Rendszer az élet szimfóniáiba - kotta Arezzoból
Címlap / Kultúra / Rendszer az élet szimfóniáiba - kotta Arezzoból

>

Rendszer az élet szimfóniáiba - kotta Arezzoból

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-06

Hogyan muzsikálnánk, ha nem lenne kotta? Ideig-óráig elképzelhető, hogy jól szórakoznának a zenészek és a hallgatók is, de az biztos, hogy nem játszanának Vivaldi-concertókat. Arezzói Guido megszánta késői zenésztársait, s azóta minden dallam megörökíthető távoli nemzedékek számára is. Arezzó pedig méltán fogadja évről évre a zenészeket a világ minden tájáról. 

 

Az Egyetemi Kórus is meghívást kapott a kórustalálkozóra, s mindazok, akik felmondták most már kotta nélkül az összes előadási darabot, az egyetem jóvoltából utazhattak a fesztiválra. 

Régiségvásár
A Piazza Grandéra érkezett a busz, s mielőtt a szállót elfoglaltuk volna, szétnéztünk az elragadóan ódon téren. Hétfő lévén, éppen régiségvásárt tartottak ámulva néztük a gyönyörű múlt századbeli vagy még régebbi holmikat. Minden kézműves termék, s a vásárlók és az eladók egyaránt örömmel vesznek részt ebben a vásár-játékban. Mi inkább csak figyeltünk, de Edina volt az első, akinek megtetszett egy varázslatos fülönfüggő, s azt magáévá tette. 

Duomo székesegyház
Délután már a Duomo székesegyházban próbáltunk, mely Arezzo fölött egy dombon fekszik. Az olasz kereskedővárosok a középkorban harcban álltak egymással, a 14. században pedig a város egyik vezetője, Tarlati sikeres hadjáratokat vezetett Firenze és Siena ellen. Ez a hatalom és gazdagság volt az alapja annak a kulturális felemelkedésnek, amely termőhelye volt a nagy művészeknek. Itt a templomban látható például Piero della Francesco gyönyörű Mária Magdolnája.

Míg Szűz Máriát és a többi fiatal asszonyt leplekbe kellett takarni, s inkább a drapéria festésben csilloghatott a művész, kedves téma volt a bűnbánó Mária Magdolna, aki előzőleg nyilvános életet élt, s a festők eljátszhattak a női fürtök csillogásával, s a meztelen vállak, keblek fény-árnyék selymességével, s mindez felemeltetett a szent hely környezetébe, egyenesen a szigorú püspök sírja mellé. S minthogy Mária Magdolna éppen Jézus lábát igyekszik olajjal megtisztítani, kezében van a kancsó is, ez meglehetősen bizalmas közelséget teremt a férfialakkal.

Etruszk emlékek
Arezzo Toszkana tartomány része, egykor az etruszkok uralták Itáliát, s a toszkanaiak az etruszkok leszármazottjainak tartják magukat. Úgy mondják, Róma vette át az ő magasabbrendű kultúrájukat, nem ők olvadtak Rómába. Legalább tízezer etruszk felirat maradt a sírokban, melynek jelei a görög abc-re emlékeztetnek. Ám a nyelvükről ma is keveset tudunk, így nem lehetünk döntőbírák abban a vitában, hogy ők voltak-e az őslakosok, vagy később vándoroltak be.

HarmoNet tipp: Lehet-e meghalni úgy, hogy nem láttuk a Dávid szobrot? - Firenze fogságában >>

Az etruszkok kiváló harcosok voltak, és szerették a kényelmes életet is, erről tanúskodnak megmaradt szobraik. A sírokon táncoló, mulatozó embereket ábrázolnak, fuvolával, húros hangszerekkel. A férfiak és nők gyengéden ölelik egymást pompás vidéki környezetben. 

Vitézi játékok
Évenként megünneplik a szaracénok elleni győzelmüket. A Piazza Grandén korhű ruhákban vonulnak fel, s felállítanak egy bábut, mely forgó korongra van erősítve. Ő a szaracén.

Nyolc lovas indul a városrészek képviseletében legyőzni a szaracént. El kell találniuk a szaracén pajzsát, de el kell kerülniük a szaracén korbácsütéseit. Láttuk a győztest serege élén elvonulni ezüstlándzsájával, melyet jutalomként kapott. 

A Szent Kereszt legendája
A San Francesco templomban ismertük meg az ősi legendát, miszerint Szent Ilona, Nagy Konstantin császár anyja megtalálta a keresztet. A teremtés kezdetén Ádám ősapánknak fia ültette a fát apja sírjára. (Ha hihetünk a legendáknak, akkor ez valahol a Tigris és Eufrátesz völgyében lehetett. Ábrahám is onnan származott.) Heraclius császár gyalog és sarutlanul a vállán vitte be a keresztet Jeruzsálembe. Pierro della Francesca festette meg (1420-1492-ig) a freskóciklust, mely a főoltár mögötti szentélyt teljesen betölti.

Arezzóban található Vasari háza is, ő korának legnagyobb művészettörténésze volt. Ő írt a freskóról:
„Egy angyal száguld le az égből, hogy a sátrában alvó Constantinus császárnak elhozza a győzelem jelét. Az angyalt megvilágítja önfénye, Ezt olyan kitűnően oldotta meg, hogy a modern művészek (1546-ban) nyomában jártak, és neki köszönhetik, ha elérték azt a csúcspontot, amelyen a művészet manapság áll.”

Mi, késői, magyarföldi énekesek Kodály műveit vittük olaszhonba, s egyben szorgosan ismerkedtünk az olasz egyetemi ifjúsággal.

Dobosy Ildikó

 
 
[ 1583 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x