Büdös-e az öndicséret?
Címlap / Psziché / Büdös-e az öndicséret?

Büdös-e az öndicséret?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Mikor beszélünk egészséges önbizalomról, s mikor arról, hogy bűzlik az öndicséret? Sztároljuk magunkat, vagy maradjunk szerények, mint az emlékkönyv versikében az ibolya, amelynek a sötétben is érzik az illata? Egyáltalán jót tesz az öntömjénezés a karrierünknek, a megítélésünknek, vagy éppen ellenkezőleg; visszacsap, mint a fosból font ostor?  

Ma már elképzelhetetlen wfí munkahelyi CV kísérőlevele, vagy modernebb nevén a motivációs levél anélkül, hogy valaki fel ne sorolná személyes nagyszerűségét. Soha ennyi asszertív, proaktív, kommunikatív, kreatív, szociábilis és team játékos nem volt még a munkaerő piacon, s soha ennyire kevés jóravaló, becsületes szerény dolgos kéz.

Frázisok a nyakadon

Az munkavállalók olyanok, mint a szűzkurva az első randin. Mindent megígérnek, csak hogy elérjék a vágyott célt. Ezért aztán a helyes önismeretből fakadó, önmagukat bemutató reális leírás helyett alföldi karikás ostorhoz hasonlóan csattognak a frázisok, ha az önéletrajzok személyes részéhez, vagy éppen a motivációs levél öntömjénező szakaszához érkezünk. A HR szakma rinocérosz bőrt növesztett a képére, és gyököt von a leírtak feléből, amit eloszt kettővel. Vagyis amit leírunk a CV öntömjénezés bekezdésébe, az annyit ér, mint viharban a lepkefing.



Szerénység kontra öndicséret


A pályázók csak az elvárásokhoz igazodnak. Legalább is ezt gondolják magukról. Az önéletrajzok tartalma köszönő viszonyban sincs a valósággal. A pályázatok kiírója azt várja, hogy a pályázó mutassa meg önmagát, adjon egy képet reáis képességeiről, ám a pályázók az önéletrajzi mintákat követik. Mivel a legtöbb pályázó nem rendelkezik megfelelő önértékeléssel, így átesik a ló másik oldalára. Egyik állás pályázatban kreatívnak, míg a másikban adminisztratívnak állítja be magát. Ennek így nincs semmi értelme. Hogy lehet méltósággal szerényeknek lenni, úgy hogy ne tűnjek lúzernek? Erre senkinek semmiféle mintája nincsen, ha nem rendelkezik megfelelő rutinnal és önértékeléssel. Az önéletrajz megíráshoz ezért olyan szakembert kell felkeresni, aki a pályaorientációban otthon van, egyúttal segít a megfelelő értékek hangsúlyozásában. Az önmenedzselés, „öneladás” és a személyes értékek összehangolása lenne a fő feladat. A munkakörre való legalkalmasabb jelölt kiválasztásban úgy is a tesztek adják meg a végső eredményt. Ezért az első benyomáshoz tartozik csupán az önéletrajz ezen rubrikája. Az az álláskereső, aki tudja mit akar, s az igazat írja, egyszerű szavakkal, általában nyerni tud.


A HR szakértő véleménye a kérdésről eléggé egyértelmű:


Egész kis lexikont tudnék összeállítani az önéletrajzokban és motivációs levelekben leggyakrabban előforduló klisékből: Kiváló munkabírás, alkalmazkodó készség, kreativitás, nagyszerű stressztűrő-képesség.

Gyakran esünk abba a hibába, hogy álmaink munkahelyére olyan érzékletes eufemizmusokkal és költői képekkel tarkított leírást adunk magunkról, hogy az még neves íróinknak is dicsőségére válna… Nincs is ezzel semmi gond, ha a cél választékos beszédünk, kifejezőkészségünk érzékeltetése volt, hiszen ekkor minden szavunk a valóságot fedi. Érdemes azonban átgondolni például a „hatékonyan dolgozom csapatban” - közhely használatát. Valóban helytálló-e ránk ez a megjelölés? Főként, ha a legutóbbi csapatmunkánk eredményeként új irodára tettünk szert, tisztes távolságban a többi kollégától… A főnökünk döntését, pedig azzal indokolta, hogy a közös munka eddig 8 napon túl gyógyuló sérülésekkel és alapvetően helyváltoztatásra képtelen eszközök-telefon, mappák, tollak- röppályára állításával ért véget…

HR- szakemberek százai sóhajtoznak világszerte egy-egy újabb „törekvő, dinamikus, alkalmas a feladatra, kreatív, precíz, hatékony, határozott, tapasztalt, rugalmas, célorientált, független, jól informált, logikusan gondolkodó, motivált, pedáns, csapatjátékos, professzionális, megbízható, találékony, sikeres” jelölt CV-je láttán. Érdemes hasonló tartalmú, mégis kevésbé klisé-jellegű szavakat használni.

 

A vállalati elvárások többnyire megkövetelik ezeket a sablonos kifejezéseket. Marketinges munkára nyilván „kreatív”, mérnöki munkára „precíz, megbízható”, ügyfélszolgálati állásra pedig ” jó kommunikációs készséggel rendelkező”  embert keresnek. Természetesen elsődlegesen a pozíció megszerzése lebeg ilyenkor szemünk előtt, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a körülményt sem, hogy az interjún fény derülhet arra, hogy Határozott Henrik valójában sokkal inkább Visszahúzódó Viktor, vagy Lelkes Lea furcsamód Enervált Emíliának tűnik…

Érdemes felkészülni arra, hogy az önéletrajz legevidensebb elemére is rákérdeznek. Jól kezeli a konfliktusokat? Mit ért ezalatt? Nagy nyomás alatt is egyenletes a teljesítménye? Ez pontosan mit jelent? Tud-e példát mondani ilyen helyzetre?

A munkáltatók fel vannak készülve arra, hogy „nyilván minden jelölt valóságos „Sztahanov”, de a saját érdekünkben jobban járunk, ha az „igazat és csakis az igazat” állítjuk magunkról.

Szakértőink egyetértenek ebben: A legtöbb munkahelyre- a sok fontos kvalitás mellett- az őszinteség a legjobb belépő…

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 12901 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x