Munkahelyi diszkrimináció 2.
Címlap / Karrier / Munkahelyi diszkrimináció 2.

Munkahelyi diszkrimináció 2.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

Sorozatunk második története szintén elgondolkodtató. Most egy édesanyáról esik szó akik a munkahelyi diszkriminációt megélt gyermekes nő népes táborát képviseli. Sajnos a munkaerőpiacon anyának lenni hátrányt jelent. A munkaadók csak a beteg gyerekek, szülői értekezletek miatt kiesett munkaidőt látják a nőben. Pedig higgyék el nekem nincs precízebb és megbízhatóbb munkaerő egy sokat megélt anyánál.  

 

Sorozatunk második története szintén elgondolkodtató. Most egy édesanyáról esik szó akik a munkahelyi diszkriminációt megélt gyermekes nő népes táborát képviseli. Sajnos a munkaerőpiacon anyának lenni hátrányt jelent. A munkaadók csak a beteg gyerekek, szülői értekezletek miatt kiesett munkaidőt látják a nőben. Pedig higgyék el nekem nincs precízebb és megbízhatóbb munkaerő egy sokat megélt anyánál.

Az anya:
V. Andrea 33 éves. A kisfia alsó tagozatos iskolás, a kislánya még óvodás.

Andreát én szólítottam meg a munkaügyi központban. Már napok óta láttam, jött rendszeresen.
Közgazdasági szakközépiskolában érettségizett. Érettségi óta több munkahelyen és munkakörben dolgozott, mindegyikből profitált valamit. Alapszinten tud angolul és németül is megérteti magát. A legjobban a titkárnői, asszisztensi munka érdekelné, ahol szükség van az élettapasztalatára, jó modorára és leleményességére. Az a tapasztalata, hogy a titkárnői állások nem mindig csak az irodai munkára korlátozódnak…

Ahol meg korrekt a munkaadó, ott nem harminc éven felüli hölgyet keresnek, akinek még két gyereke is van! Az alapvető probléma mindig a két gyerekkel volt a munkaadók részéről. Valahogy Andreának mindig az volt az érzése, hogy aki a munkaadói oldalon ült, azt talán nem is anya szülte, de legalábbis árva gyerek.

Két gyereke összesen nem volt annyit beteg, mint más gyerek egyedül. Egy remek szomszéd néni segítségével kitűnően meg tudnák oldani, ha mégis betegek lennének a gyerekek, vagy szünet van az iskolában.
Sajnos a munkaadói oldalt ez sem hatja meg! Bármennyire fel van készülve az interjúkra, Andreát mindig zavarba tudják ejteni a következő kérdések:

- Mit tesz, ha valamelyik gyereke éjszaka belázasodik? Hogy tud reggel 8-ra munkába jönni?
Erre épeszű ember természetesen azt válaszolja, hogy ellátja a gyereket, megszervezi a felügyeletét és rohan a munkába. Jó szervezéssel még a 8 órai munkakezdést sem kési el! Sajnos ez sem jó válasz, mert a munkaadó a következőt válaszolja:
- Nagyon sajnáljuk, de betegség esetén biztos egész nap a gyerekre fog gondolni, és nem tud megfelelően a munkájára koncentrálni!
Ez részben igaz: egy anya már csak ilyen. Ha beteg a gyereke, akkor bizony rá fog gondolni! De hol van az megírva, hogy attól ő még nem tud a munkájára koncentrálni?
Ez az egyik legdurvább élménye volt Andreának, de az elutasítás oka mindig a két gyerek volt; vagy egyenesen megmondták a szemébe, vagy burkoltan céloztak rá.

Ahogy Andrea fogalmaz, hálát ad a sorsnak, hogy gyerekei nem kiemelkedően tehetségesek valamiben. Ezt rögtön meg is magyarázza: tudniillik, akkor nem csak hetente kétszer szaladna edzésre a kicsikkel, de talán minden napra jutna valami külön óra is!
Andreát az is teljesen felháborítja, hogy az általa áhított állásokban (tisztelet a kivételnek), körmöt reszelő huszonéves dekoratív babák ülnek. Akikkel reprezentálni ugyan lehet, de nem kell ahhoz főkönyvelőnek lenni, hogy az ember ki tudja számolni, mennyi kárt okoznak az ilyen lányok egy cégnek a nem megfelelő hozzáállással, illetve az érdektelenségükkel!

Véleményem:
Anyaként én is tapasztaltam hasonlókat. Miért van az hátrányosan megkülönböztetve, aki gyerekeket szült és nevel? Hová tart így a világ, ha már két gyerek egy családban ekkora problémát jelent az anya álláskeresésében?
Miért kell majdnem minden munkakörben reggel nyolc órától délután fél ötig az irodában ülni? Jó szervezéssel lehet, hogy Andrea (vagy a hozzá hasonló beállítottságú munkavállalók), részmunkaidőben még többet is teljesítenének. De sajnos a részmunkaidős állások nagyon ritkák. A távmunkát már nem is merem megemlíteni, pedig a munkáltatónak abban igazán nincs sok kockázata. Hiszen csak egy telefonvonal, egy számítógép és nagy adag munkakedv kell hozzá (amit a munkavállalók szívesen beruháznának, hogy rendszeres jövedelemre tegyenek szert). Ráadásul az ügyintézés közben dolgozhat a mosógép, és pihenésképen még port törölni is lehet. Magyarországon ez még csak álom szinten van. Több próbálkozás is történt már, de eddig még csak amerikai barátnőmtől hallottam ennek a munkaformának az előnyeiről. Legnagyobb csodálkozásomra, az USA-ban az állam ad ilyen munkalehetőségeket, közhivatalnoki státuszban!
Andreának azt a tanácsot adtam, hogy amíg munkanélküli, addig próbáljon tanulni. Vagy egy felsőfokú tanfolyamot, vagy egy nyelvtanfolyamot végezzen el, hiszen mindkét végzettséggel csak használ magának, és megnöveli a saját értékét a munkaerőpiacon.
 
 
[ 990 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x