Virtuális séta az ókori Rómában! (Videóval!)
Címlap / Kultúra / Virtuális séta az ókori Rómában! (Videóval!)

>

Virtuális séta az ókori Rómában! (Videóval!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Ki ne játszadozott volna el a gondolattal, milyen lehetne belepillantani egy város életébe, node nem napjainkban, hanem évszázadokkal ezelőtt. A Google fejlesztői most kereken kétezer évet mentek vissza az időben, és elénk varázsolták az örök várost, Rómát. 

Előre!
Hol is kezdhetnénk virtuális sétánkat máshol, mint a híres Colosseum lelátóján, majd a paloták tömkelegének meglátogatása, a közfürdők épületeinek megcsodálása után a Vesta szűzek templománál tett kitérő után a Circus Maximus felé vesszük utunkat. Mindezt a számítógépünkre telepíthető műholdas világatlasz, a Google Earth egyik opcionális kiegészítője segítségével tehetjük meg. A szoftvercég programozói a Rome Reborn (Róma újászületik) projekt munkatársaival fogtak össze a példa nélküli utazás létrehozása érdekében. 1997-ben indult el a Virginiai egyetem, az UCLA valamint a Bordeaux-i, a Milánói és a Caen-i egyetem összefogásában az a nemzetközi program, amely során háromdimenziós modellekből építik újjá Róma ókori városát. Mostantól akár saját számítógépünkön is megcsodálhatjuk az egy éve elkészült csodálatos virtuális várost a Google Earth segítségével.


Honnan ered az ötlet, és a biztos információ?
A 3D-s modellek alapjául az 1933 és 74 között felépített terepasztal, a Plastico di Roma Antica szolgált, a digitalizálás során az épületek egy részének belső modelljét is elkészítették, így akár be is kukkanthatunk egyik-másik palota oszlopcsarnokai közé. A szolgáltatás segítségével közel 200 a történészek szerint igen jelentős ókori épület vált megtekinthetővé, de ez szinte eltörpül a 6700 korhű modell mellett, amelyet megcsodálhatunk a virtuális séta során. A bejárható helyszínek közül 250 esetben több nyelven kulturális, irodalomtörténeti, topográfiai és tudományos adatokat is kaphatunk az adott épületről.


Video:



Akit tehát érdekel a történelem, esetleg csak érdekességre vágyik, annak nem kell mást tennie, mint beszereznie a szoftvert, és máris indulhat a felfedező akció. Csak el ne fáradjon az ember a sok „sétában”.

HarmoNet tipp: Véres csaták és vad orgiák >>

Regele Tímea

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7100 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x