Amikor a járt utat el kell hagyni a járatlanért
hirdetés
Címlap / Karrier / Amikor a járt utat el kell hagyni a járatlanért

Amikor a járt utat el kell hagyni a járatlanért

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

A megszokásokhoz és bevált módszerekhez való ragaszkodásunk gyakran kényszerpályán tart minket és mi magunk válunk korábbi döntéseink, megtett utunk foglyává. Jó, ha tudjuk: bármikor változtathatunk a legfogósabb helyzeten is! Izsó Gábor coach írása. 


Rendezvénynaptár
Adott egy egydolláros bankjegy. Kikiáltási ára egy cent. Aki ennyit ajánl érte, már viheti is, hacsak valaki más nem kínál többet. A játék az árverések szokásos szabályai szerint folyik, egy kivétellel: a nyertes fizeti, amennyit mondott, és viheti a dollárt, de itt annak is fizetnie kell, aki az utolsó előtti tétet tette (amennyit ő legutoljára ajánlott), de nem kap semmit.

Ki menne bele ilyen játékba? A legtöbben kapásból rávágnák, hogy senki, de Martin Schubik közgazdász, 1971-es kísérletének résztvevői hétköznapi emberek voltak, mint mi. Amikor a játék elkezdődik, nincs megállás. Minél több játékos volt, annál nagyobb eséllyel indult be a licit, tíz főnél népesebb csoportok esetén szinte mindig. A Shubik által árverésre felkínált dollárok átlagosan 3,4 dollárért keltek el.

A kísérlet utáni beszélgetések során a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy ellenfelük teljesen őrült: normális az, aki egy dollárért egy dollárnál többet licitál? Jó néhány résztvevő, aki egy korábbi csoportban már részt vett, de ott nem licitált, egy másik alkalommal belement a licitbe, és el is jutott egy dollár fölé, annak ellenére, hogy látta, mi történt az előbbi csoportban. Utólag többnyire azt nyilatkozták: meg sem fordult a fejükben, hogy ez velük is megtörténhet.


Mi folyik itt? Miért mennek bele értelmes felnőtt emberek, ebbe a játékba? A legtöbb játékos azért kezdi a licitet, mert anyagi nyereséget remél. Van azonban egy döntő pont a licit közben, ahol megváltozik a játék értelme a résztvevők számára: amikor rájönnek, hogy ebből a helyzetből jól (azaz jelen esetben gazdagabban, mint előtte) már nem tudnak kijönni, ezért az önigazolás, a versengés és a veszteség minimalizálásának vágya hajtja őket tovább. Innentől válik irracionálissá a helyzet, hiszen egy olyan dolog irányába köteleződtek el, mely felé megtett minden további lépés csak tovább ront a helyzetükön. És mégis lépkednek tovább összeszorított fogakkal. Shubik kísérlete során sok esetben egészen addig, amíg a játékosok zsebében lévő pénz által szabott korlát engedte.  
 
Egy irányba megtett út
Tételezzük fel, hogy tisztán racionális lényekként életünk során kizárólag racionális döntéseket hozunk. Pénzügyi befektetéseink, szakmai karrierünk vagy magánéletünk területén döntéseink eredményeképpen meg vagyunk győződve arról, hogy a lehető legjobb úton haladunk. Lépésről lépésre haladva egy irányba megtett utunkon minden lépéssel növekszik bennünk a járt út iránt való elköteleződés. Tetszőlegesen sok lépés megtétele után pedig bekövetkezhet az az állapot, amikor racionális döntésünk eredményeképpen irányt kellene változtatnunk, de az elköteleződés miatt ezt sokszor még tisztán racionális elvek alapján sem tudjuk megtenni.

Nézzünk erre egy példát: kevés racionálisabb dolog létezik, mint a technikai újítások világa és az üzleti élet, mégis elgondolkodtató, hogy jelen sorokat miért olyan eszközön vagyok kénytelen írni, ahol a QWERT betűk követik egymást a billentyűzeten.

Christopher Latham Sholes 1873-ben hosszas kísérletezést követően szabadalmaztatta írógépét, melyen a betűk azért követték egymást a fenti módon, hogy az angol szavakban kevésbé használt QWERT és a leggyakrabban használt E betűk egy csoportba gyűjtésével elkerülje a mozgó részek összeakadását. A gépet a Remington kezdte sorozatban gyártani hatalmas mennyiségben, óriási sikerrel. A múlt század húszas éveiben elkezdődtek azok a vizsgálatok, melyek a QWERT-nél hatékonyabb írási sebességet lehetővé tevő billentyűzet-kiosztást kerestek. Volt olyan megoldás, amelyik akár 40%-kal hatékonyabb munkát tett lehetővé, de addigra már olyan tömegben terjedt el a Sholes-féle billentyűzet-kiosztás, hogy a várható átállási és a betanítás költségek miatt senki nem vállalata fel a gyártást. Maradt minden a régiben és az azóta eladott írógépek, majd számítógépes billentyűzetek millióinak mindegyike azt az elkötelezettséget erősíti ma is, amelynél már 90 éve is létezett sokkal hatékonyabb megoldás.

Számos hétköznapi élethelyzet és döntés motorja az egy irányba megtett utunk során kialakult elköteleződésünk. Az irracionális elköteleződés mechanizmusa tart sok embert az utált munkahelyen vagy rossz házasságban, anélkül, hogy komolyan felmerülne a változtatás lehetősége.

Nagypapám egyszer bevallotta, hogy azért lottózik 30 éve, mert fél, hogy pont akkor húzzák ki a megszokott számait, amikor nem dobott be szelvényt. (Az 5, 25, 35, 65, 70 számokat 1957 óta máig sem húzták ki egyszerre.)

Ugyanez a jelenség tart vállalti vezetőket is a megszokott, "bevált" módszereknél, még akkor is, ha nem váltak be, de legalább ismerős helyzeteket teremtenek. Mindez azért, mert valamikor elindultunk egy úton és minél hosszabb ideje járjuk, annál inkább a foglyaivá válunk.
 


Hol a kilépési pont?

Bárhol. Mindig van választási lehetőségünk. A dolog jellegéből fakadóan - a dollárárverés analógiájából kiindulva - az út elején a legkönnyebb, aztán minél több energiát fektetünk bele, annál inkább meggyőzzük magunkat, hogy jó úton járunk. Legkésőbb akkor kezdjünk el gyanakodni, és cselekedni, amikor:
  • úgy érezzük, nem tehetünk mást, mint hogy tovább megyünk ezen az úton, de kifejezetten rosszul érezzük magunkat az újabb lépések megtétele során
  • már csak amiatt megyünk tovább, mert a kilépés tűnik a kellemetlenebbik alternatívának

Ha elbizonytalanodunk, vagy nem megy egyedül, forduljunk bátran coach-hoz. Lehet, hogy már egyetlen beszélgetés alatt segít továbblépnünk egy olyan élethelyzetből, amelyben egyedül hosszú ideje nem sikerült megtalálni a legjobb megoldást.

Izsó Gábor

Képek:
piqs.de: www.SirToebi.de.vu - Dollar vs. Euro
piqs.de: Roter-Ara - Kaputtes Baustellenschild bei Nacht 
 
[ 3371 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x