Tíz éve már, hogy nincs köztünk Aaliyah, az R&B hercegnője...
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Tíz éve már, hogy nincs köztünk Aaliyah, az R&B hercegnője

Tíz éve már, hogy nincs köztünk Aaliyah, az R&B hercegnője

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-02-28

Bámulatos szépsége sok férfiszívet megdobogtatott, énekesnőként pedig nem mindennapi tehetségével műfaján belül iskolát teremtett. Mindössze 22 évesen repülőgép-szerencsétlenségben halt meg a Bahama-szigeteken. A kis Chesna 402-B típusú ikermotoros gép a felszállás után 70 méteres magasságból a földbe csapódott. 


Rendezvénynaptár
A tragédia 2001. augusztus 25-én amerikai idő szerint 18:50-kor következett be, amikor a kisgép az Abaco sziget Marsh Harbour nevű repülőteréről elindult a 300 kilométerre lévő Miami felé. Mindössze néhány másodpercig volt a levegőben, amikor irányíthatatlanná vált és lezuhant. A földbe csapódáskor hatan azonnal meghaltak – köztük Aaliyah is -, míg hárman kicsit később haltak bele a sérüléseikbe.


A katasztrófa közvetlen oka valószínűleg a gép túlterheltsége volt és kedvezőtlenek voltak az időjárási viszonyok is, de bizonyára komoly szerepe volt annak is, hogy a pilóta vérében alkoholt és kokaint találtak. Nem beszélve arról, hogy a Luis Morales III nevű pilótának néhány héttel korábban már bevonták az engedélyét, így nem is kaphatott volna felszállási engedélyt!

Egyébként, Aaliyah a Bahamákon a Rock The Boat című dalához forgatott egy klipet, amely pályafutása utolsó munkája volt.

De nézzük röviden, mit is jelentett a műfajnak ez a csodálatos tehetséggel megáldott énekesnő, aki még szinte gyermek volt, amikor feltűnt a számára tényleg világot jelentő deszkákon!


Aaliyah Dana Haughton New York Brooklyn negyedében született 1979. január 16-án Michael és Diane Haughton második gyermekeként. Ugyan mindössze ötéves volt, amikor a család Detroitba költözött, ahol felcseperedett, de ő mindig New York-inak tartotta magát. Különleges neve arab eredetű, ami az Ali női megfelelője és jelentése a legmagasabban álló, a legjobb. Tehetségét az édesanyjától örökölte, aki szintén énekesnő volt. A családi legendárium szerint Aaliyah már 8 évesen Whitney Houston dalait énekelgette otthon és már akkor mondogatta, hogy énekesnő, táncos vagy színésznő lesz. 10 évesen jelentkezett a Star Search tehetségkutató versenyre, ahol a My Funny Valentine-t, édesanyja egyik kedvenc dalát énekelte, ugyan nem nyert, de a második helye is nagy figyelmet keltett.


Bizonyára sokat segített az indulásnál az is, hogy nagybátyja feleségül vette Gladys Knight világhírű R&B, soulénekesnőt, aki gyakran elvitte az érdeklődő és a zenére oly fogékony kislányt a fellépéseire. Sőt, mindössze 11 éves volt, amikor a Las Vegas-i show-jában többször is énekelhetett vele.

Ami az iskoláit illeti a Detroit High School növendéke volt, ahol kitűnt jó eredményeivel. A nagybácsikája, Berry Hankerson segítségével került kapcsolatba R. Kellyvel, aki producerként és dalszerzőként is ott volt az indulásánál. Az ő részvételével jelent meg 1994-ben az Age Ain’t Nothing but a Number című bemutatkozó korongja. Erről legnagyobb sikere a Beck & Forth című dalnak volt. A nagylemez kétszeres platina lett és 18. helyezést ért el a Billboardon.


Sajnos a pletykák őt sem kímélték, azt híresztelték róla, hogy 15 évesen feleségül ment 26 éves produceréhez, R. Kellyhez. Ezt ugyan ők sosem erősítették meg, sőt tagadták, annak ellenére, hogy az egyik magazin egy állítólagos házassági anyakönyvi kivonatot közölt a frigyről.

Mi maradjunk inkább a zenénél, pontosabban második albumánál, amely One in a Million címmel került a boltokba 1996. augusztusában, ebből szintén több mint kétmillió fogyott és érdekes módon ez is a 18. lépcsőt érte el a Billboard 200-as listáján. Ezt a munkáját már nem R. Kellyvel készítette, hanem egy nagyon tehetséges, akkor induló páros társaságában, Timbalanddel és Missy Elliott-tal. Erről az If Your Girl Only Knew című dal top 10-es sláger lett, de a címadó dal mellett szintén jól fogadták a népek a Marvin Gay-től ismert Got To Give It Up-nak a feldolgozását is.


A saját lemezek mellett arra is szakított időt, hogy filmzenékhez énekeljen, nagy sikere volt az 1997-es Anastacia című rajzfilmhez előadott Journey to the Past betétdalnak, amit Oscar-díjra is jelöltek. A következő évi díjátadó gálán el is énekelte. Ilyen fiatalon ezen a ceremónián afro-amerikai előadó sosem énekelt korábban! Ha már filmek, akkor ne menjünk el a Dr. Dolittle 2-ben elénekelt betétdal, az Are You That Somebody? sikere mellett sem.


És még mindig filmek! A világ az Öld meg Rómeót! című filmben „borult a lábai elé”, ahol Jet Li-vel együtt játszhatott. A filmzenei album is hatalmas bevételt hozott, a dalok többségét Timbaland írta. Az Are You Feelin’ Me?, az I Don’t Wanna, a Come Back in One Piece és a Try Again igazi sláger lett. Ez utóbbinak az a különlegessége, hogy már a kislemez megjelenése előtt a Billboard Hot 100-as listáján első volt, a rádiós játszások miatt!

2001-ben is maradt a filmezésnél, ugyanis Ausztráliában forgatták le a főszereplésével a Kárhozottak királynője című vámpírmozit. A film producere, Joel Silver, aki egyúttal a Mátrix producere is volt, felfigyelt Aaliyah tehetségére és így a Mátrix 2. és 3. részére is leszerződtette.

 
Ezt követően rögzítették tőle harmadik albumát, Aaliyah címmel, amely július 17-én jelent meg. A kritikusok beájultak a produkciótól, Aaliyaht olyan művészekhez hasonlították, mint Janet Jackson és Alanis Morrissette, az albumot pedig eddigi pályafutása legérettebb munkájának tartották. Nem csak a Billboard-ot vezette, hanem a világszerte több slágerlistát is. Az énekesnő lemezei iránt az érdeklődés csak fokozódott a tragédia után.
 
Aaliyah búcsúztatására 2001. augusztus 31-én került sor a Manhattanban található Loyolai Szent Ignác Római Katolikus Templomban. Édesanyja 22 fehér galambot engedett a magasba a szertartás során, ami természetesen az énekesnő életkorát szimbolizálta. Holtteste a Ferncliff Temető Rosewood Mauzóleumában nyugszik, New York Hartsdale negyedében, amit az évfordulókon nagyon sokan látogatnak, hogy erre a szeretetre méltó, kedves lányra emlékezzenek.

 
 
[ 6404 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x