Költő szoknyában - ha a művészet halála az asszonyi kötelesség...
Címlap / Kultúra / Költő szoknyában - ha a művészet halála az asszonyi kötelesség

>

Költő szoknyában - ha a művészet halála az asszonyi kötelesség

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-03

Dukai Takách (Takács) Judit, az első magyar elismert költőnő, édesapja felvilágosodott magyar nemes volt, aki pontosan tudta, hogy leánygyermeke van olyan tehetséges, mint bármelyik értelmes nemes ifjú az országban, és ezt a tehetséget pallérozni kell, hogy kinyílhasson, virágot és termést hozzon. A tizenkilencedik század elején a nyugati országokban a lányok számára már megnyílt az iskolázás útja, sőt Mária Terézia császárnő már az előző században rendeletet hozott az iskolázásról, csak hozzánk nem érkezett el a császári pátens. 

 

Kitől tanult volna beszélni a magyar gyermek, ha Petőfit bányába kényszerítik 16 évesen? Ismerné-e valaki az alföldet és a kurta kocsmát? Több mint száz éve már németajkú nagyanyám is költészet nyelvén tanult meg az iskolában magyarul beszélni, s mosogatás közben is Petőfi-verseket mondott tébláboló unokájának.


És ha a költő szoknyában jár?
A tizennyolcadik század vége, a tizenkilencedik század eleje a felvilágosodás kora volt még Magyarországon is. S a kultúráltabb nyugati országrészen, Dukán 1795-ben megszületett az a leányka, akit szülei sem tarthattak vissza a tanulástól. De nem is akarták visszatartani, iskoláztatták, sőt bíztatták versírásra. Ugyanakkor a női költőket a föld alá küldték, kalodába zárták abban a korban, amikor éppen a magyar nyelv megújulása volt az értelmiség fő célja Magyarországon. Dukai Takács Judit sírja mellett azokra az előkelő hölgyekre emlékezünk, akik szívesen feledték volna női kötelességüket, s a ditirambusok világában mélyültek volna el, ha éppen nem asszonytársaik késztették volna őket szőni, fonni, hímezni, vagy a szakáccsal vitatkozni a következő étkezés fogásain. 

Hálásak vagyunk ezeknek az előkelő hölgyeknek, akik megértve koruk szavát, kipallérozott magyar nyelven szóltak gyermekeikhez, nem németül vagy franciául, hiszen az ő szüleik csak a cselédsoron hallottak magyar szót. Judit unokatetvére, Zsuzsanna így fogalmazza meg a nő szerepét a férfi mellett a tizenkilencedik század elején:

„Mint ösztöninknek szenvedő edénye
S nyers kényeinknek játszó eszköze.”


(Dukai Takách Judithoz)

Dukai Takács Zsuzsanna pedig a kor egyik legnagyobb költőjének, Berzsenyi Dánielnek volt a felesége. Berzsenyi vágyott volna irodalmat, filozófiát értő társra, mégsem tudta ebben segíteni feleségét, ugyanakkor vonzódott a fiatal költő Judithoz.

"Te megboszúlva méltóságtokat
Kihágsz nemednek szűk korlátiból,
Melyekbe zárva tartja vad nemem;
Kihágsz, s merészen fényesb útra térsz,
Melyen csak a nagy férfinyomdokok
Vezetnek a szép tiltott táj felé..."

Mi történik, ha valaki megpróbált kitörni ebből a börtönből? A világ szájára vette, mint Szendrey Júliát vagy George Sandot. Legfeljebb otthon magának és barátnőinek sírhatta el bánatát, holott a költő mindig az egész világ megértésére pályázik. 


Kazinczy a magyar nyelv megújításán dolgozott egész életén át, felesége maga is költő volt, de ő se menthette fel az asszonyt számos gyermeke gondozásának munkája alól, hogy az az irodalomnak éljen. Márpedig Weöres Pszichéje pontosan megmondja, mennyire inspirálja az embert a pelenkamosás versírásra:

Hamaros megőszülés:

Egyesülés,
Gyermekszülés,
Tisztes házi tűz,
Tej szag, pólya bűz,
Nem lészek én
Fejős tehén,
Gyászolván szabad
Vándorlásomat.

Psziché képzelt alakja éppen Dukai Takács Juditot mintázza, akinek azért kijárt a babér; még a kemény férfivilágban is elismerték, amíg a családi teendők más terhet nem raktak rá. Gróf Festetich György keszthelyi birtokára meghívták, és műveiért megjutalmazták más korabeli költők között. 

HarmoNet tipp: Kusper Gábor: Akasztják a félnótást >>

Mi a költő sorsa?
A költő sorsa maga a dal, amivel tudatosítja lényét, érzékeit, érzelmeit, a körötte és benne lévő világot. Az összes többi csak sallang, függelék. A csoda abban van, hogy képes a világra és önmagára kívülről rápillantani, hogy a szavak bűvöletében kapcsolatot teremt a Logosszal, a teremtéssel.

Te akkor ébren csillagot kerestél
S az éjbe nézve, égve, félve-élve
Tenéletedbe látni megtanúltál.
(Lányi Sarolta)

Judit is férjhez ment, s négy gyermek nevelése mellett nem jutott ideje verstannal foglalkozni. Ez nem a szabad vers kora volt, a költőt ezer szabály kötötte, s gúzsba kötve kellett szabadon szárnyalnia. Bár férje meghalt, az újabb házasság sem adta meg szabadságát, végül 1836-ban még fiatalom tüdővészben meghalt Sopronban. A magyar Sapho, költői nevén Malvina, sírját a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2007. március 21-i ülésén a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.

 
 
[ 3603 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x