King Curtis - egy zseniális "háttérzenész"
Címlap / Kihunyt csillagok / King Curtis - egy zseniális "háttérzenész"

King Curtis - egy zseniális "háttérzenész"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Alig néhány éve, hogy úgy döntöttek, a rock and roll halhatatlanjai lesznek azok a muzsikusok is, akik kísérőzenészként tették még nagyobbakká a sztárokat. Közéjük tartozott a több mint harminc éve halott King Curtis tenorszaxofonos, aki elsősorban a rhythm and blues világában volt otthonos hangszerével, de a dzsessz és a rock and roll sem volt idegen tőle, sőt saját listás sikerekkel is emlékezetessé tette a nevét.  

A texasi Forth Worthban született 1934. február 7-én Curtis Ousley néven. A fekete bőrű virtuóz tenorszaxofonos tizenkét éves korában elkötelezte magát a soulnak nevezett stílus mellett. Akkor hívta fel a figyelmet magára, amikor Lester Young zenekarában kapott lehetőséget, majd New Yorkba kerülve Lionel Hampton és Horace Silver dzsesszbandájával járta Amerikát az ötvenes évek legelején.
Amikor támadásba lendült a rock and roll, King Curtisnek a legtöbb korabeli zenekarban jutott hely. A rock and roll korai sztárjai közül különösen szoros munkakapcsolata volt a Coasters együttessel, amely többek között a Yaketi Yak, a Charlie Brown és más hasonló dalokkal ajándékozta meg a világot. Ugyancsak nagy rendszerességgel muzsikált Fats Dominóval is, a rock and roll és a blues egyik legnagyobb énekesével. Hosszan sorolható mindazon művészek sora, akik szívesen dolgoztak együtt vele, de a Shirelles vagy Buddy Holly nevét lehetetlen említés nélkül hagyni.
Nem akart csak háttérmuzsikus maradni és már az ötvenes években megjelentek saját szólódarabjai, amelyek közül több mint egy tucat került az amerikai listákra. Húsznál több albuma jelent meg saját jogán.
Az Atlantic Recordshoz kerülve a hatvanas évek második felében a lélekzene legjobb előadóit szolgálta. Készültek felvételei Aretha Franklinnel (akinek zenei igazgatója is volt), Wilson Pickettel, Solomon Burke-kel, Roberta Flackkel, Freddie Kinggel, a fehér bluesban utazó Delaney and Bonnie-val, Eric Claptonnal, nagy barátság fűzte Duane Allmanhoz. Bedolgozott John Lennon Imagine című albumánál is. Játszott a hatvanas évek közepén abban az alkalmi bandában is, amelynek sztárja Little Richard és a fiatal Jimi Hendrix volt. Összesen 125 kiemelkedő muzsikussal zenélt, dolgozott valamilyen formában.
Saját lemezei közül a Soul Twist a rhythm and blues listán éllovas volt, de nagy sikere volt a Night Train, a Soul Serenade, a Live at Fillmore West és a Blues at Montreux is. Utolsó "nagy dobása" Aretha Franklin előadásában a Bridge Over Troubled Water című Simon és Gartfunkel dal átdolgozása volt.
Rövid élet adatott neki: 1971. augusztus 13-án New York-i lakása előtt ismeretlen körülmények között, de vélhetően valamilyen drogos ügy kapcsán leszúrták. Aretha Franklin, Duane Allman, Stevie Wonder mellett a zenész szakma színe-java kísérte utolsó útjára.
Három éve lett a rock "szentje", a márciusi avatóünnepségén Mike Leiber és Jerry Stoller, a rock and roll korszak talán legnagyobb szerzőpárja méltatta Curtis zenészpályáját. (Kovács Miklós)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1010 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x