Futok a pénzem után
hirdetés
Címlap / Karrier / Futok a pénzem után

Futok a pénzem után

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

“Ész nélkül futok a pénzem után, utol is érem talán." Énekelte 1969-ben Paudits Béla a gyorsan népszerűvé váló dalt. A színész és énekes magánéletében is pénze nélkül maradt. Tavaly panaszolta, hogy 48 ezer forint nyugdíjból igyekszik megélni. Úgy látszik, a pénz néha kámforrá válva tűnik el az életünkből. 


Rendezvénynaptár
És amikor számolgatni szeretnénk a ropogós húszezreseket, kiderül, hogy nincsenek már. Pedig a dologban nincs varázslat. A pénz folyékony halmazállapotú, és folyik. Kifolyik a zsebből, pénztárcából, a folyószámláról és elfolyik... Márpedig ha egy folyadék el akar folyni, mindig talál magának utat.

De ha már folyik a pénz, miért nem felénk folyik, miért tőlünk? Ennek a paradoxonnak a megválaszolása megérne egy Nobel-díjat. (Hasonlóan, mint egy másik neves pénz-paradoxonnak: Ha van pénzem, van nőm, ha van nőm, nincs pénzem. Most akkor van pénzem vagy nincs?) Ha nem teszünk semmit, az entrópia törvénye miatt a pénz elfolyik tőlünk, és magától soha nem folyik vissza. Éppen úgy, ahogyan a patak vize lecsordogál a hegyoldali forrásból a völgyben kanyargó folyóba. Ahhoz, hogy visszapumpáljuk, már egy jó adag szakértelem kell.


Azt gyanítom, hogy a pénz, mint minden folyadék, szereti a társaságot, magától csak oda folyik, ahol már van belőle. Ha azt szeretnénk, hogy ne folyjon el tőlünk, ahhoz kell egy kis odafigyelés. Ha pedig arra vágyunk, hogy felénk folyjon a pénz, ahhoz már tudás is kell. A pénz nem egy hiszékeny valami, hogy első szóra elhiggye, nálunk jól fogja érezni magát.

A főleg amerikaiak által művelt modern gazdaságtanban a pénz folyásával egy külön tudományág foglalkozik: a cash flow analízis. Ma már minden valamit jelentő magyar vállalkozás a törvény által előírt módon az éves pénzügyi beszámoló keretén belül köteles cash flow elemzést is készíteni. Csak a szegény polgárokat tartják tudatlanságban: ugyan ki hallott már a pénz áramlásának szabályairól a családi költségvetésben?

Az állami pénzverde mostanság csak akkor üzemel, ha az elkopott pénzt kell felcserélni újra. A kormány, a multik, a bankok viszont nagyon szeretik a pénzt. Ezért elégedettek, ha a pénz szinte észrevehetetlenül folyamatosan csorog a polgárok zsebéből az ő kasszájukba. És mindig az a példa-állampolgár, aki jóval többet fizet az államkasszába, mint amennyit köteles lenne.


Rejtély előttem, miért fizetnek az emberek gondolkodás nélkül 100 ezreket a kötelező adókon felül, ahelyett, hogy ezt a pénzt magukra vagy családjukra költenék. Az állam egyébként is rossz, pazarló, eladósodásra is hajlamos gazda, csak annyit szabad rábízni, amennyit feltétlenül muszáj. Mert utána már hiába futunk a pénzünk után, az állam semmit sem ad vissza: sajnáljuk, de már elköltöttük, mondják. Ha nemes céllal a rászorulókon szeretnénk segíteni, akkor pedig inkább adjunk pénzt közvetlenül a karitatív szervezeteknek.

"Add meg a császárnak, ami a császáré, Istennek pedig, ami az Istené"
- tanítottak bennünket. Ma már hozzá kell tennünk: tanuld meg magadat is kifizetni, neked is jár abból, amit megkerestél. Mennyi jár neked? Hogyan fizesd ki magad? Erről olvashatnak a folytatásban.

Bunyik Zoltán
pénzügyi szakértő
www.befektetesi-tanacsado.com

Kép: www.morguefile.com


 
 
[ 3557 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x