A kidobott étel bűne és a zöld doboz
Címlap / Kint és Bent / A kidobott étel bűne és a zöld doboz

A kidobott étel bűne és a zöld doboz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ma Magyarországon több százezer gyermek éhezik. Ha kiterjesztve nézzük, akkor családjaik sorsa is ez. A szám óvatos becslések szerint kétmillió körül mozog. Ennyi ember szenved hiányt ma élelemben. Sokan segítenek. Én is írtam már róluk - fogok is még. Mégsem elég ez. Rengetegen vannak akik segítenének de kellene egy kis szervezettség. Néhány hete lappang a neten egy pécsi példa. Egy jótékonysági szervezet kitett egy zárható dobozt a kerítésére és akiknél marad étel, oda levihetik. Akik pedig éhesek, kivehetik az ételt és megehetik. A dolog működik, a képnél többen jelezték, hogy vittek ételt és az bizony elkel onnan mindig. 



Ekkor jött az ötlet, hogy kérjünk fel egy nagy élelmiszer áruház láncot arra, hogy helyezzen el ehhez hasonló dobozokat a boltjai környékén. Elsőként a magát mosolyokkal és jó háziasszonyokkal kommunikáló Aldira esett a választás. Hirdettem egy kampányt, hogy mindenki írjon nekik levelet erről, hátha esélyünk lenne. Több száz levél érkezett így az Aldihoz. Ők mindenkinek kedvesen visszaírtak, hogy felvették velem a kapcsolatot. Írtak is nekem, hogy a kérést ebben a formában nem tudják támogatni. Azonban azt megkérdezték, hogy milyen élelmiszer igényünk van. 
 
Tovább irányítottam őket az Élelmiszerbank egyesülethez, hiszen nekik van élelmiszer igényük. Máig nincs adat arról, hogy elértek-e ezen a szálon hozzájuk. 

Az Aldi kommunikációját azért csak „négyes alá” értékelem, mert ugyan mindenkinek válaszoltak egy formalevéllel és felvették velem a kapcsolatot, az egész olyan formális volt, mint egy reklámfüzet és az aki a levelet küldte nem írta alá a nevét, noha én végig látható voltam. Szerintem ez óvodai alap, hogy ha valakivel levelezünk, legalább a nevünket aláírjuk. Ezzel együtt jól vizsgázott az Aldi, de csak kommunikációból.
Több aktivista kereste pl. a Spar csoportot is, akik csúful megbuktak mert még csak meg sem böffentek az ügyben. Sok a tanulság egy ilyen alulról kinövő kezdeményezésben, egzaktul kiderül, hogy melyik cég reklámja mögött van valóság és ki az aki csak még több profitra hajt. 
 
Én mint magánember csak azt tudom, hogy ha marad kaja a hűtőmben akkor azt jó volna odaadni. Akár egy „ma lejáró” joghurt, akár egy-két porció ebéd maradék, akár kenyér, vagy valami ami csak nem ízlett miután megbontottuk. 
A legtöbbször szeretettel készült ételek ezek, amikben talán sokan hiányt szenvednek. Viszont kínos vele szaladgálni, keresni, hogy ki enne ilyesmit örömmel. Sokszor a rászoruló zavarba is jön attól, hogy elfogadja. Lehet, hogy a környéki hajléktalan aznap már épp evett, de van aki nem is él hajlék nélkül, ám ennivalóra már nem jutott neki a héten. Jó lenne egy szervezett lehetőség, ahová odavisszük, ott hagyjuk – és akinek kell érte megy és jól tud lakni. 
 
A templomok lehetnének ilyen pontok, de óhatatlan, hogy egy-egy ilyen lerakónál szemét is keletkezzék. A szeméttel pedig gond van. Biztosan van azonban jó szándékú személy, aki az ott kapott élelemért cserében vállalja, hogy rendet tesz az adományos doboz körül. Mindenképp szervezést igényel az is, hogy ki takarítja ki a dobozt – szerintem ez is ugyanígy, önkéntes alapon megoldható.
 
Nyáron kérdés lehet a hűtés is. Az egyház hűthető dobozt biztosan nem tudna kitenni, de egy áruházlánc számára ez minimális tétel lehet. 
Az is felmerült egyesekben, hogy mi van akkor, ha elmeroggyant személyek mérget tesznek az ételbe? Szerintem ennek elég kicsi az esélye, de mégis foglalkozni kell vele. A gyilkosság nem játék. 
 
Ahol étel van, ott megjelennek a bogarak, az egerek – patkányok, mondják mások.
Szerintem sajnos ezeken a helyeken nem nagyon lehet majd idejük rájárni az ételre, mert sok a rászoruló.

A templomoknál úgy tapasztaljuk, nem nagyon van affinitás az ilyen jellegű kezdeményezésekre. Nincs rá ember, nincs rá valódi motiváció sem. Az embert ott Isten igéjével etetik, nem élelemmel. Ráhagyják karitatív szervezeteikre, akik nem érnek el mindenhová és épp ezt a területet egyáltalán nem fedik le ők sem. 
 
A multik meg félnek. Talán félnek a „koszos emberektől”, félnek attól, mi lesz ha bemennek a boltba – egyébként bemennek így is. Félnek attól, hogy plusz költséget jelent és plusz felelősséggel jár. Amit vállalni kell, ha beleállnak egy ilyen ügybe. Ehhez bizony bátorság kell. Nem tudom, mennyivel jobb, ha a parkolóban koldulják a kocsikat a százasért, vagy az élelmiszerekből egy kevéskét, éhesen. Mert az éhesek ott vannak mindenütt. Kínos helyzetetek helyett jobb lenne ennek az egésznek egy tisztességes keretet adni. Bátran, felvállalva minden kockázatot. 
 
Az a cég, aki adakozóvá teszi a vásárlóit, aki segít, hogy én is segíthessek, az sokkal többet tesz, mintha csak a magáéból adna. A fölöslegből, ami a túltermelés okán nála is megmarad, pedig maga is elöl járhat a jó példával. Mert úgy van kicsiben is mint nagyban. 
 
Vajon elterjednek-e a zöld dobozok az országban? Vajon lesz-e olyan cég, aki nem gyáva ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés mögé merjen állni? Nem tudom!
De amíg a prémium minőségűként pozícionált CBA-ban a rothadó almából kimetszik a rossz darabot és fólia alá dunsztolva, újra árazva árusítják, addig óvatos a hitem. De bármikor hagyom magam meggyőzni az ellenkezőjéről! Lehet kezdeni!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4478 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x