Menekülő diplomások?
Címlap / Karrier / Menekülő diplomások?

Menekülő diplomások?

Forrás: FrontPage
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

30 nap alatt 14 ezer kilométert tett meg a föld körüli túra első szakaszán a Julianus Project csapata. Az öt kontinenst átszelő projekt alapítóinak célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar diplomások nagyszámú elvándorlására. A négy fiatal mérnökből álló csapat fő üzenete, hogy a fiatalok nyugodtan menjenek külföldre, szerezzenek tapasztalatot, azonban a megszerzett tudást itthon kamatoztassák. 

 

A világ körüli túra első, közel 14 ezer kilométeres, Szibériát is átszelő szakasza Budapestről indult: 30 nap alatt 4 országon (Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Mongólia) haladtak keresztül két, 23 és 25 éves Toyota 4runner típusú autóval, többek között Kijevet, Asztanát, Ulánbátort és Jakutszkot érintve, hogy végül Magadanban érjenek célba. A négyfős csapat 6 hónapos felkészülés után vágott neki az első szakasznak. Szibériában azonban nem ért véget a föld körüli túra, mivel a tervek szerint jövőre az egyesült államokbeli Anchorage-ban vágnak neki a második, amerikai szakasznak. A Julianus Project résztvevői a tervek szerint az út záró, harmadik része során Afrikát és Európát átszelve térnek majd vissza Magyarországra.


A túra indulásakor többen azt kérdezték, hogy miért keletnek indul a csapat, hiszen elsősorban nyugatra vándorolnak ki a diplomások. Bognár Tamás, a Julianus Project egyik ötletgazdája ezzel kapcsolatban elmondta: „Kazahsztánt, Mongóliát, Szibériát megjárva azt tapasztaltuk, hogy óriási gazdasági robbanás előtt állnak ezek az országok, ami komoly innovációt követel meg, ehhez pedig tapsztalt mérnökök kellenek, amiből arrafelé hiány van. A végtelen, kiaknázatlan nyersanyag-készlet ipari fejlődést és jólétet fog hozni a térségben. A számos műszaki kihívás és a gyors karrierlehetőség sokak számára csábító lesz, a mérnökirodáknak pedig maga a paradicsom! Azaz csak idő kérdése, hogy mikor indulnak keletnek a magyar mérnökök.”


Helmich József, a projekt másik alapítója a világ körüli túra 2014-re tervezett folytatásáról egyelőre szűkszavúan nyilatkozik: „A második szakasz Amerika leginnovatívabb régióit is érinteni fogja, ahol sok műszaki diplomás magyar talált komoly kihívást magának. Diplománk megszerzése után mi négyen is szembesültünk a maradni vagy hazamenni problémával: azzal, hogy külföldön dolgozzunk vagy itthon folytassuk pályánkat. Végül mind hazatértünk és Magyarországon kívánunk sikereket elérni. A Julianus Projecttel üzenetünk hasonló: nyugodtan menjenek külföldre a fiatalok, szerezzenek tapasztalatot, azonban a megszerzett tudást hozzák haza és itthon kamatoztassák.”
A csapat az első szakasz benzinfaló öreg autói után a magyar evopro által fejlesztett moduláris kompozit busszal szeretné meglátogatni a tengerentúlra vándorolt kutató-fejlesztő mérnököket és más területeken dolgozókat. A magyar busz jó példája annak, hogy itthon is vannak világra szóló innovációk, komoly fejlesztési projektek, melyekért érdemes hazatérni. A buszt fejlesztő evopro számos jó ügy mellett kiáll és a Julianus Project üzenetéhez hasonló szemlélettel alakítja innovációs stratégiáját. Az evopro csoport alapítója, Mészáros Csaba szerint minden olyan kezdeményezést támogatni kell, ami azt a célt szolgálja, hogy Magyarország innovációs központtá váljon, és ezáltal minél több hozzáadott értéket teremtsen a globális piac számára.
 
 
[ 1492 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x