Jazzfesztivál
hirdetés
Címlap / Kultúra / Jazzfesztivál

>

Jazzfesztivál

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

programsorozat évről évre számos legendás hangversennyel, sok kiváló külföldi és magyar muzsikus játékával csábítja a cívisvárosba a jazz szerelmeseit. 


Rendezvénynaptár

Ebben az évben is számos érdekességgel szolgál a 38. évében járó DEBRECENI JAZZNAPOK, Magyarország legrégibb, folyamatosan működő jazzfesztiválja. A programsorozat évről évre számos legendás hangversennyel, sok kiváló külföldi és magyar muzsikus játékával csábítja a cívisvárosba a jazz szerelmeseit. A négy napig tartó fesztivál idén tág teret szentel a műfaj női képviselőinek is. Így az érdeklődők többek között olyan művészekkel ismerkedhetnek meg, mint ELIANE ELIAS vagy AMINA CLAUDINE MYERS, illetve fellépnek a magyar jazz neves női előadói is.

A DEBRECENI JAZZNAPOK 2009. szeptember 3-tól 6-ig a Kölcsey Központ nagytermében és a szomszédos Baltazár téren várja majd az érdeklődőket. Hazánk kiváló jazz zenészei és énekesei mellett idén is számos külföldi művész lép színpadra. A hagyományos jazz művelőin kívül találkozhat a közönség a műfaj fiatalabb tehetségeivel is, akik különböző forrásokból merítve, sokféle elemből építkező irányzatot képviselnek. A szeptemberi eleji napokban tehát minden a jazzről szól majd. Az első napon, szeptember 3-án, a fesztivál különleges csemegéjeként fellép a DRESCH QUARTET, majd az osztrák RADIO.STRING.QUARTET.VIENNA., akik legújabb, Joe Zawinul szerzeményeit is tartalmazó lemezük anyagát mutatják be a közönségnek.

A programsorozat második napján, szeptember 4-én igazi szenzációként lép majd fel az idén 80 éves BENNY GOLSON. Az idős művész nagy úttörőnek számít, hiszen szaxofonos, zeneszező, hangszerelő és zenekarvezető is egyben.
Szeptember 5-én a fesztivál vendége a dán MATTHIAS SCHRIEFL SCHREEFUNK, illetve az aznap este fellépője még ELIANE ELIAS. A zongorista-énekes Bossa Nova Stories című új albumának anyagát adja elő kvartettjével, amelyben jelenlegi férje, a kiváló Marc Johnson bőgőzik.

A fesztivál utolsó napján, szeptember 6-án nem mindennapi élményben lehet részük az érdeklődőnek. Egy különleges előadó, különleges programmal, különleges helyszínen varázsolja majd el közönségét. AMINA CLAUDINE MYERS a Nagytemplom orgonáit szólaltatja meg
A fesztivál palettáját a külföldi előadók mellett természetesen a hazai jazz művészei is színesítik.
A DEBRECENI JAZZNAPOKAT nem más nyitja meg, mint a magyar zenei alapokon nyugvó jazz emblematikus képviselője, DRESCH MIHÁLY, illetve színpadra lép még SZOLNOKI DÓRA is. A fiatal énekesnő Debrecenbe fiatalokból álló, lüktető, dallamos latin zenét játszó csapatával érkezik.

Szeptember 4-én a 2005-ben alakult zenekar, a TRANS-FORMATION lép fel, akik Eichinger Tibor modern hangvételű szerzeményeit szólaltatják meg. Még aznap este találkozhat a közönség az egyéni hangú gitárossal, GADÓ GÁBORRAL. Az este vendége lesz még a magyar jazz fiatal nemzedékéhez tartozó szaxofonos, TÓTH VIKTOR.  Késő este pedig a legfeketébb hangú magyar jazzénekesnő, FÁBIÁN JULI saját együttesével zárja a napot.
A következő napon, szeptember 5-én a fellépők között láthatjuk a jazznapok állandó közreműködőjét, a Csokonai-díjas Gyarmati Zoltán által vezetett DEBRECENI JAZZEGYÜTTESt, és a hozzájuk szólistaként csatlakozó kitűnő művészt, SZALÓKI BÉLÁt. Szintén ezen a napon színpadra lép még a POCSAI KRISZTA KVARTETT, SZABADOS GYÖRGY MAKUZ ELNEVEZÉSŰ EGYÜTTESÉVEL, illetve  fellép a  blues-ban és a jazzben egyaránt otthonos muzsikus, HALPER LÁSZLÓ és együttese,  a BAND OF GYPSYS REINCARNATION.
A DEBRECENI JAZZNAPOK programsorozatának további fellépői, köztük az egyik legsűrűbben foglalkoztatott muzsikus, BAZSÓ KRISTÓF ÉS KVARTETTJE, valamint az idén 70 éves DESEŐ CSABA - a magyar jazz jól ismert, népszerű személyisége - ÉS SEXTETTJE, méltó zárásnak ígérkezik.

A DEBRECENI JAZZNAPOK sikerességét méltán igazolja, hogy programjait egyre nagyobb szakmai elismerés övezi Magyarországon és külföldön egyaránt.
 
 
 
[ 991 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x