Ellórá barlangjai - a rejtelmes mély
Címlap / Kultúra / Ellórá barlangjai - a rejtelmes mély

>

Ellórá barlangjai - a rejtelmes mély

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Érintsük meg a talpunkkal a tarkónkat. Ez a könnyű kis gyakorlat nemcsak a Nagykörút reklámplakátjain látható, hanem India ősi templomaiban is: az istennő, vagy jogini, avagy táncosnő játékosan felemeli hátrafelé a lábát, és tarkójához illeszti. Eközben mosolyog, mint a szombat esti láz táncosai hatvan kilós partnernőjükkel a fejük felett. 

Indiában jól megfér a tánc, a vallás, a jóga, az áldozatok egymás mellett, miként megfér a hinduizmus, az iszlám, a szikh vallás, a dzsainizmus, a zoroaszterizmus, a zsidóság, sőt a kereszténység is, csak lehetőleg ne akarjon téríteni. Többé-kevésbé a buddhizmus tűnt el egy időre, miközben Indiától keletre egyre nagyobb tért hódított, de korunkban újra Indiában van a központ: a Dalai Láma székhelye. 

Sziklaépítészet
Ellórá a Nyugat-India vallási barlangépítészetének mesterműve. Harmincnégy mesterséges barlangtemplomot fényképezhet a látogató, ha úgy dönt, hogy India ezen kis részletével megismerkedik. Kétdiplomás marhapásztor Indiában

Miklós és Judit mindig úgy indult világot látni, hogy már otthon pontosan megterveztek mindent, elolvasták a megfelelő könyveket, s mindössze egy autót kellett vásárolni az aktuális országban, hogy bárhová eljuthassanak kedvük szerint. Aztán amikor visszatértek, eladták az autót és új célt tűztek ki maguknak. Ne lepődjünk meg azon, honnan szedték ehhez az anyagi fedezetet, mert olyan világban éltek, ahol a legszegényebb hatosztályos pásztorgyerekből villamosmérnök-közgazdász kereskedelmi képviselő lehetett, ha volt benne ambíció a tanuláshoz. A már diplomás közgazdászok akkoriban anyagmozgató segédmunkásokká vedlettek. Aztán persze ez is elmúlt, de Miklós drága kincsként őrzi diafilmjeit kelet világáról.

Nos, ő tartott vetített képes előadást végtelen hosszan Ellórá barlangtemplomairól és indiai tapasztalatairól. Szeretett keleten élni, szerette a keleti emberek egyszerű gondolkodását.

HarmoNet tipp: India: szentek és szégyentelenek olvasztótégelye >>

Az első tizenkét templom buddhista szentély
, utánuk következnek a hindu sziklatemplomok, majd dzsainista barlangok következnek. Körülbelül ebben a sorrendben is épültek az ötödik és a tizenharmadik század között. Az évszázadok nyomait a brit kormány tisztította meg, és tette a turisták paradicsomává. 

Mahájána buddhizmus
Kezdetben Buddhát csak a szerzetesek követték, s ez volt a nehezebb út, a kevesek ösvénye, a Hinayána. Itt a barlangokban is építettek szerzetesi kolostorokat. Később azonban egyre többen váltak buddhistákká, s Buddha maga is minden élő számára adott tanítást, s így keleten Japántól Tibetig tömegek vallása lett a buddhizmus. A Kálacsakra beavatás is a széles út, a Mahajána követői részére.

A buddhista szentély mennyezetét két oldalt  - látszólag - tizenkét oszlop tartja, de valójában a sziklából faragták ki az egészet. A következő barlang középpontjában Szaraszvati tudás-istennőszobra áll buddhista alakokkal körülvéve. A barlangrész legfőbb alakja egy Buddha szobor.

Kailász–hegy
Síva lakhelye a hindu templomrész egyik csodás építménye. A bejárat mögött kerengővel körülvett udvar nyílik, melynek közepén áll Síva isten. Itt a kápolnában látható a lingam, az ősi dravida-kultusz jelképe (Síva nemzőszerve), valamint Síva női párjának, Párvatinak a szobra is.

HarmoNet tipp: Nyugati ámulat Japánban - hogy kacag kelet e-Zen? >>

A dzsainista templomok díszítése hasonló a Síva templomhoz, itt Indra alakja a központ. A dzsinisták vallása inkább filozófia, mint vallásgyakorlat, szerintük a világ örök, nincs teremtés, kezdet és vég. Az erőszakmentesség vezet üdvözüléshez. A legkülönbözőbb vallások békés egymás mellett élésének gyönyörű példája az Ellóra barlangrendszer.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4408 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x