A titokzatos piramistemplomok világa
Címlap / Kultúra / A titokzatos piramistemplomok világa

>

A titokzatos piramistemplomok világa

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Közép-Amerikában az erdők mélyén olyan városok nyomaira bukkantak, ahol a falak megmunkálásának művészete vetekszik a görög, római egyiptomi városokkal. A kövek csodásan illeszkednek a természetbe, a környék lakói azonban rettegnek benn aludni a romok között, mert tartanak a "Házak szellemeitől". Ez a hely, ahol "szellemhangok hallatszanak". Ma már tudjuk, hogy a mayák városai sűrűn lakott, sokoldalúan fejlett kultúrájú települések voltak. 

Amit a mayák életéről tudunk, főleg Diego de Landa ferences szerzetesnek köszönhetjük. Megfigyelte és megfejtette a maya képírást, és később megpróbálta spanyolra fordítani. Ámde amennyit feltárt, annál sokkal többet pusztított el a kereszténység nevében.

A könyvekből és falakon megmaradt faragványokból megtudhatjuk, hogy a mayák sok mindenhez értettek. Napok, évek számolása, fesztiválok rendezése, írás-olvasás tudománya mind ismert volt előttük.

Ámde a spanyolok szerint ezek az ördög szavai voltak ezért elégették őket. Keresztény hitre akarták téríteni a mayákat, ezért elpusztították vallási kegytárgyaikat és sok kódexet is elégettek. Szerencsére azonban nemcsak könyveket írtak, mindent felvéstek a falakra, kövekre, azokon az írás megmaradt. Találtak mayaírást még a tálakon is. 


A képírást a könyvek elégetése után elfelejtették. Az első könyvekből azt hitték, minden írás a vallásra, az idő múlására, vagy a csillagok megfigyelésére vonatkozik. Úgy vélték, a mayák békés nép, mely teljes harmóniában él a természettel.

A békés mindennapokból azonban a férfiak pár napra eltűntek. Hosszú út vezetett az őserdőn keresztül a hegy tetején álló templomba. Az őslakosok nagy tisztelettel néztek a templomokra, mindegyikben szertartásokat rendeztek. A templom belseje freskókkal volt kifestve. Teljes díszben ott álltak a falakra festve a maya főnökök. Maguk a mayák festettek képeket a csatákról, fogságról, kínzásokról is. 

HarmoNet tipp:
A maják és a magyarok közös titka: Mu földje >>

Maya írás

A maya írás megfejtéséhez a számok vezettek el. Ők húszas számrendszerben gondolkodtak. Ebben a korban igen kevesen ismerték a 0 fogalmát. A mayák ide tartoztak. Matematikában és csillagászatban is jeleskedtek. Az év hosszának kiszámításában mindössze 23 másodpercet tévedtek mai tudásunkhoz képest, ami 6000 év alatt egy nap. A csillagászati épületekben jelezték a napéjegyenlőséget és a napfordulót. Ismerték a Nap, a Mars, a Jupiter körforgását, és ki tudták számolni előre a napfogyatkozást. Mindezt könyvekben jegyezték, és szerencsére kőbe is vésték. 


A köveken a királyi család történetét is lejegyezték, ahogyan áthagyományozták a hatalmat az ifjú királyfira. Adatokat találtak Pakalról, aki tizenkét évesen lett király, és nyolcvan éves koráig kormányzott. Szertartásaikat az összes maya városban kőbe vésték. 

A feliratok temploma
A feliratok templomát megvizsgálták, mert úgy gondolták, egy másik épület van alatta. Az egyik kőtömbön ékek voltak, amelyen elmozdítható volt a fal. Ahogyan elmozdították a követ, egy titkos átjárót találtak, majd törmelékkel elborított lépcsőt. A lépcső megtisztítása után rábukkantak egy szobára, amelynek nem volt kijárata. Az egyik falból egy háromszög formájú, előzőleg befalazott nyíláson keresztül olyan terembe értek, ahol a padlót teljesen elborították a monumentális faragású kövek. Óriási kőtömbök feküdtek egymáson domborművekkel díszítve. Fölemelve a hatalmas követ, egy király sírjára találtak. Pakal sírját találták meg egy maya zikkuratban. A szarkofágra vésett jelenet a király halálát ábrázolta, és útját a holtak világába. 

Az alvilág a félelem helye. Amikor a nap lemegy, a Napisten jaguárrá válik. Az alvilágnak kilenc szintje van, mindegyik saját istennel rendelkezik. Az ég viszont tizenhárom szintű. A föld lapos, és az Esőisten uralja. Ezek a világok összeérnek. 

HarmoNet tipp: A mennyekbe vezető lépcsők >>

Városok

Sűrűn lakott hatalmas városokat építettek a mayák. Némelyiknek negyvenezer lakosa is lehetett, fölöttük a főkormányzó uralkodott. A házak színesek voltak, jelképekkel borították őket. Ámde ezeket már csak a köveken talált leírásokból ismerjük, a hódító spanyolok se látták őket, nem adtak róla hírt. A mai indiánok, a mayák leszármazottjai kutatják őseik életét, és egyre több csoda nyílik meg szemünk előtt egy letűnt kultúráról.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4168 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x