Stonehenge titokzatos kövei
hirdetés
Címlap / Kultúra / Stonehenge titokzatos kövei

>

Stonehenge titokzatos kövei

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon található titokzatos kövek rejtélyére az évszázadok során rengeteg magyarázat született. A csillagászati obszervatóriumtól kezdve az Atlantiszi civilizáció egyik ránk maradt emlékén át, egészen Merlin varázsköveiig szaladt az emberek fantáziája, ha arról volt szó, hogy magyarázatot kellett találni a kövek keletkezésére, rendeltetésére.  


Rendezvénynaptár
Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon található titokzatos kövek rejtélyére az évszázadok során rengeteg magyarázat született. A csillagászati obszervatóriumtól kezdve az Atlantiszi civilizáció egyik ránk maradt emlékén át, egészen Merlin varázsköveiig szaladt az emberek fantáziája, ha arról volt szó, hogy magyarázatot kellett találni a kövek keletkezésére, rendeltetésére.

A tudósok tavaly tettek arra kísérletet, hogy egy három tonnás sziklát Wales egyik kőbányájából a Wiltshire melletti Stonehenge közelébe szállítsanak olyan módon, ahogyan azt a korábbi feltételezések szerint a kőkorszaki emberek tehették. A kenőanyagon csúszó szánkót emberek tolták, így naponta egy mérföldet haladtak előre. Végül is nem sikerült teljesíteniük a 293 mérföldes (471 kilométeres) távot: a szánkó feldőlt, a kő pedig besüppedt a talajba. A kísérletező kedvű kutatók ekkor arra a következtetésre jutottak, hogy a kőkorszaki embereknek egy rég elfeledett szállítási technikát kellett ismerniük.

Ma már bizonyított tény, hogy Stonehenge három szakaszban épült: ie. kb. 3000 és ie. 1100 között, amikor is elnyerte ma látható formáját. Az első szakasz építése ie. 3000-ben kezdődött, és amikor befejezték, ie. 2900-ban, egy 56 kisebb gödörből (mai nevükön, az őket felfedező régész után: Aubry-gödrök) álló kört hagytak maguk után. A gödrökből már leolvasható volt a téli és nyári napéjegyenlőség és a holdhónapok is. Csillagászati megfigyelések mellett, temetkezési helyként is használták a komplexumot.

A második szakasz (ie. 2900-2450) során két körben állították fel a 80 db, kékkövet, valamint az előzőleg megásott és később betemetett gödröket újra kiásták, és faoszlopokat helyeztek el bennük. Az utolsó, harmadik szakaszban (ie. 2450-1500) többször is átépítették Stonehenge-t, de sosem fejezték be. Ekkor kerültek elhelyezésre a ma is látható, a második szakaszból megmaradt, kékkövek patkó alakban, trilitron (két álló köoszlopra fektetett harmadik) formában. Valamint a 30 homokkő oszlopból álló körsáncot is ekkor emelték.

Stonehenge rendeltetéséről rengeteg legenda és elmélet kering a köztudatban. A legvalószínűbb elmélet, mely Howkins nevéhez fűződik, az az, hogy a köveket a kor embere mintegy kalendáriumként használta. Ezekből tudta kiolvasni a hónapok váltakozását, az idő múlását, a mezőgazdasági teendők, és persze a vallási ceremóniák időzítését. Akkoriban az emberek, mint pl. az indiánok is, istenként tisztelték a napot és a holdat, hiszen életük az azok által befolyásolt időjárástól függött. Howkins szerint mind a kövek, mind az Audrey-gödrök a legfontosabb nap- és holdjelenségeknek megfelelően helyezkednek el.

Az Atlantisz-elmélet mániákusa Graham Hancock szerint pedig a kőhalom keletkezésének valódi ideje ie. 10500-ra tehető, csakúgy, mint a gízai nagy piramisé, amikor az Atlantiszi civilizációt vízözön döntötte romba, így hajóra szállt, hogy megossza tudását a többi, elmaradottabb néppel. Szerinte a piramis is és persze Stonehenge is ezen tudás átörökítésének eszköze: egyszerűen leolvasható róla, könyvként használható. Bizonyítékként két általa 12000 évesnek gondolt gödröt hoz fel, amik egy, a komplexumhoz vezető, sugárutat kereteztek.

Egy másik ma is nagyon népszerű elmélet a druidákhoz kötődik. E szerint Stonehenge-t a druidák, a kelták papjai, templomként használták, és emberáldozatokat mutattak be benne. Az elmélet harcos hívei, a druidák egy mai csoportja, mely magának követeli a romokat, hogy ott újra vallásos szertartásokat celebrálhassanak. 1985-ig, amikor a hatóságok betiltották tevékenységüket, minden év júniusában összegyűltek, hogy megünnepeljék a nyári napfordulót. Az egyetlen probléma, hogy Stonehenge bizonyítottan a kelta-druidák ideje előtt több mint 2000 évvel épült.

Egy helybéli legenda szerint pedig a hatalmas kékkövek gyógyító varázskövek voltak, amelyeket Merlin, Arthur király házi varázslója, emberfeletti bűvereje segítségével hozott el eredeti helyéről Írországból. Egy másik rege a Sátántól eredezteti a köveket. E szerint a köveket a Gonosz hozta el varázslat segítségével Írországból, majd egy rejtvényt adott fel környékbeli embereknek. Egy szerzetes volt az akinek sikerült megfejtenie a feladványt és a Gonosz a helyett, hogy megjutalmazta volna, egy követ dobott rá. A hatalmas kő a sarkán találta el a szerzetest, ezért hívják a komplexum központi kövét „Sarokkőnek”. Az óriási köveket előszeretettel kötik az óriásokhoz. Két hozzájuk kötődő elméletről is hallottam. Ez egyik, hogy a köveket óriások gyűjtötték össze és halmozták egymásra, eddig ismeretlen okokból. A másik, nagyon bájos monda, szerint pedig 80 óriás táncolt körben, kézen fogva, amikor egy gonosz varázsló kővé változtatta őket. Ezeket a kőbe zárt óriásokat láthatjuk ma Wiltshire-ben.

Mint láthatjuk rengeteg legenda és elmélet közül választhatunk, és mivel teljes bizonyosság egyelőre nem létezik, teljesen ránk van bízva a döntés.

Sas Gabriella


 
 
[ 4007 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x