A munkahelyváltás szükségességének előjelei és okai -...
Címlap / Karrier / A munkahelyváltás szükségességének előjelei és okai - Figyelj!

A munkahelyváltás szükségességének előjelei és okai - Figyelj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egyre többször hallani arról, hogy a rugalmasság, a váltásra, alkalmazkodásra való hajlam is fontos szempont egy-egy álláskeresés során. Nem feltétlen kacérkodik azonban akárki a változtatás gondolatával, kivéve, ha nem kötelezik rá.  

Napjainkban ritkán hangzanak el a "már 25 éve itt dolgozom, és innen akarok nyugdíjba menni" vagy "ez egy nyugdíjas állás" mondatok. Ha mégis felmerül a lehetősége, tekintsünk át néhány megfontolnivalót, természetesen a teljesség igénye nélkül. Nyilván korlátozottak a lehetőségek és más világot élünk, mint akkoriban, amikor még erénynek számított, ha valaki hosszú időt töltött egy helyen.

Jelek, amikor váltani kell

Gyakran előfordul, hogy fiatal pályakezdők kinövik a feladatkörüket, már nincs motiváció, nem szeretik a munkahelyüket, nem látnak előrelépési, illetve karrier lehetőséget a pozíciójukban. Ez mindenképpen intő jelnek tekinthető. Mivel náluk még ez elsődleges szempont, nem sokat gondolkodnak, inkább cselekszenek. A pályakezdőknek célszerű átgondolni, hogy mi a konkrét problémájuk, ami miatt váltanának, mit nem szeretnek ott, mert nem mindegy, hogy személyiségből fakadóan problémás a helyzet vagy valóban a tevékenységi kör kiaknázott.
Érdemes először a cégen belül egy másik osztályon kipróbálniuk magukat, és csak akkor elhagyniuk a céget, ha valóban kimerítették a vállalaton belüli lehetőségeket.
Hasonló probléma lehet, hogy nincsen a képességeiknek megfelelő feladat, nem tudnak kiteljesedni a munkájukban, tehát nem arra számítottak, amit ott kaptak. Vegyünk egy durva példát: valakit rendszergazdaként alkalmaznak egy főiskolán, ahol már van, aki betölti ezt a munkakört, ezért ami rá hárul, minimális adminisztráció és karbantartás. Ezzel biztosan nem lesz elégedett.



 

Egy összetettebb kérdés ez, hiszen talán egy komoly beszélgetéssel megoldható, felvázolhatjuk a főnökünknek, miről is van szó, mik a terveink és a jelenlegi problémáink, ezzel megragadva a kompromisszum lehetőségét, ellenkező esetben menekülve a belefásulástól, valóban lépni kell.

Természetesen „nemcsak a 20 éveseké a világ…”

A fent leírtak sokkal inkább a pályakezdőkre, mint a tapasztalt munkavállalókra vonatkoznak. Abban az esetben, ha már túl vagyunk néhány ikszen és munkahelyen, lényegesen más a helyzet és a megoldási alternatívák, érvek.
A munkahelyváltás felmerülése ilyenkor gyakran valamilyen konfliktusból fakad, akár munkatárssal, akár a főnökkel. Tekintve, hogy korosabb az ember, nehezebben felejt, megvan a kialakult értékrendje és az elvárásai, melyeket más kedvéért nehezen ad fel. Egy- egy igazán aprónak tűnő probléma hatalmas elefánttá nőheti ki magát, főleg hosszabb munkaviszony esetén, és gyakran fajul odáig, hogy elköszönünk egymástól.

HarmoNet tipp: A távmunka veszélyei >>

A munkahelyváltás okai

Az előbbi jelek, tekinthetők okoknak is, de ezeken túlmenően nézzünk át néhány tipikus érvet, amik a váltáshoz vezetnek.
Az egyik leggyakoribb, vagyis amire talán mindenki hamarabb felkapja a fejét és kezd el gondolkodni, az a kedvezőbb fizetés lehetősége. Véleményem szerint mérlegeljünk ekkor is! Lehet, hogy valamivel többet fizet, de megéri elválni a jól ismert és feltehetően kedvelt kollegáktól, megéri a fáradozást, hogy beilleszkedjünk, és új kapcsolatokat alakítsunk ki, amit már „tizen” évvel ezelőtt a jelenlegi helyen sikeresen abszolváltunk? Megéri időben? Jobb helyünk lesz ott? Tekintsük összetetten a témát, ne ez az egy szempont döntsön.
Hasonlóan megfontolandó az esetleges szakmai fejlődés reménye, feltéve, ha annak van értelme és kifizetődik. Bár sosem késő tanulni és nem is vész kárba a megszerzett tudás, ha lehetőség nyílik rá, fejlesszük a képességeinket, de mindig legyen miértje, legyen egy kitűzött cél, amit el akarunk érni, és akkor van hajtóerő is. Ne csak maga a gondolat motiváljon, ne legyen ebből presztízskérdés.

 

Szintén ide sorolhatjuk a jobb munkafeltételeket, amit saját meglátásunk szerint egy másik munkahelyen megkaphatunk. Kinek mi számít jobbnak? Nagyon sok faktor akár magán a munkavállalón is múlhat: mennyire toleráns, mennyire türelmes, milyen igényei vannak. Ne felejtsük el azonban, hogy semmi sem lehet tökéletes. Természetesen legyenek elvárásaink, hiszen a jó munkavégzéshez kell a nyugalom és az elégedettség, de ne essünk túlzásokba, és ne apróságokon akadjunk fent.

Ami pedig lehetőség szerint a legkevésbé jelentsen motivációt a munkahelyváltásra, az a rövidebb munkaidő. Erre megvannak a lehetőségek, gondolok itt a részmunkaidőre, ha erre vágyunk, de ne egy- két óra plusz illetve mínusz gondolkodtasson el egy megélhetést befolyásoló kérdésben.

Összefoglalva tehát, ha munkahelyváltásra adjuk a fejünket, alaposan vegyünk át minden szempontot, érvet és ellenérvet. Nem ostobaság az a bizonyos pro és kontra lista, sokat segíthet átgondolni a jelenlegi helyzetet és feketén fehéren mutatja, hogy megéri- e ezen gondolkodni vagy sem. Bíztatnék mindenkit a kitartásra, a türelemre, és ha kell, akkor bátorságra.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 14867 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x