Férfiak hajjal, bajjal és kopaszon
hirdetés
Címlap / Kultúra / Férfiak hajjal, bajjal és kopaszon

>

Férfiak hajjal, bajjal és kopaszon

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-15

"Üres pajtára minek tető?" kérdezik a magabiztos hosszú hajú nők, és a kopasz férfiakra gondolnak. A haj mágikus jelentőségéről nem csupán a bibliai Sámson története mesél, tündérmesékben is szép számmal találkozunk olyan motívumokkal, amikor szép, életerős hajkorona kihúzza a csávából viselőjét. Hajunk hosszát, frizuránk fazonját a kényelmi szempontokon túl divatirányzatok is befolyásolják.  


Rendezvénynaptár
"Üres pajtára minek tető?" kérdezik a magabiztos hosszú hajú nők, és a kopasz férfiakra gondolnak. A haj mágikus jelentőségéről nem csupán a bibliai Sámson története mesél, tündérmesékben is szép számmal találkozunk olyan motívumokkal, amikor szép, életerős hajkorona kihúzza a csávából viselőjét. Hajunk hosszát, frizuránk fazonját a kényelmi szempontokon túl divatirányzatok is befolyásolják. Ezeken nem is olyan könnyű eligazodni, hiszen a hoszú haj férfiaknál hol az erő és a hatalom szimbólumaként, hol a szabadság és zabolátlanság, hol pedig a nőies szelídség jelzéseként szerepel. Mindaddig nincs is baj, amíg a hajkorna viselője maga dönthet a lobonc hosszáról, ám amint fenyegetni kezd a hajhullás réme, érdemes kutatni az okokat. Kevesen tudják, hogy ezek a folyamatok még férfiak esetében is gyakorta visszafordíthatók.

A hajhagymák mennyiségét örökletes tényezők határozzák meg. Már az embriófejbőrében megtalálhatók a hajcsírasejtek, de születésig nem bújik mindig elő a haj. A kis csecsemő kopasz kuglifeje még semmit sem mond arról, hogy felnőttként milyen dús hajzattal lesz megáldva az illető. Kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozással és gondos hajápolással sokat tehetünk azért, hogy a hajszálak és hajhagymák ugyanolyan egészségesek maradjanak, mint amilyenek kezdetben voltak. Milyen tápanyagokra van szüksége a hajhagymáknak?

A szervezet vitaminokkal (biotin, A-, C-, B- és E-vitamin), ásványi anyagokkal (kalcium, vas) és megfelelo táplálékkal való ellátása támogatja a normális hajnövekedést. Az esetleges hiányállapotokat épp a haj fokozott hullása jelzi első ízben. Fogyasszon olyan élelmiszereket, amelyek a lehető legkevesebb művi beavatkozáson estek át, vagyis lehetőleg nem tartalmaznak mesterséges ízanyagot, tartósítószert, ízfokozót. Ügyeljen az elfogyasztott élelmiszerek cukortartalmára is! A bőrünkön, körmünkön élősködő gombafajok többségének ugyanis cukorra van szüksége a szaporodáshoz.Sajnos azt is figyelembe kell vennünk az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásakor, hogy a nagyüzemi állattartás során az állatok rengeteg antibiotikumot és hormontartalmú gyógyszert kapnak a tejhozam, húshozam javítására illetve a járványos betegségek visszaszorítására.

E szerek felhasználását, a szükséges várakozási időt előírások szabályozzák, mégsem lehetünk biztosak abban, hogy az asztalunkra kerülő tej, hús és sajt nem tartalmaz plussz hormonadagokat. E szerek elindíthatják és fokozhatják a hajhullást, mivel természetesen meglevő hormonális folyamatokat erősítenek fel. Férfiaknál sem ritka a vashiány, ami csalán, spenót, sóska, olajos magvak és hús fogyasztásával küszöbölheto ki. Természetesen nem muszáj nyersen rágni a csalánt, megteszi naponta egy csésze csalánlevél-tea is.

Kenjünk minél kevesebb vegyszert a fejünkre!
Meglehetősen közismert tény, hogy a festés és a tartóshullám károsítja a hajszálak állagát, azt viszont már kevesebben gondolják végig, hogy a hajszálakra felkent vegyszerek a fejbőrbe is jócskán felszívódnak, s természetesen a hajhagymákat sem kerülik el. Hajhullás esetén tehát igen rossz ötlet, ha tartóshullámmal próbáljuk dúsabb hajzat látszatát kelteni. A dauervíz hatására a szokásosnál is több hajszálat veszíthetünk el.
- Manapság férfiak körében is egyre nagyobb divat a hajfestés, szőkítés, nem árt azonban tudni, hogy ezek a praktikák rengeteget ártanak a hajnak. A hidrogén, a dauervíz, az oxidációs festékek nem megfelelő alkalmazása miatt a hajszálak víztartalma csökken, a hajszál rugalmatlanná, törékennyé válik, hosszanti vagy csomós törés következik be, elveszíti környezeti hatásokkal szembeni ellenállóképességét.
- A samponokkal is ajánlatos takarékosan bánni. Többnyire az erősen higított változattal is ugyanazt a hatást érjük el, mégis csökkentettük a fejbőrünkre vitt vegyszerek mennyiségét. Ügyeljünk arra, hogy hajmosás után mindig gondosan, többször is kiöblítsük a samponmaradványokat. Csak akkor mossunk hajat, ha feltélenül szükséges, a gyakori hajmosás felesleges irritáció a hajbőr számára, s alaposan megzavarja természetes savas közegét, mely különösen a bőrbetegségek, fertőzések elleni védekezés szempontjából fontos. Ha a fejbőr vegyhatása megváltozik, könnyebben telepednek meg egyes, hajhullást okozó gombafajok.
- Keverjen a samponhoz vagy a hajöblíto vizéhez grépfrút-magkivonatot. Ez elpusztítja a fejbort megbetegíto csírákat. Hasonló hatást érhetünk el higított bioecetes öblítéssel is. Így helyreállíthatjuk a fejbőr eredeti savas kémhatását.
- Lehetőség szerint kerüljük a hajformázó habok és egyéb kenceficék használatát. Az a legegészségesebb, ha hajunkat szobahőmérsékleten, apránként szárítjuk meg, a forró hajszárító sem tesz jót.

A haj rendellenességei
Ha az eddig leírtak segítségével nem sikerült megállítani a hajhullást, érdemes orvoshoz fordulni. Hajhulláson az úgynevezett mártrixsejtek osztódásának időszakos vagy végleges leállását értjük. A hajváltás egyébként élettani folyamat, végleges hajhullásról csak akkor beszélünk, ha a hajszálakat termelő mátrix sejtek teljesen elpusztultak, a fej bőre vékonnyá, sorvadttá, fénylővé vált. A szőrtüszők kivezető nyílásai ebben a stádiumban már nem láthatóak. A végleges kopaszság kiváltó oka nagyon ritkán külső okokra vezethető vissza, leggyakrabban azonban belső, nemritkán örökletes okok állnak a háttérben. Az egyetlen radikális orvoslási mód a hajátültetés, mely szigetenként 120-300 ezer forintba kerül. Az átmeneti hajhullás sokkal gyakoribb, ezért érdemes kiváltó okaival jobban megismerkednünk. Az elváltozások során a szörtüsző és a hajszemölcs mátrixsejtejei nem puszulnak el, csupán egy időre megszüntetik osztódásukat.

Az átmeneti hajhullás oka ellentétben a végleges hajhullással, gyakran külső okokban keresendő. Munkahelyi ártalmak pl: röntgen és radioaktiv sugarak, mechanikus hatások, A-vitamin túladagolás stb. A belgyógyászati betegségek is hajhullást okoznak A hajnövési rendellenességek egy része lehet fertőző betegségek következménye pl.: skarlát, agyhártyagyulladás, idegrendszeri zavarok, belső elválasztásű mirigyek zavarai, pajzsmirigy túltengés, gyomorsav túltengés, gyulladásos gócok. Ha ilyesmire gyanakszik, keresse fel háziorvosát. Érdemes alapos kivizsgálást végeztetni, mert a vérvizsgálati eredményekből már látni lehet, merre kell tovább keresgélni. A férfiak bőrének sem tesz jót sem a napozás, sem a szolárium. Mindenkinek fontos, hogy minél később kezdődjön el a ráncosodás és az is fontos, hogy a bőre ne legyen foltos. A szolárium szárít, ezért ha mindenáron barnák szeretnénk lenni, használjunk önbarnító krémet, amelyet a Clinique férfiak számára is kifejlesztett, könnyű, hidratáló zselé formájában.

Aki rávette illetve rávetette magát egy krémre, figyeljen rá, hogy bőre tisztításakor mindig alulról felfelé dörzsölje arcára az anyagokat. A gravitáció ugyanis lehúzza a bőrünket, ezért ahányszor csak lehet, ujjheggyel igyekezzünk ellensúlyozni ezt a hatást.

(Magazix archívum)


 
 
[ 7679 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x