9 árulkodó jel, ami felfedi az interjúztató gondolkodását...
Címlap / Karrier / 9 árulkodó jel, ami felfedi az interjúztató gondolkodását

9 árulkodó jel, ami felfedi az interjúztató gondolkodását

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Még a legképzettebb hr-esnek is beszédes a tekintete: a szemmozgás pontosan elárulja, mit gondol rólunk interjú közben. 9 jel, amiből kiderül, számíthatunk-e a sikerre. 

„Felkészültem a cégből, átnéztem a szokásos interjúkérdéseket, újra elolvastam a meghirdetett pozíciót. Elegáns, konzervatív öltözéket választottam, visszafogott sminket, hosszú szőke hajam hátul összefogtam lófarokban, a körmöm rövidre vágtam, francia manikűrt használtam. Meg voltam győződve arról, hogy enyém ez a nap, és megszerzem az állást.
Ám a bizalom hiányzott az interjúztató szeméből. Egyszer fel-, egyszer lenézett, majd újra fel-le. Hangja végig rideg volt, csak úgy, mikor unott arccal megkérdezte, miért gondolom, hogy én vagyok a legjobb jelölt erre a feladatra. Bizonygattam a tapasztalatom, mely megfelelt az elvárásoknak, miközben a tekintete ide-oda vándorolt, nem is nézett énrám. Éreztem, nem érdekelte, mit mondok, majd a szokásos elbúcsúzás: egy héten belül jelentkezünk... természetesen sose hívtak többé.”


Vannak egyértelmű jelei a nézésnek, melyeket azonnal felfogunk, és érzünk, ám léteznek finomabb árnyalatok is, amelyekből szintén jól lehet olvasni beszélgetés közben, ha tudjuk, mit keresünk.
A szemmozgás pontosan elárulja, mit gondol az ember rólunk, csak jól kell következtetnünk, ismerni kell, hogy milyen jeleket keresünk, így időben irányt változtathatunk beszédünkben, hogy befolyásoljuk az interjú eredményét.

Pozitív szemjelek:
1. Folyamatos szemkontaktus:

Aki folyamatosan ránk néz, azt leköti a beszédünk, érdeklődést mutat. Azt jelzi vissza, hogy megragadtuk az interjúztató figyelmét, véleményünkkel egyetért.

2. Szinkronban pislog:
Ugyanolyan jele az elfogadásnak, ha valaki összhangban pislog. Gyorsabb a pislogás az ismerkedés kezdetekor, majd a szimpátia kialakulásával lelassul, ritmusa megegyezik a miénkkel.

3. Megbillentett fej, oldalról nézés:
Ha így figyelnek ránk az interjú során, akkor valami olyat mondtunk, ami elgondolkodtató volt, és felidéztünk valamit az interjúztatóban.



4. Jobbra letekint

Beszédünk érdekes, gondolkodásra késztető. Ilyenkor egyfajta belső párbeszéd zajlik le az interjúztatóban, biztosan megjegyzést fűz magában az aktuális témáról.

Rossz jelek
5. Fel és jobbra néz:
Amikor az ember az agy kreatív területét használja, más szóval lódítani kezd, ez az eredménye. Figyeljünk erre mi is az interjú során, és az interjúztatót is ellenőrizzük az interjú végén, amikor véleményt alkot rólunk, vagy arról tájékoztat, hogy mikor értesít az eredményről.

6. Oldalra pillantás:

Ha a kérdezőnél látjuk ezt a jelet, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a legutóbbi megjegyzésünk nem ment jól át, vagy még rosszabb: egyenesen már irritáljuk őt.

7. Hosszú, intenzív szemkontaktus:

Nem mindig rossz dolog, mert megesik, hogy csak azt jelzi, nagy figyelmet szentel ránk az interjúztató. Ám amikor valaki ránk, de valahogy mégsem a szemünkbe néz, az az unalom jele, vagy esetleg az interjúztató hazudik, és az interjú számára már megerőltetés.


8. Véletlenszerű, gyors pislogás:

Kutatók szerint ez az erős gondolkodást mutatja. Nagyon valószínű, hogy ilyenkor az interjúztató gondolatai máshol járnak, nem az interjún, vagy épp füllent, mint amikor azt mondja: „Köszönjük, hogy eljött, jövő héten jelentkezünk.”

9. Hirtelen pillantások:
Ha a kérdező tekintete körbeszökken, gyakran mutatja azt, hogy mentséget vagy kifogást keres valamire. Hosszabb ideig tartó gyors pislogás azt is jelentheti, hogy „kérlek, menj el.”

Természetesen nem lehet egy kaptafára kezelni a jeleket, hiszen nagyon sok tényezője van testünk visszajelzéseinek. De ne felejtsük el, hogy a szemünk is üzenetet küld, és hiába interjúztat minket egy képzett pszichológus, vagy HR-es, olvasni lehet a jelekből. Tehát, ha úgy érezzük: „ez unalmas…valaki vigyen ki innen”, valószínű, a szemektől kaptuk a negatív tájékoztatást, de ha folyamatos összpontosítást éreztünk, harmóniát, biztosabbak lehetünk a sikerben.

Péter-Rozovics Krisztina
Job-Center
http://www.jobcenter.hu/

Képek:
piqs.de: Franziska Elsner - Wonderful
piqs.de: The-Photomaker - Dramatisch
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5363 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x