Magic Sam - a legendás chicagói bluesgitáros 1967-es bemutatkozó...
Címlap / Kihunyt csillagok / Magic Sam - a legendás chicagói bluesgitáros 1967-es bemutatkozó albuma új kiadásban

Magic Sam - a legendás chicagói bluesgitáros 1967-es bemutatkozó albuma új kiadásban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-05

A műfaj egyik nagy vesztesége volt ennek a fiatalembernek a halála, akit 1969. december elsején vitt el egy szívroham, mindössze 32 évesen. A Delmark Records január 18-án újra megjelenteti a gitáros West Side Soul című bemutatkozó nagylemezét.  

 

Az eredeti felvételeket természetesen a mai hangzásnak megfelelően keverték, de bizonyára így is örömet szerez majd a kiadó a műfaj rajongóinak. A 12 dal között olyan ma már klasszikusnak számító kompozíciók vannak, mint a "That’s All I Need", az "I Need You So Bad", a "Feelin’ Good", az "All Your Love", a "Don’t Want No Woman", a "Mama Talk To Your Daughter" és a Sweet Home Chicago ". (Jake Blues, akit oly sokan megkedveltek a The Blues Brothers-ben ez utóbbi előadását, „az óriás Magic Sam-nek” ajánlotta.)


Ezen kívül az új kiadványon hallhatunk majd ritkaság számba menő rádiós felvételt, és ismeretlenek számító fotókat is láthatunk. A zenész bemutatását Don Wlcox vállalta magára.


Néhány „ismeretterjesztő”mondatot azért én is leírnék a gitárosról.

Samuel "Magic Sam" Gene Maghett 1937. február 14-én született a Mississippi állambeli Grenadában. Gyermekkoráról nem lehet túl sokat tudni, a zenével való ismeretséget ugyanúgy, mint szinte mindenki abban az időben ő is hallás után sajátította el, Muddy Waters és Little Walter lemezeit hallgatva. 19 évesen költözött Chicagóba, ahol a bluesklubokban léphetett fel, 1957-ben sikerült leszerződnie a Cobra Recordshoz. Első felvételei az All Your Love és az Easy Baby voltak. A listákon ugyan nem hagyott mély nyomokat, annál inkább a kollégáknál, akiket ámulatba ejtett gitárjátéka és az énekstílusa.


A műfaj olyan nagyjaival készített lemezeket, mint Otis Rush és Buddy Guy, de rövid ideig együtt dolgozott Homesick James Williamsonnal is. Váratlanul be kellett vonulnia a seregbe, ahonnan néhány hét után lelépett, hat hónap sittel jutalmazták! E kis kitérő azonban nem igazán sínylette meg zenei karrierjét.


1963-ban már szélesebb körben keltett figyelmet a  Feelin’ Good (We’re Gonna Boogie) című kislemeze, ezt követően sikeresen turnézott az USA-ban, de jól fogadták a koncertjeit Angliában és az NSZK-ban is. Az 1967-es West Side Soul LP után a következő évben megjelent a Black Magic című korongja is. A koncertezést sem hagyta abba, gyakran lépett fel Charlie Musselwhite herflis társaságában.

Az igazi áttörést azonban az Ann Arbor Blues Fesztiválon való szereplése hozta el számára 1969-ben. Ezt követően rengeteg helyre hívták az Államokban és Európában is, így szinte sokkolta a bluesvilágot a halála december elsején. 1970. februárjában a Butterfield Blues Band a San Franciscó-i Fillmore West-ben egy koncerttel tisztelgett emléke előtt, ezen a műfaj olyan nagyjai voltak színpadon, mint Mike Bloomfield, Elvin Bishop, Charlie Musselwhite és Nick Gravanites. 
 
[ 1512 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x