A pályatervezés 8 lépcsője
hirdetés
Címlap / Karrier / A pályatervezés 8 lépcsője

A pályatervezés 8 lépcsője

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-21

Első diploma, új tanfolyamod vége, friss végzettség, átképzés. Ez még csak az input volt, a tudás bevitele. Hogyan lesz ebből gyakorlat és munka? A munkahely becserészése és a pályaterv kialakítása. 8 lépcsőn át biztosan az ég felé! Siker és karrier pontonként.  


Rendezvénynaptár
Az Államvizsga és a diplomaosztás után úgy érzed, hogy minden nyitva áll előtted, a végigtanult 5 év után kezdődhet a nagybetűs ÉLET. Aztán elmúlik a nyár és lassan vége az ősznek is, folyamatosan lesed az állásokat de semmi neked való, a barátnőd pedig már több mint egy éve megcsípte álmai állását, ő már a suli alatt elkezdte a munkát. És a Te karriereddel mi lesz? Hogyan és hol keress munkát?

Az első pofon helyett, az első siker
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a főiskolákról, egyetemekről kikerült fiatalok nagy része nincs felkészülve a munkába állásra. A munkaerőpiac olyan készségeket vár el a diplomás pályakezdőktől, amelyet az egyetemen nem lehet megszerezni, pl. megfelelő önéletrajz megírása (folyamatosan fejleszteni kell), kitűnő tárgyalási érzék és munkajogi kérdések ismerete, vagy éppen: szakmájában 5 éves gyakorlat...


Ezek megszerzésére csak autodidakta módon van lehetőség, amivel persze nem mindenki törődik. Az első rohangálás utáni kudarc megelőzése végett, érdemes volna egy kis önfejlesztéssel kezdeni. Közhelyként hangzik, de igaz, hogy a diploma magában nem elegendő a munkaerőpiacon, sokszor a gyakorlat, a beletanulás többet ér, igaz olcsóbban foglalkoztatható az a személy, akinek nincs szakirányú végzettsége.
Ki kell egészíteni megfelelő készségek fejlesztésével.
 • Érdemes nyelveket tanulni (természetesen a nyelvterületeken megszerzett ismeretek a legértékesebbek - sokszor már a nyelvértés is jó, és igazán előnyös, ha ritkább nyelvet beszélünk,
 • számítógépes ismereteket szerezni (minimum MS Office, net), mivel ezek ma már alapkövetelményként szerepelnek az állások betöltésénél.
 • Hasznos lehet a gazdasági kiegészítő képzések elvégzése is, hiszen mára már a cégek életének minden részébe beivódott marketinges-pénzügyes szemlélet. Tudj kiállítani egy számlát pl.
 • És ha már diplomával és megfelelő készségekkel is rendelkezik a végzős, még el is kell adnia magát az adott cégnek. Az önmenedzselés kulcsfontosságú egy-egy állás megpályázásánál, hiszen a "megfelelő tálalás"-sal sokat lehet javítani az esélyeken. Vagyis a motiváltságod helyén legyen és legyél asszertív.
 • Gyorsuló világunkban a tények, s a megszerzett tudás egy része gyorsan elévül, lekörözi a legújabb technikai módszer, fontos a változásokhoz való képesség is. Rugalmasság.

Álláskeresők kisenciklopédiája
Az álláskeresés lényege az, hogy kitartóan több helyen szétnézünk, pontosabban keresünk és kutatunk. Add el magadat! Győzd meg a munkaerő keresőt, hogy Te vagy a neki való! Soha ne menj úgy interjúbeszélgetésre, hogy lesz, ami lesz, (persze nem fejez le senki, ha mégis mást választana (a tudatlan bolondja), szóval mindent bele, elő karizmáddal!


Szinte mindenki a rokonok, ismerősök felől érkező információkra támaszkodik. A kapcsolatok építésének és fejlesztésének a nyugati szakirodalomban külön nevet is adtak: "networking"-nek, vagyis "kapcsolat-szervezésnek" nevezik. Ez többet jelent, mint a "szólok majd a nagybátyámnak" vagy "majd a Mari néni segít" típusú tevékenység. A tapasztalat az, hogy szerte a világon előnyben részesítik az olyan új munkatársak felvételét, akiért ajánlói valamilyen értelemben felelősséget vállalnak, vagyis van közös pont, közös ismerős. Valaki ajánlott téged. Fontos az a pozitív szemlélet is, hogy a kapcsolatért nézel szét, vagy csinálsz valamit, akár átmenetileg non-profit jelleggel, ingyen dolgozol. Ki is próbálhatnak. Ezt nevezte meg nagyon leleményesen könyveiben Paulo Coelho: szívességbankként.

A nyolc aranypont
A pályatervezés folyamatát nyolc pontban lehet összefoglalni.
 1. Az első a jelenlegi helyzet feltárása, az ide vezető út feltérképezése. Mit tettem eddig.
 2. Aztán következik az erősségek, gyengeségek, lehetőségek, képességek, stb. leírása, mire vagyok jó...
 3. majd ezek fényében a helyes és reális cél kitűzése. Mire vagyok képes.
 4. Negyedik lépésként a megoldási lehetőségeket kell végiggondolni, ebből hogyan építhetek várat. Az össztudásom mibe passzol bele.
 5. ezután pedig ki kell alakítani a pályatervet. Első lépcsőfok, második, stb.
 6. Majd az összehangolás következik, ahol a munkaadó által felállított követelményeket összeegyeztetem a saját lehetőségeimmel. Hol találkozunk.
 7. A hetedik pont a döntés, vállalom és megcsinálom vagy hezitálok...
 8. és végül a megvalósítás, ami sajnos gyakran elmarad. Akkor ezt lépjem is meg!
Fontos, hogy a kivitelezés következetes legyen, akár pontos időpontok kitűzését is használhatjuk. Ha mindez megvan akkor már csak a visszacsatolás marad hátra, önmagunk ellenőrzése. Hogyan teljesítettem? Ezt a folyamatot életünk során többször is végig kell járni, ahhoz, hogy mindig ott legyünk és azt tesszük, amit igazán szeretnénk. 
 
[ 9571 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x