Adni jó! 6 arany tanács jótékonykodóknak
Címlap / Karrier / Adni jó! 6 arany tanács jótékonykodóknak

Adni jó! 6 arany tanács jótékonykodóknak

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-01-27

Ma már boldog és boldogtalan adakozik, mert az most menő. Trendivé vált, mint a kristálybudi, csak éppen azt nem tudjuk hogyan is kell ezt jól csinálni. Gondolkodjunk csak! … szakadt ruhát foltozni, miközben eszi az ár a házadat?! - nem ésszerű. Azt a műszaki kütyüt, amit te magad sem javíttattál már meg, mert piszok drága, sőt a technikája is elavult, nos ezt elküldeni vajon mennyire ésszerű?  

 

Rendezvénynaptár
Klassz dolog átélni, hogy végre én, a kis szegény is adhatok valamit. Ám nem mindegy hogyan, nem mindegy miket és az sem, hogy mit várunk érte cserébe! Igen – a legtöbb adományozó köszönetet várna. Ami persze nem mindig érkezik meg. Tudd: Ez a normális!

Az adakozás első szabálya: SOSE VÁRJ VISZONZÁST!


Akinek mindenét elvitte az ár, aki menti a vagyonát, aki menti a családját, attól ne várd, hogy köszöngessen, hogy gazsuláljon. TE tekintsd természetesnek, ha adsz!

Az adakozók néha egészen muris elképzeléssel vannak arról, hogyan is kéne adományt adni. Mivel jómagam nem ma kezdtem a karitatív közmunkát, így láttam már néhány dolgot. Figyelj! Ha már eldöntöd, hogy segítesz, akkor segíts jól! Megkérdeztem néhány adományokkal foglalkozó szervezet ismerős aktivistáját, a lista és a sztorik tőlük erednek. A képeket pedig barátoktól kaptuk hozzá, adományban.


Név nélkül, hiszen ez most az ő jótékony adományuk az adakozóknak!
 1. Végy olcsót, de még jót! Vegyél többet! – „Volt rá példa, hogy a legdrágább luxus WC papírból kaptunk egy csomagot, melynek árából az adományozó vehetett volna akár 20 csomag egyszerűbb fajtát.”  Inkább válassz egyszerű tárgyakat, és a lehetőségeidhez mérten vásárolj belőle többet. Az olcsó mosópor, hypo, WC papír is éppen olyan hatásos, mint a drága. A kisebb boltokban pedig a tulajok akár kedvezményt is adhatnak, ha tudják, hogy jótékony céllal vásárolsz!
   
 2. Ne adj szakadt, foltos, ócskát! „Gyűlölöm, amikor azt hiszik, hogy aki rászoruló, azon látszódjon is a dolog! Beszórják az ócska, foltozásra váró, hovatovább piszkos ruhát az adomány zsákba. Évente tízezreket költünk miattuk szemét szállításra.”  Ami már lukas, selejt, vagy kivehetetlen folt van benne, azt ne add tovább. Amit pedig tovább adsz azt próbáld meg tisztán átadni. Pláne, ha árvíz károsultaknak küldöd, hiszen nekik most extra gond a mosás amúgy is! Jó gyakorlat, hogy az adomány holmit nem átadják, hanem egy jótékonysági turkálóban eladják, így a befolyt összeg kerül a rászorulókhoz, vagy olyasmit vehetnek, ami jobban kell, mint a ruházat.
   
 3. Gondolj a szállításra, raktározásra is! Nagyon sokan hívnak bennünket, hogy volna valamilyen nagyszerű adomány, amit fel is tudnánk használni – de nem tudjuk ide juttatni vagy raktározni a holmikat. Így aztán sok használható dolog a szeméttelepre kerül!” Sok raktár, vagy fuvaros cég egyszerűen nem is sejti, hogy a nála üresen tátongó helyek, üres fuvarok akár ideiglenes felajánlásával is rengeteget segíthetne a rászorulóknak. Az árvíz sújtotta területekre szállító fuvarozók, vagy a környéken üresen álló raktárak most bizonyíthatnak a segélyezésben is! Ha van valamid, amit felajánlanál, mert nálad már csak lom, ami másnak még hasznos, esetleg tégy hozzá még pár telefont és a környéki fuvarosokat kérdezd meg arról, van-e kapacitásuk egy kis jótékonyságra! Lehet, hogy lesz!
   
 4. Gondold át, miket adományozhatsz!„Sokan nem is sejtik, hogy miféle dolgokra lehet szükségünk. Segítenék kicsit gondolkodni”  Bicikli – hiszen ezzel lehet legjobban járni a szétázott utakon! Gyógyszerek, vitaminok – nézzünk körül a gyógyszeres dobozban! A gyógyszerészek segíthetnek a kiosztásban.  (Szavatosság!) Sok kisautó, mesekönyv, kedvenc állatka lett oda. Bizony a játékféle, a gyerek holmi is jól jön ám! A háztartásban hasznos mindenféle cikk hamar gazdára talál. Kellene sok hálós járóka, akár az adomány-ruhák tárolására is jók! Kellenek a háztartási gépek is – ezek szállításában érdemes segítséget kérni a területileg illetékes önkormányzatoktól! Jó, ha érkezik szúnyogriasztó, kézkrémek, vagy bármi ami „hétköznapi luxus”.  Ne adjunk bontott krémet, ha az „belenyúlós” fajta, de adhatunk bontottat, ha pl. nekünk nem vált be egy tubusos krém és még jó a szavatossága. Ügyeljünk a higiéniára! Ugyancsak a nekünk nem szimpi parfüm másnak még kifejezetten élmény lehet …  nem baj, ha pici hiányzik belőle.
   
 5. Szavatosság!„A hasznos időt, amit az adomány osztásra fordíthatnénk, a szavatossági idők vizsgálatával tölteni nem túl értelmes dolog – hisz maga az adományozó is megtehetné ezt!” Bármilyen romlandó holmit adsz, ellenőrizd a szavatosságot! Ne adj semmit, ami lejár, mire odaérne! Ellenőrizd a gyógyszereket, az élelmiszereket.
   
 6. Gondolj az állatokra is!„Sokan vannak, akik csak az emberekre gondolnak. Egy ócskább pléd egy átfázott, idős, kiszolgált kutyusnak kincs lehet, ha ember nem is használná örömmel. Egy jóféle edény, vagy némi táp, bolhairtó szer, esetleg féregtelenítő szer mindig nagy öröm a baj idején!” Az állatokra vigyázni nem úri huncutság! Az állatokat szeretjük, mellettünk élnek és egészségük feltétele a mi egészségünknek is. Viszont ami fontos: Csomagold külön az emberi adománytól. Jelezd, hogy adományod kutyusnak –cicusnak (esetleg más állatnak) szánod!
adományozni tudni kell!
A jól szervezett adomány: Felcimkézve, rendszerezve!

Végül, de nem utolsó sorban tudd:
Az adományozás nem csak selejtezésből áll. Amikor adományt adsz, legyen az tárgyi, vagy pénzügyi, vagy mindkét formában, egyúttal elköltőződsz egy ÜGY mellett. Aki pedig elkötelezettséget érez a segítésre, nem csupán adományokat adhat – adományt is gyűjthet, vagy más módokon is segíthet:
 • szervezhet garázs-vásárt az árvíz károsultak javára.
 • Szervezhet egy nagyobb lakótömbben gyűjtést egy bizonyos napon, s ilyenkor még a két nagy autós lakótárs benzinre valóját is összedobhatják a lakók, akár ötszázasonként is!
 • Küldhet e-maileket a barátoknak akiktől adomány érkezhet, akik csatlakozhatnak.
 • Csatlakozhat közösségi oldalakon szerveződő adományozói csoportokhoz.
  PÉLDÁUL EHHEZ A FACEBOOK-on! >>
 • Vállalati támogató csoportot szervezhet
 • Kapcsolati tőkéjét is megmozgathatja, esetleg vállalati adományozó csoportok összefogását segítheti!
A sort még hosszan folytathatnánk, de mi mást teszünk! Arra kérünk, hogy hozzászólásodban te folytasd. Mondd el, Te hogy csinálod? Hová adsz? Kinek adományozol? Mire figyelsz oda? A saját személyes tapasztalat többet ér minden magazin jó tanácsnál!

Köszönet a fotókért:
UG és Bogi!
 
 
[ 5719 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x