Hitelválság a családban
hirdetés
Címlap / Karrier / Hitelválság a családban

Hitelválság a családban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-14

Kölcsönadni vagy nem adni - ez itt a kérdés, ami igencsak kínos helyzetet is eredményezhet, ha például barátok vagy családtagok között vetődik fel. Vissza lehet-e utasítani egy családtag kérését? 


Rendezvénynaptár
“Testvérem kölcsönt kért tőlem. Egyszer már adtam neki, de az sem arra ment el, amire kellett volna és még meg sem adta. Hogyan mondhatnék nemet, hogy azért mégse bántsam meg?” - Márta, 35.  (egy internetes portálról)

“Nagyon kellene most pénz. Tudsz kölcsönadni? Csak egy százezret. Mihelyt egyenesbe jövök, visszaadom.” Talán nincs is olyan magyar család, amelyben ehhez hasonló mondatok ne hangzottak volna el. Vissza lehet-e utasítani egy családtag kérését? Vannak helyzetek, amikor biztosan nem lehet. Annak ellenére sem, hogy számos esetben egy-egy rosszul végződött kölcsönadás családi kapcsolatokat tett tönkre. Márta felvetését többen kommentelték a portálon.Gábor, 40.:
“Én azt mondanám, neki, hogy sajnos nincs pénzem, nem tudok ezért adni, de adnék én szívesen, ha lenne, de hát nincs miből. Ezt eljátszod néhányszor, ha kér, és utána le fogja állítani magát. De minél előbb vedd elejét a dolognak, mert ha most adsz, akkor ha legközelebb nem adsz, te leszel a szemét.”

Andrea, 33.: “Én több mint fél éve adtam kölcsön az öcsémnek és pont tegnap mondtam neki, hogy jövő hónapban kérem vissza és kész. Nem szóltam volna neki, ha a múlt héten a barátnője nem dicsekedett volna az új addidas felsőjével, amit az öcsém vett neki. Arról meg nem beszélve, hogy a hétvégén láttam őket, amint épp egy elég drága butikból jöttek ki csomagokkal. Na akkor azt mondtam, eddig és ne tovább, én nem foglalkoztam tegnap azzal, hogy megsértődik-e vagy sem, kérem vissza a pénzem és kész. Arra azért vigyáztam, hogy anyu ne hallja meg, mert ő azt sem tudja, hogy kölcsön adtam neki. Szerintem ne foglalkozzál azzal, hogy akkor ő most megsértődik vagy sem, te lehetnél megsértődve hogy nem adja vissza a pénzedet. Én a helyedben nem adnék neki többet, és amivel meg tartozik, azt meg igenis adja vissza.”

Csilla, 29.: “A testvéred nem dolgozik, téged becsap, mert nem arra költi a pénzt, amire adod, nem adja vissza és még neked okoz lelkiismeretfurdalást az ő tisztességtelensége? Nem bajban van, hanem élősködik. Ezek után nagy baj, ha szembesíted mindezzel? Nincs erkölcsi alapja a sértődésre, csak téged zsarol ezzel. Ha most megint adsz, sosem lesz vége.”

Zsuzsa, 36.: “Én az öcsémnek nagyon sokszor adtam pénzt és soha nem kértem vissza. Persze volt olyan is, amikor meg voltam szorulva, ő adott és nem kérte vissza. Szerintem ez így természetes. Ő egy olyan ember az életemben, akire bármikor, bármilyen körülmények között vakon számíthatok.”

Attila, 29.: “Szerintem kerek perec. Figyelj, szívesen segítek neked, amiben tudok. De már egyszer kölcsönadtam, akkor sem arra ment el, amire ígérted. Többet nem adok neked. Sajnálom.”

Zoltán, 45.: “Azt szoktam ilyenkor mondani, a tartalékpénzem a bankban van, lekötve. Most nagyon rosszul járnék, ha felbontanám a szerződést. Ez általában bejön. Békén hagynak, és mástól kérnek.”

Ani, 42.: “Én azt mondanám, nézd, nem leszek a te bankod. Nem kölcsönözhetek többet. Amit eddig adtam, és nem adtad vissza, tekintsd ajándéknak.”

A szakértő véleménye
Kölcsönadni sohasem muszáj, mindig mérlegelés és személyes döntés kérdése. Testvérnek pénzt kölcsönadni azonban az esetek túlnyomó többségében több problémát szül, mint amennyit megold. Egy pénzügyi kötelezettség elkerülhetetlenül súlyosbítja a családi feszültségeket, de egy harmonikus, boldog családban is problémákat okoz.


Aki elutasítja a kölcsönadást, azért arra ügyeljen, hogy ezt együttérzően, kíméletesen közölje. A testvér valószínűleg kényelmetlenül érzi magát, amikor kölcsön kér, ne fokozzuk ezt. A legfontosabb azért az, hogy a család jövő karácsonykor is együtt legyen.

Ha kölcsönadás mellett döntünk, két lehetőségünk van. Ha kisebb összegről van szó, a legcélszerűbb azt mondani, most ennyit tudok adni, tekintsd ajándéknak. Nem kell visszaadnod. Így valószínűbb, hogy a kölcsönkérő nem fog állandóan újabb “ajándékokat” kérni.

Ha nagyobb összeget adunk kölcsön és hosszabb időre, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy felelősségünk elsősorban saját magunk és gyerekeink iránt van. Ilyenkor a kölcsönhöz úgy kell viszonyulnunk, mintha bárki másnak adnánk. Tehát ne adjunk nagyobb összeget kölcsön írásos szerződés nélkül, melyet ha nem ügyvéd készít, két tanúval alá kell íratni. Nemcsak a biztonság miatt, és azért mert az ember felejt, hanem azért is, mert egy elhalálozás esetén, az örökösök csak írásos szerződés alapján állapíthatják meg, hogy ki kinek tartozik. A kölcsönadó próbálja egy bank szemével tekinteni át a helyzetet.

Amit mérlegelni kell:
  • Milyen célból kér kölcsön a jövendő adós?
  • Adtunk-e már előtte is kölcsönt? Milyenek a kölcsönkérő visszafizetési szokásai?
  • Csak annyit adjunk kölcsön, amennyi, ha mégsem fizetik vissza, nem okoz súlyosabb gondokat.
  • Nagyobb összegnél célszerű részletekben kérni a visszafizetést.
  • Családtag esetében megfontolandó, kérjünk-e kamatot. Nagyobb összeg, és hosszabb időtartam esetén indokolt a banki kamattal megegyező kamat kérése.
  • Különösen nagy összeg, vagy bizonytalan adós esetében biztosíték megfontolása is ajánlott (pl. jelzálog).
  • Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kamat adóköteles jövedelem, és hogy a kölcsönadott összeg vagyonosodási vizsgálat tárgya lehet.

Bunyik Zoltán, pénzügyi szakértő
Pénzügyi tanácsadó weboldal

Képek:
graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net
vichie81 / FreeDigitalPhotos.net 
 
[ 3782 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x