Fodrász vagy képzés? A sikeres munkakeresés titka
hirdetés
Címlap / Karrier / Fodrász vagy képzés? A sikeres munkakeresés titka

Fodrász vagy képzés? A sikeres munkakeresés titka

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-12

Húzzunk miniszoknyát, vagy inkább képezzük magunkat? Melyek azok a tényezők, melyek leginkább befolyásolhatják, hogy megkapunk-e egy állást? Mi jellemzi a magyar nők munkakeresését? 


Rendezvénynaptár
Tegyél magadért!
Először is vegyük számba, hogyan érdemes keresni! Szomorú, hogy míg a munkanélküli nők 15%-a ölbe tett kézzel várja, hogy a munkaügyi központ találjon helyette állást, addig ez a módszer a dolgozó hölgyeknél csupán 1%-ban vezetett sikerre. Ellenben örvendetes, hogy azt az összetett, alapos és követendő megoldást, mely szerint a munkaügyi központ segítségét vegyítik az önálló kereséssel, a munkanélküliek 71%-a követi! A fiatalabbak, illetve a nagyvárosban élők ritkábban kérnek segítséget munkakereséshez, ami nem feltétlenül örvendetes tény.

Azon túl, hogy a munkaügyi központ támogatása mellett önmagunk is keresésbe bocsátkozunk, mozgósíthatjuk kapcsolatainkat, illetve képezhetjük magunkat. Ez utóbbi jelentőségét nem győzi eleget hangsúlyozni a LifeLong Learning Magyarország Alapítvány! Sajnálatos az a tény, hogy munkakeresésüket megkönnyítendő a nők csak nagyon alacsony hányada adja tanulásra fejét, pedig számos képzési terület kínálkozik számukra: szakmai tovább-, vagy átképzés, személyiségfejlesztés, vezetői, női készségek elsajátítása, készségfejlesztés (pl. csoportmunka, konfliktuskezelés), beletanulhatnak más feladatkörökbe, valamint felmerül még az egyedül népszerűnek bizonyuló nyelvtanulás is. Mivel számos ingyenesen igénybe vehető képzés is a hölgyek rendelkezésére áll, ezért anyagi problémák nem hozhatók fel kifogásként. Tehát hölgyek, képzésre fel!


Tudás, szaktudás, képzés

Ha már eljutottunk oda, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk azért, hogy tökéletes munkavállalóvá váljunk, s keresésünk is a lehető legalaposabb, izgalmas megvizsgálni, melyek azok a tényezők, melyek tulajdonképpen a leginkább befolyásolják, hogy megkapunk-e egy munkát, vagy sem. A megkérdezett hölgyek megnyugtató módon a szaktudást rangsorolták az első helyre – viszont az iskolapadban megszerzett tudást csak nyolcadikként jelölték meg, így nem szabad eltekinteni attól, hogy a gyakorlatban megszerzett tudás sokkal-sokkal értékesebb annál, amit a középiskolában/egyetemen belénk vertek! A szakmai tapasztalat tehát elengedhetetlen!

Kiöregedve? Háztartásbelivé kényszerítve?
Sajnos a rangsorban másodikként következett az életkor, mely nem az évek során felgyülemlett tapasztalatok megbecsülésére utal, hisz a kutatásból kiderült az is, hogy a 45 feletti hölgyek vannak legnagyobb arányban munka nélkül. Bíztató viszont, hogy a fiatal nők csak nagyon kis hányada érzi korát hátráltató tényezőnek, azaz csak kevesen találkoztak azzal a diszkrimináló tényezővel, hogy fiatal nőket kevés tapasztalatuk, illetve a közeljövőben várható gyermekvállalásuk miatt nem alkalmazták szívesen. Sok múlik sajnos a kapcsolatok erején is.

Szomorú, hogy a gyerekek száma is fontosnak bizonyul a 45 év alattiak körében ahhoz, hogy őket válasszák ki egy állásra. Ők ugyanis még többnyire vagy kis – betegségre fogékonyabb – gyermekkel/-ekkel rendelkeznek, vagy „félő”, hogy gyermekvállalás miatt néhány évre elhagyják pozíciójukat. Így sajnálatos módon nagyon is diszkrimináló tényezőnek bizonyul a korral összefüggésben az utódok száma. Döbbenetes, hogy még a megnyerő külső sincs akkora súllyal jelen az interjún, mint a gyerekek száma!


A nyelvtudás, a kommunikációs készség, a bizonyítvány, a pontosság, vagy a terhelhetőség pedig bizony mind csak ezen tényezők mögött kullognak – vélekednek a munkavállaló nők.

Mindezek ellenére ne csüggedjünk! Húzzuk ki magunkat, és tegyük meg, amit csak tudunk, hisz azért láthattuk, a szaktudás még messze a legfontosabbnak ítélt tényező volt! Korunkat ugyan nem tudjuk befolyásolni, s gyermekvállalásunkat sem kell feltétlenül munkahelyünk miatt elhalasztani, de a folyamatos tanulás, önfejlesztés, ha nem is minden esetben, de bizony lehet az a tényező, ami miatt éppen minket választanak ki, vagy ami miatt minket tartanak majd elég értékes munkatársnak ahhoz, hogy semmiképpen se tőlünk váljanak meg!

A Lifelong Learning Magyarország Alapítvány célja az élethosszig tartó tanulás ügyének elősegítése, ennek keretében az ilyen képzések, oktatások és tanácsadások támogatása és fejlesztése. Az Alapítvány nevében szereplő lifelong learning kifejezés az élethosszig tartó tanulás az egész életet végigkísérő tanulási lehetőségek biztosítását, az emberi önnevelő, önoktató, önképző képesség fejlődésének elősegítését jelenti.

Az alapítványról >>

Kép:
piqs.de: Lazy Lightning - Little help? -- 3 Oct. 2006 
 
[ 3333 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x