Drasztikusan megemelkedik 2010-től a rehabilitációs hozzájárulás...
hirdetés
Címlap / Karrier / Drasztikusan megemelkedik 2010-től a rehabilitációs hozzájárulás mértéke

Drasztikusan megemelkedik 2010-től a rehabilitációs hozzájárulás mértéke

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

Az adótörvény módosítások között szerepel a rehabilitációs hozzájárulás mértékének megemelése, miszerint 2010.01.01-től drasztikusan megnövekszik a hozzájárulási kötelezettség mértéke, a jelenlegi 177.600,- Ft/fő/év-ről 964.500 Ft/fő/év-re. A befizetési és foglalkoztatási kötelezettség a 20 fő fölötti átlagos statisztikai létszámot meghaladó alkalmazotti létszámmal működő munkáltatók körét érinti. 


Rendezvénynaptár
Ki kötelezett a fizetésre?
A fizetési kötelezettség akkor merül fel, ha az alkalmazottak létszáma a KSH átlagos statisztikai létszáma alapján eléri vagy meghaladja a 20 főt és munkavállalói között nincs legalább egy fő megváltozott munkaképességű - 40%-os vagy attól nagyobb mértékben leszázalékolt az ORSZI vagy OOSZI által kiadott határozattal rendelkező - munkavállaló. Ugyanis a foglalkoztatási törvény szerint annak a vállalkozónak, akinek munkavállalói létszáma meghaladja a 20 főt foglalkoztatási kötelezettsége a foglalkoztatottak arányában azok 5%-nak mértékében megváltozott munkaképességűt foglalkoztatni, amennyiben ezt nem teszi meg, akkor köteles megfizetni a rehabilitációs hozzájárulást ezzel segítve az esélyegyenlőséget. A rehabilitációs hozzájárulás összege az 5 %-ból hiányzó létszámtól függ.

Hogyan kerülhető  el a hozzájárulás fizetésének kötelezettsége?
A drasztikus emelésre tekintettel ajánlott a költségeit csökkenteni szándékozó 20 főnél több alkalmazottat foglalkoztató, illetve a közeljövőben foglalkoztatni szándékozó vállalkozásoknak a változásra való időben történő felkészülés. 


Ezt oly módon is teheti, hogy a fizetési kötelezettséget minimalizálja, illetve elkerülje, foglalkoztatási kötelezettségének eleget tesz. Ezen cselekedetével ugyanakkor erősíti a társadalmi felelősségvállalási szerepét és kiépíthet egy lényeges munkamorált emelő, és lojalitást fokozó légkört cégénél. Ugyanis a megváltozott munkaképességű munkatárs alkalmazása a tapasztalatok szerint jótékonyan hat környezetére is.

Saját munkavállalói  állomány feltérképezése
Tapasztalataink szerint a munkáltatók sok esetben nem eléggé tájékozottak arról, hogy az általuk foglalkoztatott munkavállalóknak van-e a csökkent munkaképességről orvosi igazolásuk. Sokan ugyanis nem merik bevallani betegségüket, mert előítéletekkel szembesülhetnek és tartanak az esetleges elbocsátástól, vagy attól, hogy valamilyen megkülönböztetett bánásmódban fogják részesíteni őket. Ezért érdemes a munkavállalók közt is felmérni, hogy nem rendelkezik-e valaki a csökkent munkaképességet igazoló dokumentumokkal. Továbbá ajánlatos felmérni azokat a munkavállalókat is, akiknél a csökkent munkaképesség esetleg megállapítható lehet betegségeik miatt. Az ő esetükben érdemes kezdeményezni – mint munkáltató – az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetnél (ORSZI) történő vizsgálatot. Azonban az előbb említett megoldások eléggé érzékeny emberi vonatkozásokat érintenek, és kellemetlen feszültséget hordozhatnak magukban.

HarmoNet tipp: Betegség után - kórházban és otthon. Lehetséges a valódi rehabilitáció! >>

Üres álláshely feltöltése, megváltozott munkaképességű munkavállalóval

Mindenképp érdemes abban is gondolkodni, hogy új munkaerő felvétel esetén vajon be tudná e tölteni a munkakört megváltozott munkaképességű. Az országban működő 4M program keretében speciálisan képzett munkaerő-piaci szakemberek segítik ezt az elhelyezési - elhelyezkedési folyamatot. Ők pontosan felmérik a munkakört és ismerve a megváltozott munkaképességű munkavállalót (akivel előzetesen több interjú és tanácsadás során megismerkedtek) a megfelelő helyre a megfelelő embert tudják közvetíteni. Részletsebben a www.megvaltozott.hu vagy a www.napra-forgo.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Egry Márta
Képek: Piqs.de 
 
[ 5741 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x