Drakula gróf szülőföldjén
Címlap / Kultúra / Drakula gróf szülőföldjén

>

Drakula gróf szülőföldjén

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A vámpír históriák a mai napig felborzolják a kedélyeket, s olyan ismeretterjesztő filmeket is láthatunk, amelyek azt sugallják, hogy a mai napig is űzik vámpír ellenes rítusaikat az emberek Drakula gróf szülőföldjén. 

A legenda az 1400 évekre nyúlik vissza, s Vlad Tepes, avagy Drakula nevéhez kötődik. Drakula apja a Sárkányos lovagrend tagja volt, amelynek a jelképe a Sárkány szimbólum. Innen a „Dracul” kiegészítő név, amely Sárkányt jelent (más fordításban ördögöt, vagy démont). A későbbiekben fia, Vlad Tepes is örökölte a jelzőt, így ma már inkább Drakulaként ismerjük Őt. Uralkodása 1448-1462-ig tartott, a mai Románia területén. 

Rengeteg legenda kering a személye körül, a helyiek szerint nagyon kedvelte a karóba húzás módszerét, amikor kivégzéseket tartott. Ráadásul volt egy igen érdekes szokása, miszerint megparancsolta, hogy az ételt a kivégzések alatt tálalják fel. Nagyon szerette evés közben nézni, ahogyan áldozatai vonaglanak a karókon. Talán innen a „vérszívás” legendája, hiszen táplálkozás közben szeretett gyilkolni. Valójában Drakula semmivel sem volt jobb, vagy rosszabb, mint kora uralkodói, hiszen az effajta kegyetlenkedés akkoriban megszokott volt. Az akkori időkben talán nem is nagyon volt lehetősége arra, hogy emberségesebb, vagy humánusabb legyen. 

 

Lugosi Béla meg a világhír
A történetet a későbbiekben Bram Stoker író színezte ki, aki egy könyvtárban bukkant rá a véreskezű Vlad Tepes legendájára. Hőse a Borgói-hágó tetején álló kastélyban kereste fel a grófot. A regény óriási sikerre tett szert, s később film is készült belőle Lugosi Bélával a főszerepben. Maga a regény legtöbbet talán a román néphitből merített. Az ortodox hitvilágnak van egy olyan eleme, amely szerint a „kiközösítettek” visszatérnek a halálból, amíg fel nem oldozzák őket. A vámpírlegenda szerint az ilyen lelkek haláluk után éjszaka visszajárnak, s emberi vérrel táplálkoznak. 

Vámpír legendák
A vámpír tulajdonképpen egy feléledt emberi holttest, aki kénytelen vért inni. Hatalmukban áll farkassá, vagy denevérré változni, - szépen lassan elszívják az élő emberek életerejét és természetesen a vérét. A vámpírok a legendák szerint bűverővel rendelkeznek, lehetetlen nekik ellenállni. Egyfajta „szexuális kisugárzás”, érzékiség lengi körül őket. Az áldozat elveszíti önálló akaratát, s szinte vágyik arra, hogy közelebbi kapcsolatba kerülhessen a vérszívóval.


Fokhagyma - hagyj ma!
A néphit szerint a védekezés talán legjobb módszere a fokhagyma, hiszen a vérszívó iszonyodik a fokhagymaillattól. Ezzel dörzsölték be éjszakára az ajtókat, ablakokat, hogy a vámpír ne juthasson be a házba. A napfényt sem bírja elviselni, tehát a kelő nap sugarainál kénytelen visszatérni a sírjába. A kereszt szintén hathatós fegyver ellene, de a saját tükörképét sem bírja elviselni. Ha úgy találták, hogy a megfelelő védekezés ellenére valamelyik családtag különös, „sorvasztó” betegségbe esett, akkor a vámpírsággal gyanúsított halott sírjába karót döftek. Rosszabb esetben ki is hantolták a halottat, s a testébe döfték – szívtájékon – a karót. Olyan hír is járja, amely szerint három helyen kellett a karót a holttestbe döfni.


A valóságban az idők során a legendából „iparág” lett a mai Romániában
Több székhelye is van a Drakula kultusznak, az egyik a mai Törcsvár. Az igazság az, hogy ez soha nem volt Vlad Tepes fészke, de azért virágzik a turizmus. A várban jelenleg igényes múzeum működik, amelynek az igazgatója kijelentette, hogy amíg Ő vezeti az intézményt, addig oda Drakula be nem teszi a lábát. A vár lábainál azonban „bazár” és „Horror kastély” is van, ahol viaszbábukkal riogatják a turistákat. Van itt Drakula bögre és póló is, valamint egyéb „kegytárgyak”. Az üzlet nagyon jól megy, különösen az amerikai turisták vevők a sztorira, Amerikában egyenesen virágzik a legenda. Egyes utazási irodák speciálisan a Drakula mítoszra építik üzleti tevékenységüket, hiszen a gyönyörű táj és a misztika biztos garancia a borzongásra és a sikerre. 

Kunsay Melinda

(A szerző fotóival)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 10833 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x