A hely, ahol az istenek a sziklákba vannak zárva
Címlap / Kultúra / A hely, ahol az istenek a sziklákba vannak zárva

>

A hely, ahol az istenek a sziklákba vannak zárva

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Kevesen merészkednek a mai napig is végigjárni a Grand-kanyont, megrendíti a szívet és az elmét még ma is a látvány. Mintha kettészakadt volna a Föld, s a színes sziklák övezte mélység és magasság - bárhonnan is nézzük - az óriások, vagy talán az ókori istenek világát idézi képzeletünkben. 

Kalandvágyó férfiak előnyben!
A kalandvágyó férfiak hazánkban is meghonosítják a raftingot, Ausztria, és Horvátország pedig csalogatóan várja a vizek hőseit. Ámde a Grand-kanyon jelenti az igazi látványosságot a raftingozó turistáknak. Felfújható gumitutajon át lehet szelni a Colorado vidékét, leereszkedhetünk a zúgókon.

A tizenkilencedik század második felében csatlakozott ez a terület az Egyesült Államokhoz. S miközben az USA autógyáraival szennyezi a Föld légterét, árvizek és tűzvészek pusztítanak a kaliforniai partoknál, ez a világnak az a kis szigete, ahol egy nép mind a mai napig megőrizte függetlenségét a nyugati civilizációtól: ezen a vidéken még indiánok laknak.

A Colorado sivatagos rezervátumában élnek ma is a hopik, navahók és más kisebb törzsek. Rönkből és földből készült kunyhókban laknak, nyáron lombsátorban. A hopik a vulkánok laposabb síkjain vályogból is készítenek lapos tetejű házakat. A híres, sziklába vájt lakások – mint például a Mesa Verde – amelyeket a hopik ősei, a pueblo indiánok használtak, a XIII. századi nagy szárazság óta lakatlanok.

Állattenyésztés
Az indiánok természetes életmódjához tartozik az állattenyésztés: kecskét, juhot legeltetnek, háziipari termékeket gyártanak. Nálunk is ismert az indián gyapjútakaró szőnyeg, fonott és agyagáru. Különleges ékszereket árulnak a világ nagyvárosaiban is. Az uránbányák közelében élők rászorulnak a bányamunkára, így radioaktív szennyeződés miatt sokan meghalnak. Az uránbányászat befejezi az indiánok évszázados pusztítását, elkülönítését. A nyugati társadalom nehezen tűri a kapitalizációtól mentes életformát, rabszolgákra mindig szüksége van, bár a hopik és a navahók erősen ragaszkodnak vallásukhoz és hagyományaikhoz. (A cikk nem ért véget. Lapozzon tovább!)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3127 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x