Nők és a pénz: hol rontjuk el?
Címlap / Karrier / Nők és a pénz: hol rontjuk el?

Nők és a pénz: hol rontjuk el?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-05

A pénzről és a nőkről sok mondás kering. Van közöttük vicces is, például: "Mit szerethettek a nők a férfiakban, még mielőtt a pénzt feltalálták volna?" A férfiaknak és a nőknek más-más a lelki szerkezete és működése, ebből kifolyólag a pénzhez való viszonyuk sem egyforma. Nem arról van szó, hogy egyik nem bánik annyira jól a pénzzel, mint a másik, csak másképpen. Vegyünk sorra néhány tipikus női viselkedési mintát a pénzügyek területén! 

 

A Hamupipőke-szindróma
A mesebeli lány, Hamupipőke a hercegről álmodott, aki be is toppant az életébe. A nők nagy része legalább egyszer átéli ezt: vár a hercegre, aki majd kisegíti az anyagi problémákból, kifizeti a felgyűlt adósságot, és persze egy életre beleszeret. A nők - néha titkon, néha felvállalva - hisznek a mesékben, abban, hogy egyszer eljön értük a szőke herceg fehér lovon. Azonban önáltatás nem szembenézni a valós anyagi problémákkal, és várni arra, hogy majd jön valaki, aki megoldja. Erre mondja a közmondás: Segíts magadon, Isten is megsegít!

Az „örökké fog tartani”-szindróma
Ha viszont jól megy a dolguk, a nők sokkal hajlamosabbak feltételezni, hogy a kedvező pénzügyi helyzet örökké tart, hátra lehet dőlni, meg van oldva minden - legalábbis ami a pénzügyeket illeti. Az egyébként egészséges éberség ellankad, elapad a megtakarítási kedv, végre tényleg meg lehet venni azt az álomszép bundát, amire már rég fáj a fogunk. Pedig nem tart örökké sem a szerelem, sem a pénz. A valóság ott kezdődik, ahol az álom véget ér. Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké - olvastam valahol. Az üzlet, a szerencse, a pénz forgandó, ne ringassuk magunkat abba a hamis illúzióba, hogy életünk végéig kaviárt fogunk vacsorázni. Lehet, hogy így lesz persze, de mégis valószínűbb, hogy nem éppen minden este.A My Fair Lady-szindróma

A My Fair Lady egy 1964-ben bemutatott többszörös Oscar-díjas amerikai musical, George Cukor rendezésében, mely George Bernard Shaw Pygmalion című színpadi művéből készült. Magyar nyelven is sokszor színre vitték.

Szerencsére nem túl gyakori, de komoly női zavar a pénzhez való viszonyban, amikor az illető hölgy megismer egy rokonszenves férfit, beleszeret, és saját anyagi helyzetéhez képest kisebb vagyont költ arra, hogy kiskacsából hattyúvá változtassa magát, és beilleszkedjen a férfi - túlzottan idealizált - környezetébe. Ez rengetegbe tud kerülni. Extra drága fodrász, kozmetika, ruhák. Pedig a férfi azt a már egyébként is ápolt, csinos, helyes nőt szerette meg, akit az "átváltozás" előtt ismert meg. Persze, csinosnak kell maradni, de ezért ne verjük adósságba magunkat! És ne feledjük, a pénz könnyebben megy, mint ahogy jön.

Az „ahogy lesz, úgy lesz”-szindróma
Whatever Will Be, Will Be, Que Sera, Sera, A jövőt nem sejthetem... Ahogy lesz, úgy lesz! Bárhogy lesz, úgy lesz! - több mint ötven éve számít ez a sor örökzöldnek a slágerek világában. Magyarul Koncz Zsuzsa előadásában vált ismertté.

A pénzproblémával küzdő nők egy része nem készít költségvetést, nem tekinti át kiadásait,  pedig ez az alapja annak, hogy hatékonyan bánjunk a pénzzel. Ha van pénz, költik, amíg el nem fogy, ha pedig nincs, akkor nem költenek. A mának élnek egy megszokott rutint követve. A jövő bizonytalan, kár vele foglalkozni, ahogy lesz, úgy lesz. Pedig az az igazság, hogy habár a pénz önmagában nem boldogít, nélküle sem boldogulhatsz.

A Malacka-szindróma

Micimackót Alan Alexander Milne angol író alkotta meg, nevét Milne fiának, Christopher Robin Milne-nek egy játék medvéjéről kapta. Christopher megjelenik a mesében is, mint Christopher Robin, magyar fordításban Róbert Gida. Malacka a mesében mint kis állat jelenik meg, félénk és mindig nagyon aggódik. Igyekszik nagyon bátornak mutatkozni, és sikerül néha legyőznie a félelmeit. Egy házban lakik, amin egy tábla van TRESPASSERS WILL felirattal. Karinthy a többértelmű angol szójátékot úgy fordította, hogy Tilos az Á.


Tehát Milne zseniális Micimackójában Malacka az a szereplő, aki a legkisebb kockázattól is retteg. A való életben is sokan vannak, akik a legkisebb kockázatot sem képesek vállalni pénzügyeikben - egy nagy valószínűséggel jövedelmezőnek ígérkező befektetést sem. Pedig holtbiztos befektetés nem létezik. Aki mindentől retteg, az mindenről lemarad.

Bunyik Zoltán, pénzügyi szakértő
Pénzügyi tanácsadó weboldal
Befektetési iskola - e-könyv

 
 
[ 6094 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x