Mindenszentek - gyertyagyújtás a halottakért, és az élőkért...
Címlap / Kultúra / Mindenszentek - gyertyagyújtás a halottakért, és az élőkért

>

Mindenszentek - gyertyagyújtás a halottakért, és az élőkért

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-26

Van egy nap az évben, amikor megemlékezünk azokról, akik már nem lehetnek velünk. Van egy nap az évben, ami minden szentnek szól, de vajon tényleg gondolunk-e mindenre, ami szent? Vajon csak a katolikus szenteknek, vajon csak a halott rokonoknak és barátoknak gyújtjuk meg a gyertyát, vagy ez az ünnep tényleg Mindenszentek ünnepe? Én egyszerre gyújtom sokakért, és Egyért. Mindenszentért. Az Életért. 


Rendezvénynaptár
Bevallom őszintén, nem igazán követek egyetlen vallást sem, és nem szoktam kijárni a temetőkbe sem, pedig az életem előre haladtával sokasodnak az elhunyt rokonok, barátok. Persze, ha jártamban-keltemben arra visz az út, megállok egy-egy sírnál, hogy füstölőt gyújtva kicsit elbeszélgessek a régi ismerőssel és önmagammal. Jólesik ilyenkor a szép emlékek felidézése, a tanulságok keserédes felismerése és a megbocsátás is. Sok időt azonban nem szánok a látogatásra, hiszen aki lelkemben él, azzal minden pillanatban együtt vagyok, és amit a másikért tennünk kell, azt életében kell megtennünk – a halál után már csak magunkért tehetjük, vagy valaki másért az élők közül. 

Mindenszentek ünnepe egészen más. Talán a közösen végzett cselekedetek, talán a másokkal közös gondolatok, érzések teszik oly erőssé, tisztává, végtelenné. Amikor millió ember gondol elhunyt szeretteire, soha oly erősen nem érzem magát az Életet. Hiszen csak úgy, mondjuk szerda kora délután a munkahelyen két kávé közt nem biztos, hogy az élet fontosságára, szépségére, szentségére gondolunk, van elég más, ami az ember fejében motoszkáljon. Ám amikor millió ember gyújt millió gyertyát millió lélekért, akkor nem lehet, nem tudom érezni azt, mit jelent az élni. Mit jelent szeretni. Mit jelent az, hogy szent. És mit jelent mindennek az ellentéte. 

Mindenszentek. MINDEN szentek. Vajon eszünkbe jut-e, hogy amikor saját szentjeinket tiszteljük, a világ más táján más népek gyermekei ugyanígy tisztelik saját szentjeiket? Amikor vallások követői ellenségeskednek, akkor vajon megértik-e az emberek, hogy egymás szentjeit, szent dolgait elpusztítani ugyanúgy fáj minkét félnek? Ha mindenszentek, akkor nekem mindegy, hogy az a szent katolikus, sinto, buddhista, vagy tartozzon bármi más valláshoz vagy azon kívül, a gyertya, a füstölő, a virág neki is szól, és az embereknek, akiknek hitet ad, utat mutat. Gondolunk-e ezen a napon más népek más szentjeire? Ha elfogadjuk, hogy mindenkinek és mindennek megvannak a maga szentjei, talán közelebb kerülünk egymáshoz, és MINDENSZENTHEZ.


Mindenszentek. Minden, ami élő ezen a világon, szent. A virág is, amit áldozatként a sírra teszünk. Elvettük életét, hogy ajándék legyen valakinek, aki már nincs közöttünk. A halottat már nemigen érdekli az a szál virág. A virágot talán nagyon is érdekelte saját pusztulása. Gondolunk-e hálával az ajándékká lett halott virágra? És a fákra, a gyönyörű fákra? A mi temetőnkben rengeteg csodaszép fa van, mint egy hatalmas park, ahogy a sok élő óriás ág-karjait és levél-ujjait a sírok felett összefűzve a természet erejét és gyengéd ám mindennél erősebb élni akarását hirdeti. Szeretem a fákat. Ahogy a sok apró gyertya és mécses lángjában rejtelmes sötét árnyakként állnak őrt a temető felett, nem tudok nem gondolni a kivágott fákra, a letarolt erdőkre. Hálásan asztalomért, a kandalló melegéért, és rettegve, mikor fogy el az utolsó élő fa esztelen pazarlásunk és kielégíthetetlen vágyaink miatt. Fákért, virágokért, állatokért gyújt-e gyertyát valaki? 


Nézem az emberek arcát. Soha ennyi csendes, szomorú ám ennyire mély és őszinte szeretetet nem látok rajtuk. Pici sírnál láttam fiatal párt. Aki csak elhaladt mellettük, mindenki velük sírt. Az együttérzés szívszorító, csodálatos dolog. A mindennapokban is az lenne. Nekem most is könnyes a szemem, hogy eszembe jutottak, és mindennél erősebben érzem, mennyire szeretem én a kisfiamat. Más sírnál más emberek gondoltak halottaikra, és biztosan ők is érezték, legalább ebben a pár percben, hogy mennyire jó, mennyire fontos, hogy vannak körülöttünk, akiket szerethetünk. Az Élet fontosságát soha jobban nem értjük, mint amikor szembe nézünk a Halállal. Amikor az eltávozottakért gyújtjuk meg a gyertyát, az élőket öleljük magunkhoz. 

Mindenszentek. Ezen a világon minden szent, hiszen az élet, az élet alkotta teremtmények mindegyike egyetlen végtelen lüktetésben létezik, együtt, egymás által. Az Élet maga szent. A Halál szenteli azzá. Ami elmúlt, nem tudjuk visszahozni. Amit megöltünk, legyen az egy érzés, egy apró bogár, egy virág, vagy a remény valakinek a szívében, egy barátság, egy kapcsolat – már nem támasztható fel. Az emberek, akik elkísérnek minket ebben az életünkben, addig tehetnek értünk valamit, és mi is addig tehetünk értük valamit, amíg életben vannak. A többi csak emlék, fájdalom, lelkiismeret… És mégis, ugye milyen gyakran megesik, hogy az igazi értékét csak akkor értjük meg valaminek, amikor átérezzük elvesztését? Ilyen az élet is. A halál és az elmúlás átérzése teszi igazán fontossá, csak a mindennapokban erről gyakran megfeledkezünk. 

Én úgy vagyok vele, hogy mégis minden nap gondolok egy picit a halálra, és arra, hogy amíg élek, és a másik is él, addig tegyek meg mindent, addig éljek úgy, hogy tudjam: nem lesz mindig így. Mindenszentek ünnepén az esti temetőben égő aprócska lángok végtelenje az Élet végtelenségét és szentségét juttatja eszembe, és amikor a kis mécsesek, a virágok és füstölők ismét eszembe vésik a Halált, olyan végtelen szeretetet érzek és hálát, mint amilyen végtelenek a fények körülöttem, és felettem az égbolton. És gyertyát gyújtok Mindenszentért, az Életért.

Regele Tímea

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 21681 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x