnél. Dolgoztál-e a kiválasztott munkakörben előzőleg? Mik a céljaid az adott pozícióban? Van-e jövőképed és hogy szerepel benne a megpályázott munkakör? Ha neked nincs elképzelésed arról, hogy hogyan teljesítenél egy adott munkakörben akkor kinek van? Hiszen te ismered magad a legjobban, neked, kell tudnod, hogy mire vagy képes, és eme tudás birtokában hogyan tudsz egy feladatot ellátni, miképp tudsz problémákat megoldani stb. Kérdés, hogy mennyire ismered önmagad? 


Rendezvénynaptár
Ha olyan állást szeretnél, amiben sikereket érhetsz el…
Először is tisztázd magadban, milyen munkát szeretnél. De nem elég annyi, hogy mennyit akarsz keresni, és milyen pozíciók, munkakörök jöhetnek szóba végzettséged, vagy tapasztalataid alapján. Ahhoz, hogy olyan munkát kapj, amiben sikereket tudsz elérni érdemes végiggondolni az alábbi kérdéseket:
  • milyen legyen az időbeosztás,
  • hol, milyen környezetben legyen a munkavégzés,
  • milyen legyen a főnök, legyen egyáltalán,
  • mit szeretsz csinálni, mik a kedvenc kedvteléseid?

 

Miért fontos a munkavállalásban, hogy tudd mik kedvenc időtöltéseid?
Ehhez egy kis segítség. Ha a következő feladatot elvégzed kiderül mit szeretsz csinálni, milyen célokat állíthatsz magad elé az álláskeresés folyamán. Ha már a kedvelt tevékenység megvan, vajon a jelenlegi munkád ennek megfelelő vagy más: írjunk össze 20 vagy több tevékenységet, amit szeretünk csinálni, itt olyan cselekvésekre gondolok pl. főzni, sétálni, természetet járni, focizni, bulizni, milyen könyveket szeretek olvasni, stb. amit a mindennapjainkban a szabadidőnkben végzünk.

HarmoNet tipp: 7+7alapvető álláskeresési hiba, amit ne kövess el >>

Azért, hogy konkretizáljuk a legerősebb kedvtelésünk ebből a 20 vagy több leírt tevékenységből válasszuk ki azt a hármat, ami nélkül nem tudnánk élni, annyira fontos a létben maradásunk öröméhez. Hiszen vallom az egészséges, teljes élethez elengedhetetlen, hogy élvezzük az élet apró örömeit.

Nehéz eldönteni milyen tevékenységeket, szokásokat végzel szívesen?
Amennyiben nehezen megy, választ kapni arra, hogy milyen tevékenységeket szeretsz végezni, érdemes egy kicsit elvonulni, leülni csendben, csak önmagadra figyelni és elképzelni, amint épp valamit csinálsz, majd megfigyelni milyen érzéseket vált ki belőled.
 
Kellemes, mosolyt fakasztó, vagy csak egy kis melegség érzést keltő, esetleg frusztráló, zavaró érzetek kerülnek felszínre? Érdekes játék ezt megfigyelni és önismeretre is szert tehetsz általa. A mindennapi tevékenységed során ezután, megfigyelheted, cselekvéseidet, szokásaidat. Most már ilyenkor is figyelheted mi esik jól számodra és mi nem.

Ha nehezen megy, segítségként érdemes elmenni valamilyen önismereti foglalkozásra, ahol szakemberek irányításával fényt deríthetsz arra, hogy milyen vagy, miket szeretsz igazán, mit kevésbé, mik azok a szokások amik csak környezeti hatásként rakódtak rád az évek alatt. Ki derítheted milyen erők rejlenek benned és hogyan mozgósíthatod ezen erőforrásaidat karriered felépítése szempontjából, vagy csak a megfelelő szakma megtalálása miatt.

 

Ma már nem szereted azt a munkát vagy hobbit, ami 4-5 évvel ezelőtt lázba hozott?

Semmi gond, sőt előnyödre is válhat. Ugyanis mint személyiségek, nem vagyunk állandók, mindig változunk, fejlődünk és e szerint is érdemes munkát keresnünk, vagy valamilyen tevékenységbe belefognunk. Tehát nem elég életünkben egyszer feltenni az említett kérdéseket önmagunknak.
 
HarmoNet tipp: Az állásinterjú a fürdőszobában kezdődik! - 8 tipp az azonnali sikerért >>

Az önismeret nem egyszeri és megismételhetetlen folyamat, hanem egy életen át, tartó játék személyiségünkkel.
A fejlődőképességet a munka világában nagyra értékelik. Aki változni, fejlődni tud, az többfajta munkakör betöltésére is alkalmas és tanítható ami a mai felgyorsult világunkban ez fontos kritérium. Aki az alapoktól kezdi egy gyárban később vezető pozíciót is betölthet amennyiben fejlődőképes személyiség és hajlandó tanulni változni, de ehhez szükséges az önismeret. Ezért is van elméletileg az a sok tréning melyek manapság egyre nagyobb tért hódítanak. Hiszen a megfelelő személyiségfejlesztő és önismeretet adó tréningek olyan irányban alakítanak, ami a hatékony munkavégzést segíti. 

Merj nagyot álmodni
Végül merj nagyot álmodni, legyen bátorságod olyan állásra pályázni, ami saját önismereted szerint neked való lenne. Kívánj olyan munkát, amit szeretettel és örömmel fogsz végezni. Ha megvan akkor, állj neki keresni, és biztos vagyok benne, hogy előbb utóbb megtalálod azt, amit akartál vagy az talál meg téged.

E.M. 
 
[ 4947 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x