Macsóhímzés - tetkók a testen
Címlap / Kultúra / Macsóhímzés - tetkók a testen

>

Macsóhímzés - tetkók a testen

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-15

Egyes testtájak, legfőképpen pedig a bőr díszítése a múltban számos nép sajátos kultúrájának része volt, és bizonyos földrészeken és országokban az maradt napjainkban is. A nagyvárosi ifjak manapság szívesen tetováltatják magukat. Milyen következményekkel jár az életre szóló döntés? Hogyan válasszunk tetováló szalont? 

 

A jelölés módja
A tetoválás (tatuálás, a Tahitiban használt "tatau" szóból) maradandó testdíszítés. Fontos szerepe volt a múltban az emberek egymástól való megkülönböztetésében (például a szabad embert a rabszolgától, a különböző kasztok tagjait egymástól, katonákat a harcban mutatott érdemek elismeréséül), de a vallási szimbolika is gyakran vette igénybe varázserő "előidézésére", megrontás elhárítására, valakinek betegségektől való megszabadítására.

Írott jelek a bőrön
Tetoválás során a bőr második, tömegében legjelentősebb rétegébe, az irhába színes, oldhatatlan anyagokat juttatnak be művi úton, és ez a színezőanyag ott véglegesen tárolódik. A tetováltatással mindenki erősítheti a maga egyéniségébe, a többiektől való különbözőségbe vetett hitét. Újabban divatba jött a kozmetikusok által készített "tartós smink": ez szintén tetoválással egyenértékű.

Gondold meg jól!
Ha valakiben felmerül a gondolat, hogy tetoválással díszíti bőrének valamely részét, gondolja végig a következőket:
- Számos országban korhatárhoz kötik a tetováltatást (például Ausztráliában 18 év), de az országok döntő többségében mindössze egyéni elhatározás szükséges.
- A bőrünkre tetovált rajz, szöveg egész életünkben elkísér. Bizonyos tetoválások később ugyan elhalványíthatók, illetve sebészileg el lehet távolítani őket, de ez utóbbi esetben nyomukban heg maradhat vissza. Előre kell tehát végiggondolni, hogy a most esetleg jól látható helyre tetovált minta később is olyan kívánatos lesz-e, mind amilyen a döntés meghozatalakor.

Hogy válasszunk tetoválót?
Minden tetováló "művésznek" tudnia kell, hogy munkafolyamat egyaránt veszélyeztetheti a saját és kliense egészségét. A tetoválás kivitelezése festékanyagba mártott tűk segítségével történik. A tűszúrás minden esetben vérzéssel, érsérüléssel jár, még akkor is, ha ez külsőleg nem látszik! A profi művész a tiszta környezetben higiénikusan dolgozik, ismeri és követi a lehetséges fertőzések elkerülésének szakmai irányelveit (ideértve az eszközök fertőtlenítését és sterilen tartását), emellett szívesen beszélget vendégével a betegségmegelőzés és egészségmegőrzés általa követett gyakorlatáról. Ne feledjük: a tetoválás során ugyanúgy törekednünk kell a csíramentességre és a fertőzés-megelőzésre, mint egy sebészi beavatkozás során!

Börtön-tetkó veszélyei
A fertőzésveszély ott a legnagyobb, ahol a tetoválást nem szakember végzi, ahol a fertőzések megelőzésének módszereiben járatlan "mester" tevékenykedik. Ez többnyire a nem hivatalosan működő műhelyek gazdáira igaz, s itt nemcsak a fertőzés, hanem az igénytelen munka valószínűsége is nagyobb.

Az igazi férfi okosan kérdez!
Az igazi művész pedig szívesen beszélget vendégével a tetoválással kapcsolatos dolgokról, sőt, szívesen megmutatja az érdeklődőnek az általa alkalmazott eszközöket, illetve azokat a berendezéseket, melyek a munkafolyamat tisztaságát, fertőzésmentességét biztosítják. Az eszköztár és a helyszín megtekintése hozzájárulhat ahhoz, hogy a vendég biztos legyen benne: valóban ott és azzal a művésszel kívánja magát tetováltatni, illetve, hogy nyugodtabban és kellemesen érezze magát, miközben a bőrét díszítik.

Mit kérdezzünk? - Amikor a szóba került tetoválóstúdiók között válogatsz:
- figyelj a környezet tisztaságára, az ülő- és fekvőhelyekre, mosogatási és egyéb tisztántartási lehetőségekre;
- kérdezd meg a tetoválót, hogy milyen tűket használ: egyszer-használatosakat vagy pedig újrafertőtleníti őket (ha újrafertőtleníti őket, milyen módon);
- kérdezz rá, hogy megtekinthető-e a mestert munka közben, amíg valaki mást tetovál (természetesen a vendég engedélyével);
- tekintsd meg a stúdió működési engedélyét.

Amíg körülnézel, figyelj arra, hogy
- új kesztyűket használnak-e minden vendég tetoválásakor;
- a tetováló felszerelést csíramentes tartóedényben vagy tasakban megmutatják-e a munka elkezdése előtt a vendégnek;
- új tintatartókat használnak-e minden vendég tetoválásakor vagy egy nagyobb edénybe mártogatják minden esetben a tűket;
- a művész beszélget-e vendégével a tetoválási folyamatról vagy sem;
- körültekintően megválaszolják-e a vendég kérdéseit.
Ha a válaszok nem elégítik ki a kényelem- vagy biztonságérzetünket, illetve a helyszínen szerzett tapasztalatok nem töltenek el nyugalommal, keressünk másik tetováló szalont és tetováló művészt!

Gondolj arra, hogy a pénzedért kiváló minőségű és felesleges nyugtalanságtól mentes szolgáltatást óhajtasz megvásárolni! Ne tetováltass félrészegen egy átmulatott éjszaka után!

Tetoválások eltávolítása:
Elméletben a bőr szerkezetének mély rétegeibe való behatolás a lényege. Vagyis az, hogy a lézer fénye a sötét színű (fekete, barna, kék) festékben nyelődik el, és azt elbontja. Az így lebomló festékszemcséket bizonyos, fehérvérsejtek a bőrből eltakarítják. A szükséges keze- lések száma, függ a festék anyagától, mennyiségétől, bőrben felhalmozódott rétegeinek számától. Átlagosan a régi, tűvel készített feliratok, és ábrák 4-8, a "modern", gépi minták, sajnos ennél lényegesen több (10-15) kezelést is igényelnek. A kezelés higiénikus, gyors és enyhe kellemetlen érzéssel jár csak. Lebarnult, vagy barna bőr esetén, napégésszerű tüneteket okoz, ezért a kezelések elkez- désével, a bőr kifehéredését célszerű megvárni.


 
 
[ 16831 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x