3 dolog, amit a munkaadó meg akar tudni az önéletrajzodból...
Címlap / Karrier / 3 dolog, amit a munkaadó meg akar tudni az önéletrajzodból

Kurtán Klára

3 dolog, amit a munkaadó meg akar tudni az önéletrajzodból

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Rengeteg önéletrajzot olvastam, olvasok. Ám a legritkább esetben találom meg bennük könnyedén a választ a kérdéseimre. Sokféle forma, sokféle szín, sokféle felsorolás. Csak az nincs benne, amire a vállalat, a HR-es kíváncsi.  

Az önéletrajzod Te vagy, a Te reklámod. Azt kell bemutatnia, hogy milyen vagy, és nem azt, hogy az internetről milyen formai megoldásokat és tetszetős kifejezéseket ollóztál össze. Ez alapján a kiválasztó semmit nem tud meg rólad, nem fogja észrevenni, hogy miben különbözöl a többi száz jelentkezőtől.
 

Íme a 3 legfontosabb dolog, amit mindenképp mutass meg magadról:


1. Milyen képzettségeid, tapasztalataid vannak?


Ha a fontos képzettségeidet, tapasztalataidat nehéz megtalálni az önéletrajzodban, akkor az olyan, mintha egy üres papírt küldtél volna be.

A jelentkezések felében egyszerűen nem tudom kitalálni, mit is csinált a jelentkező. Látom a cégnevet, a munkaköre nevét, és jó esetben néhány általános feladatot. Pl. marketing eszközök használata, szervezés, értékesítés.

De hogy milyen eszközöket használt, mit szervezett, kinek, mit értékesített, hol, milyen eredménnyel - erre nem kapok választ, csak sejthetem.
A másik nagy hiba, amivel egyre gyakrabban találkozom, hogy un. „kreatív önéletrajzokat” kapok. A kreativitás a formában nyilvánul meg, színes, szagos, zűrzavaros, néha alig található meg benne a lényeges információ.

Ha grafikusnak, designernek jelentkezel, akkor érdemes lehet tényleg egyedi pályázatot készíteni. De a legtöbb munkakörben egyszerűen nincs szükség az ilyenfajta kreativitásra. Arról már nem is beszélve, hogy az internetről letöltött színes, mintás forma abszolút nem a kreativitást mutatja.

Áttekinthető formában azt mutasd meg, ami tényleg az erősséged, tapasztalatod, tudásod!


2. Miért jelentkezel az állásra?

Ha nem derül ki, hogy miért is jelentkezel erre az állásra, akkor csökken az esélyed.
Sok embernek vannak különböző területeken tapasztalatai. Ez nagyon fontos lehet.
De, ha beszerzőnek jelentkezel, ne arról szóljon az önéletrajzod, hogy mennyire jó értékesítő, netán marketinges vagy.

Az önéletrajzok nagy részében elolvashatom, hogy mennyire sikeres volt valaki egy teljesen más területen, mint amire éppen jelentkezik.

Eladói állásra pályázóknál is olvastam nem egyszer, hogy milyen gyakorlatot szerzett egy újságnál, milyen adminisztrációs területen dolgozott. Éppen csak azt nem látom, hogy volt akár hostess, esetleg eladó valahol, vagy hogy bírja az állómunkát.

Van olyan, hogy valaki változtatni akar, és új pályára készül. Ilyenkor azt javaslom, keresse meg az eddigi munkájában a kicsit is hasonló feladatokat. Ha értékesítőből akár HR-es akar lenni, ki lehet emelni, hogy sok emberrel kommunikált, projekteket vezetett, együttműködött másokkal.
Ha könyvelőből szeretne ügyfélszolgálatra váltani, akkor azt emelje ki, hogy kikkel állt kapcsolatban, hány szállítóval, és hány vevővel levelezett.
 
3. Hogyan érnek el?

Végül, a legfontosabb adatokról. Nem tudjátok elképzelni, hányszor futok bele abba, hogy rossz telefonszámot kapok, és a legjobb jelölteket nem érem el.
Ellenőrizd, ellenőrizd, és ellenőrizd! Legyen pontos a telefonszámod, és az email-címed.
Ebben a részben végképp ne használj nehezen olvasható betűtípust, vagy bármilyen formázást, amitől nem lehet elolvasni az adatokat.

Az oldalamon sok ötletet és trükköt találhatsz az álláskeresésről, önéletrajzról, szakmai tapasztalataimról. >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5359 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x