Élet az Il Campon - Siena szerelmesei
Címlap / Kultúra / Élet az Il Campon - Siena szerelmesei

>

Élet az Il Campon - Siena szerelmesei

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-30

Messze van még a nyár, de érdemes felkészülni az elkövetkező turisztikai feladatokra a tavalyi nyár emlékével szívünkben. Ha most kinézek a téli ablakon, szürke por dereng az utcán, de lehunyt szemhéjam mögött színes, fényes forgatag jelenik meg: a sienai Palio júliusi képe. Színes ruhába öltözött olasz ifjak vágtatnak Siena főterén. 

 

Rendezvénynaptár
Az itáliai középkor végén, a reneszánsz kezdetén Sienna két évszázadra Toszkana vezető városállama lett. Egy időre Firenzét is megelőzte hadászatban, kultúrában, művészetben. Egykoron július és augusztus hónapokban az ifjak szőrén megülvén a lovaikat vad kergetőzésbe kezdtek. A város urai visszaemlékezetek saját ifjúságukra, s tudták, hogy leállítani nem lehet a versengést, jobb, ha féket vetnek rá – hivatalos versengést kezdeményeztek. Minthogy erővel nem bírtak az ifjakkal, ésszel és szervezéssel békés vetélkedőt rendeztek. S komoly megfontolásból a város főterét nevezték ki a versengés színhelyévé.

Hat domb városa
Sienna hat dombra épült. A látogató szeme előtt hol kiemelkedik, hol eltűnik a város egy-egy részlete. Az elmúlt évben július 2-án vettünk részt a lovasversenyen, mint nézők.  A tér maga is dombos területen fekszik: meredek emelkedők, lejtők, éles szögletek jelentenek kihívást a bátor fiataloknak.


Az egész város lázban van már hetekkel korábban, fogadásokat kötnek: a lovakra. Mert a versenyt a lovak nyerik, akár van lovasuk, akár leesik menet közben. Ha a ló beér a célba, akár lovas nélkül is győzhet. 

Sorshúzással osztják ki a lovakat, s attól a perctől, hogy ez megtörtént, vigyázni kell, nehogy a lónak baja essék. Az pedig könnyen megtörténhetik a verseny előtti órákban is, mert nagy pénzek forognak kockán, s az mindig lehetőséget ad a ravasz játékosoknak, hogy elbánjanak ellenfeleikkel. Szóval, hogy elkábítsák valamelyik lovat még verseny előtt.

HarmoNet tipp: Virtuális séta az ókori Rómában! (Videóval!) >>

A verseny előtti este

Itt már kipróbálhatják a lovakat és a terepet a versenyzők. Beöltöznek színes középkori ruhákba, mosolyogva kezet nyújtanak egymásnak, majd tréfásan ingerkedni kezdenek. Mi is kimentünk a tér közepén elkerített területre, hogy megfigyeljük a készülődést.

Ki-ki a maga temperamentumának megfelelően elindul körbe a lovával, hogy bejárja a terepet. Van, aki ügetésbe kezd, mások csak léptetnek, a múlt évi versenyzők előbb ügyességükkel akarják elkápráztatni a hölgyeket, a közönség pedig név szerint bíztatja vagy korholja a vakmerőbbeket.


A harmadik körnél már vetélkedővé fajulna a játék – de hát csak másnap reggel lesz a viadal – jobb még vigyázni, mert lesérülhet a lovas is, a ló is. Piros, kék, sárga ruhák kavarognak az esti fényben.

A verseny

Az előző napon mosolygó arcok most koncentráltan megkomolyodnak, ismerik egymás képességeit, számolni kell vele. A szemek a pályát pásztázzák, nincs-e valami meglepő fordulat. Az idő ragyogó, de hát igen ritka, hogy ezen a napon eső esne. Egy évig készültek a másfél perces vetélkedőre, mert 90 másodperc alatt háromszor körbe lehet futtatni a pályát. A verseny mindig egyszeri és megismételhetetlen, majd augusztus 6-án újabb verseny lesz.

Az első három befutót harsonával, zászlókkal köszöntik, a kerületben egy évig kinn lesz a nevük a dísztáblán. S hogy mindenki elégedett legyen, egy hetes mulatság kezdődik vásárral, evés-ivással s a mindenkori hősök dicséretével múlatva az időt. 

HarmoNet tipp: Lehet-e meghalni úgy, hogy nem láttuk a Dávid szobrot? - Firenze fogságában >>

Sétalovaglás

A következő napokban többen lovas sétára indulnak. Toszkánában ez mindennapos szórakozás: jól kiépített lovas utak vannak. A Garfagnana vidékén az utak mentén pihenőhelyek vannak szállással, étteremmel, istállóval. Siena igen gazdag város, a polgárok ügyes vállalkozók, sokat tanulhatnánk tőlük: igyekeznek minden kívánságot teljesíteni, hiszen évszázadok óta figyelnek az idegenforgalom igényeire.A városban

Felmegyünk a Santa Maria dei Servi templom lépcsőin és megcsodálhatjuk Siena látképét. Benn a templomban Pietro Lorenzetti festményeivel találjuk szemben magunkat. Izgalmas a sienai művészet, sokban eltér Firenzétől, jellegzetesen szimbolikus. A jó és a rossz kormányzás allegorikus jelentése elgondolkoztatja a nézőt saját hazájának politikai helyzetéről: a rossz kormányzás idején megnő a semmittevők, a munkanélküliek száma: értelmetlen lesz dolgozni, megnő a rablások, erőszakos cselekedetek száma. A jó kormányzás alatt mindenki megtalálja a megfelelő hivatást, boldogan végzi a munkáját. Már a korai sienai festészet is tele volt humorral és ábrázoló erővel. 

Torre del Mangia
Ez a hihetetlen harangtorony 102 méter magas, Itália második legmagasabb tornya. Érdemes felkapaszkodni a tetejére, ha a lábunk bírja. Innen egész Toszkánában szétnézhetünk. Olyan, mintha magát a várost is egy művész tervezte volna, holott művészek sokasága és egy bölcs pápa – II. Pius – járult hozzá a sokszínű látképhez.

Dobosy Ildikó

 
 
[ 3463 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x