Milyen jogaink és kötelezettségeink vannak a próbaidő alatt?...
hirdetés
Címlap / Karrier / Milyen jogaink és kötelezettségeink vannak a próbaidő alatt?

Milyen jogaink és kötelezettségeink vannak a próbaidő alatt?

Forrás: Job-Center
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-19

Manapság már szinte kivétel nélkül próbaidőt kötnek ki a munkáltatók, amikor az új kollégával aláírják a munkaszerződést. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan pontot, amelyekre érdemes odafigyelni, akkor is, ha munkavállalóként írjuk alá a szerződést és akkor is, ha mi állunk a munkáltatói oldalon. 


Rendezvénynaptár
A ma hatályos jogszabályok szerint, amikor a munkáltató és a munkavállaló egymással munkaszerződést kötnek, próbaidőt köthetnek ki. Ennek időtartama változó lehet. Általában 3 hónapban szoktak megegyezni a felek, de ez lehet akár 30 napnál rövidebb is. 3 hónapnál hosszabb, de legfeljebb 6 hónapos próbaidőt csak kollektív szerződés köthet ki.
Próbaidőt általában azért kötnek ki, mert így mindkét félnek lehetősége adódik arra, hogy megismerje egymást. A munkáltató képet kap arról, hogy a munkavállaló valójában rendelkezik-e azokkal a képességekkel, amelyeket a felvételkor felsorolt, illetve általában milyen a munkahelyi magatartása, a munkavállaló pedig megismeri a munkahelyi környezetet, a munkakörülményeket és a felé támasztott elvárásokat. Ha bármelyik fél elégedetlen a tapasztaltakkal, azonnali hatállyal és indoklás nélkül felbonthatja a szerződést.

Próbaidőt csak a munkaszerződés megkötésekor és kizárólag írásban lehet kikötni. A próbaidő szóbeli kikötése nem érvényes. Ha a munkáltató a próbaidőre hivatkozva szünteti meg a munkaszerződést 3 hónapon belül, azonban a próbaidő nincs rögzítve írásban, akkor a felmondás jogszerűtlen. A próbaidő meghosszabbítására, vagy bármilyen megváltoztatására a szerződéskötést követően nincs mód. Próbaidő alatt a munkáltató akkor is felmondhat a munkavállalónak, ha ő betegállományban van.
Ha valakivel határozott idejű munkaszerződést kötnek, az is felmondható azonnali hatállyal és indoklás nélkül, még abban az esetben is, ha a próbaidő hossza megegyezik a munkaszerződés hosszával.


Sok munkavállaló úgy érzi, hogy a próbaidő kikötésével a munkáltató saját magát védi, pedig ez legalább annyira lehet segítségére a munkavállalónak is. Ha valaki egy időben több állásra is felvételt nyer, lehetőséget kap, hogy kipróbálja az egyiket és ha az nem válik be, akkor akár másnap tud a másik munkahelyen kezdeni. Nem kell ledolgozni az esetenként akár több hónapos felmondási időt.
Ha a próbaidő alatt a munkaszerződés megszüntetésére kerül sor, ezt mindenképpen írásban kell megtenni. Ha ezt a munkáltató kezdeményezi, akkor az írásbeli felmondásnak tartalmaznia kell egy jogorvoslati kioktatást is, mert a munkavállalónak ebben az esetben is joga van bírósághoz fordulni. Az azonnali hatályú felmondást egyik félnek sem kell megindokolnia. Ha bármelyik fél mégis megindokolja, akkor azért helyt is kell állnia egy esetleges bírósági eljárás során.

Amire még érdemes odafigyelni, az a felmondás időpontja. Mindenképpen a próbaidő lejárta előtt közölni kell az érintett féllel a felmondás tényét. Ha a felmondást kezdeményező fél ezt nem tudja megtenni, mert az érintett megtagadja, vagy meggátolja annak átvételét, akkor az esetről jegyzőkönyvet kell felvenni. A felmondás ebben az esetben is hatályos.


Bertus Barna
HR tanácsadó
www.jobcenter.hu

Kép: FreeDigitalPhotos.net 
 
[ 3511 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x