Centrális komédia: Humor intravénásan - Mitől egészséges...
Címlap / Kultúra / Centrális komédia: Humor intravénásan - Mitől egészséges a nevetés?

>

Centrális komédia: Humor intravénásan - Mitől egészséges a nevetés?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Új tematikus tévécsatorna indul! Középpontban a vigadalom, móka, kacagás. Ebből bizony hiány van, pedig röhögni mindenki szeret - és mennyivel jobb profik által előadott humoros szkeccseken, mint a más baján, netán kínunkban a sajátunkon. 

Miért is fontos nevetni?
A nevetés örömhormonokat szabadít fel az agyban, növeli az ellenállást a stresszel szemben, és általában fokozza az életerőt. Nézzük csak meg, mennyit kacagnak a kisgyerekek! Igaz, ők ugyanilyen felszabadultan képesek sírni és dühöngeni is. Ezek ugyanis együtt járnak, aki nem tud sírni, az a nevetést sem engedi meg magának.

A bajokból való lelki kilábalást bizonyítja, ha már tudunk nevetni a dolgon, és a diktatúrák is egyetlen dologgal szemben tehetetlenek: ez a humor. Tiltják is mindenfelé, ahol diktatúrák vannak, legyen az egy család, egy vallási gyülekezet (a komor guru gyanús!), vagy egy munkahely. Mivel a nevetés a kulcslyuk a manipuláció ketrecéből, nem is látunk Mao Ce Tungról, Sztálinról vagy Hitlerről nevetős felvételt – meg is látszik az eredményen… Éppen ezért viszont az önvédelmi humor éppen azokban a kultúrákban fejlődött ki, ahol hagyományosan nehéz volt az élet: a zsidóknál, a brit gyári munkásoknál, a skótoknál, és persze nálunk. Ma szerencsére azért világszerte gyakori... Lehet édes, dús a kacaj, vagy épp egészen maró a gúny, ha már savanyú a szőlő, de elütnénk egy poénal.


Svájci vagy holland vicc nincs is, Svájcban az utolsó poén kábé az volt, amikor Tell Vilmos lelőtte az almát a gyerek fejéről. (Hát jót kacagtunk...) A pesti humor viszont tenyészik, azonnal reagál a politikai eseményekre, kifigurázza a reklámszlogeneket, bohócot csinál a felfuvalkodott, krómozott menedzsermítingek világából.

HarmoNet tipp: Indul a Comedy Central Magyarországon - Mi vár rád műsorai között? (Részletes programlistával!) >>

A humor tehát veszélyes: kockázata és mellékhatása van: különösen veszélyes a látszólagos tekintélyre. Tévécsatornaként pedig függőséget okozhat – azért ne felejtsünk el nevetni a cimborákkal együtt, vagy továbbadni a poénokat a munkahelyi büfében. A humor ugyanis igazi közösségi műfaj, a vicc is akkor „üt” igazán, ha minél többen nevetünk rajta.

E mellett nagyon egészséges. Ma egész terápiás ágak alakultak ezek kifejlesztésére. Örömöt ad, boldogsághormont szabadít fel, ellazít és csökkenti a stresszt. Csupa jótékony hatás. Ha nem tv, akkor legalább olvass valami vicceset, humorosat! - a szerk.

...na persze, hogy ne csak prédikáljunk, hanem igyuk is a bort:

Egy ember így mérgelõdik, amikor nem tud felszállni az autóbuszra:
- Menjenek már beljebb, mert nem férek fel. Hátul meg annyi a hely, hogy sakkozni lehetne.
Mire a busz hátuljában megszólal egy utas: 
- Jöjjön csak, Uram! Még egy sötét paraszt hiányzik!


Halász Alexandra
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4821 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x