Eltávozott David Honeyboy Edwards, a blues egyik ősatyja
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Eltávozott David Honeyboy Edwards, a blues egyik ősatyja

Eltávozott David Honeyboy Edwards, a blues egyik ősatyja

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-02-28

Nem sokan lehetünk, akik ismerték, olyanok pedig még kevesebben, akik élőben is hallották játszani Magyarországon. David Honeyboy Edwards, nagy idők, nagy tanúja ugyanis öt évvel ezelőtt fellépett Budapesten a Bluespatika Fesztiválon, még életműdíjat is átvehetett.  


Rendezvénynaptár
Na persze volt neki számos egyéb elismerése, hogy mást ne említsünk – egyelőre - a blues halhatatlanja, Grammy-életműdíjas. Augusztus utolsó napjaiban érkezett a szomorú hír: nem sokkal 96. születésnapja előtt végleg letette a gitárt.


A kezdetek krónikása, a múlt század elejének tanúja volt, személyesen ismerte azt a Robert Johnsont, aki máig hivatkozási alap a műfajban, nyomon követhette életét és halálát. Más kérdés, hogy őt magát kis hazánkban alig ismerik, de az ismert blueszenészek száma itthon a világsztárokra korlátozódik. 


David Honeyboy Edwards a Mississippi Deltavidék eredeti énekese és gitárosa volt. Robert Johnson mellett kortársa volt az idén szintén közel százévesen elhunyt Pinetop Perkins
Edwards  volt  az első, akinek dalait a blues és folk legendás kutatója, dalgyűjtője Alan Lomax rögzítette 1942-ben a Library of Congress számára. Fiatal korától hivatásos zenészként járta a Mississippi vidékét, s tulajdonképpen a koncertezést csak idén nyáron hagyta abba. Kiérdemelt több Blues Music Awardst, 2008-ban a legjobb tradicionális blueslemez Grammy-díját kapta meg, tavaly pedig a Grammy-életműdíjas lett.


Mississippi állam szülötte, Shawban jött világra 1915-ben. Csak 14 éves volt, amikor otthonát elhagyva a nagy Big Joe Williams (a Baby Please Don’t Go című blues és rock klasszikus opusz szerzője) nyomába szegődött. Végig turnézta a harmincas, negyvenes éveket. Robert Johnson nemcsak zenésztársa, hanem barátja is volt. Jelen volt akkor is, amikor Johnson felhajtotta keserű poharát a mérgezett whiskyvel. Rajta kívül zenélt Charley Pattonnal és Johnny Shinesszal is. 

 
 
Honeyboy 15 albumot készített.  Olyan dalok maradtak utána, mint a  Wind Howlin’ Blues vagy a The Army Blues. Nem szokatlan, hogy a blues ősatyjaihoz hasonlóan későn kezdte a lemezfelvételeket. Említsük is meg: ez éppen 60 évvel ezelőtt következett el. A Who May Be Your Regular Be volt az első fecske, amely az Arc Recordsnál Mr Honey néven jelent meg. Állítólag az ő szerzeménye volt a Long Tall Woman Blues és a Just Like Jesse James. Az ötvenes és hatvanas évekből mindenesetre csak kilenc dalát említi diszkográfiája. A hetvenes években gyűjtötte össze első nagylemeznyi anyagát, amely I’ve Been Around címmel 1978-ban jelent meg a Trix Records független kiadónál.


Edwards könyve, a The World Don’t Owe Me Nothin címmel 1997-ben jelent meg, ebben gyermekkorától eleveníti fel életét, utazásait Délen, majd chicagói éveit. A könyvhöz kapcsolódva CD-je is jelent meg ezzel a címmel. 

Ritka kultúrtörténeti kincs az 1991-ben készült The Search for Robert Johnson című dokumentumfilm, amelyben David Honeyboy Edwards sztorik egész sorát meséli el Robert Johnsonról, beleértve halálának körülményeit.


Még egy film fűződik a nevéhez: élettörténetét mondja el egy 2010-ben piacra került díjnyertes filmen, amelyet  Scott Taradash rendezett.  Látható rajta gyapotszedőként, de muzsikusként is. Szerepel benne például Keith Richards, Robert Cray, Joe Perry, Lucinda Williams, B.B. King, Big Joe Williams és Ace Atkins.

Egy biztos: sajnálhatja, aki 2006 őszen az Almássy téren nem hallhatta a legendás zenészt. Nekem szerencsém volt.

 
 
[ 2622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x