A távmunka veszélyei
Címlap / Karrier / A távmunka veszélyei

A távmunka veszélyei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A mai rohanó világban senkinek nincs ideje a munka mellett semmire, és nem találunk kiutat a zűrzavarból: Hogyan helyezzük felügyelet alá a gyerekeket, amíg nem vagyunk otthon, hogyan oldjuk meg a család étkeztetését, ha nincs idő főzni minden nap? A megoldás rengeteg plusz kiadással járhat. 

Aztán adódik egy új lehetőség, ami kiutat jelenthet a kilátástalanságból, ez a távmunka.
Otthonunkban, kényelmesen, kiiktatva a hosszadalmas utazást is lehet pénzt keresni.
Tekintsük át a rend kedvéért, hogyan is működik ez.

Mi a távmunka?
Pontosan megfogalmazva távmunka az, amikor a munkavállaló (fizetett munkatárs) munkáját teljes egészében vagy részben a szokásos munkavégzési helytől, vagyis a cég, intézmény központjától vagy telephelyétől távol, (leggyakrabban otthonról) végzi, és feladatai ellátásához az információs és kommunikációs technológia eszközeit alkalmazza.
Ez leggyakrabban számítógépes munkavégzést jelent, oly módon, hogy a munkavállaló telefonon vagy Interneten rendszeres kapcsolatban áll a cég központjával.

Több fajtája létezik:
  • otthonról végzett távmunka, amikor is a munkavállaló hetente egy-két alkalommal látogat be a munkaadóhoz, leadja az elkészült munkáit, valamint megbeszélést tartanak a továbbiakról.
  • mobiltávmunkáról van szó, ha munkavállaló több időt tölt távol a munkahelyétől és otthonától is, sokat van úton. Ilyenek például a cégek kapcsolattartói, akik folyamatosan ügyfeleket keresnek fel.
  • teleházakban végzett távmunka. Ez a típus akkor használatos, ha a munkavállalónak azt otthonában nem állnak a rendelkezésére a szükséges munkaeszközök (számítógép, nyomtató, fax, stb.), és ezt itt a rendelkezésére bocsátják.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem számít távmunkának az otthoni összeszerelős munka, amihez kiszállítják az anyagot, majd a kész műveket a cég munkatársa elszállítja. Nem tartozik ide az sem, ha otthonunkban szalmából fonunk szép dísztárgyakat például, amit másnap a piacon árulunk.



Jogok

Természetesen, mint minden munkajogviszonynak, ennek is megvannak a jogi feltételei, előírások, amiket kötelesek vagyunk betartani. Ez a fajta munkavégzés is munkaszerződés megkötése mellett végezhető, melyben szerepelnek többek között:
  • a kapcsolattartásra vonatkozó előírások a munkaadó és a munkavállaló között,
  • a szükséges eszközök biztosításának módja,
  • az indokoltan felmerülő költségek elszámolásának módja stb.
Egyéb információ a www.tavmunkaweb.info illetve a www.tavmunkainfo.hu és a www.job-center.hu oldalakon.

Veszélyek
Bármilyen kecsegtetően is hangzik ez a kényelem, vannak veszélyei, mind a munkavállaló, mind a munkaadó szempontjából.

A munkavállalói oldalról
A pénzkereső tevékenység és a magánélet határainak elmosódása miatt, felborul a család élet rendje, ami hosszútávon komoly gondokat okozhat. (gyakori viták, a családi élet elhanyagolása, legrosszabb esetben válás)
A távmunkás magányosnak érzi magát, gyengülnek emberi és szakmai kapcsolatai a munkatársakkal, úgy érzi, hogy, kimarad a fontos dolgokból, a munkahelyi életből, reggeli pletykálásból, ami bizony sokszor csak felpezsdítené a napot. Ehelyett belefásul az egyedüllétbe.

HarmoNet tipp: A munkahelyváltás szükségességének előjelei és okai - Figyelj! >>

Bizonytalannak érzi a helyzetét
, mivel a központtól távol dolgozik, úgy érzi, őt könnyebb adandó alkalommal elbocsátani. Mivel jelenleg a távmunka végzés munkajogi háttere még nem teljesen kimunkált, ez is fokozza a bizonytalanság érzetet.
Az általánosnál önállóbb munkavégzés is a bizonytalanság érzetet fokozza, hiszen jóval nehezebb tanácsot, segítséget kérnie, mintha bent dolgozna a központban.
Nem biztos, hogy fel van készülve olyan speciális feladatokra, mint például a gyors hibaelhárítás a számítógéppel és Internettel kapcsolatban, hiszen az, hogy használni tudja ezeket, nem jelenti, hogy a szerelésükhöz is ért.
Az új típusú kommunikációs stílus alkalmazása is megszokást igényel, hiszen e-mailben és telefonon, röviden, tömören, tárgyszerűen kell fogalmazni.

Vigyázat!
A szélhámosok kedvelt területe, éppen a nagy kereslet okán, az ’’otthonról végezhető munka’’ vagy ’’távmunka’’ ezért ezen ajánlatok között rengeteg szélhámosság akad. A legismerősebb sémák az email-terjesztés, adatrögzítés, és ügynöki munka. Az ajánlat pedig, többnyire azzal kezdődik, hogy a munka elkezdéséhez fizessünk be egy megadott összegű előleget, regisztrációs díjat, vagy vásároljunk szoftvert, stb.



Veszélyek munkaadói oldalról

Nem feltétlen megfelelő munkatársakat foglalkoztatja távmunkában az, akinek beosztottjai nem alkalmasak a feladataik távmunkában történő ellátására. Ez adódhat abból, hogy a munkavállaló nem elég megbízható és pontos, ezzel veszélyezteti a megfelelő előrehaladását a cégnek. De az is előfordulhat, hogy nem tud elszakadni a szükséges napi pár órában a családi élettől, nem figyel oda kellően, ezért sok hibával dolgozik.
A távmunkahelyek kialakítása és fenntartása drága (ha ez a munkaadót terheli, de sok esetben a munkavállaló alakítja ki magának a távmunkahelyet).
Az adatvédelem bizonytalan. Távmunkában ugyanis a cégek olyan adatokhoz biztosítanak hozzáférést a dolgozónak, amelyek nem megfelelő kezelése komoly problémát okozhat a cégnek, például illetéktelenek is hozzájuthatnak és visszaélhetnek vele.
A megszokott irányítási, vezetési módszerek helyett újakat kell bevezetni, a jelenléten alapuló teljesítmény értékelés távmunkások esetén nem működtethető.
Fontos, hogy a munkaadó is rátermett legyen és rendelkezzen ezekkel az újító képességekkel, ne legyen rugalmatlan.

Előnyök
Persze, ha valaki igazán becsületes és elhivatott, ezek az első olvasatra elrettentő veszélytényezők fel sem merülnek, illetve hamar megoldásra kerülnek. Sőt, gondoljunk csak bele: amennyi időt és energiát az utazással és miegyébbel megspórolunk, azt mind befektethetjük a sikeresebb teljesítés érdekében, fordítsuk tehát hasznunkra.
Annyit szerettem volna mindezzel hangsúlyozni, hogy akármilyen kényelmes és lazának tűnő lehetőség ez, ugyanolyan komoly munka, mint a hagyományos értelemben vett állás, mely iránt felelősséggel tartozunk.

Zubor Anikó Alma
Job-Center

Képek:
piqs.de: Andrew Magill - Transparent screen 1
piqs.de: Stewart Butterfield - Uh oh - the DJ crashed!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5266 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x