A Fátimai titok
Címlap / Kultúra / A Fátimai titok

>

A Fátimai titok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-03

Lélekben valék ott az Úrnak napján, és hallék hátam megett nagy szót, mint egy trombitáét.[Jel. 1,10] A kétezredik, jubileumi évet a katolikus egyház számos egyházi és világi személye szentté illetve boldoggá avatásával ünnepli. Ezek sorából kiemelkedik Jacinta és Francisco de Marto, a két portugál pásztorgyermek, akik 1917-ben állítólag hat ízben találkoztak tehénlegeltetés közben Szűz Máriával. 

 

Lélekben valék ott az Úrnak napján, és hallék hátam megett nagy szót, mint egy trombitáét.[Jel. 1,10]A kétezredik, jubileumi évet a katolikus egyház számos egyházi és világi személye szentté illetve boldoggá avatásával ünnepli. Ezek sorából kiemelkedik Jacinta és Francisco de Marto, a két portugál pásztorgyermek, akik 1917-ben állítólag hat ízben találkoztak tehénlegeltetés közben Szűz Máriával.

A jelenések nagy jelentőségűek a zsidó és a keresztény egyházban egyaránt. Mózesnek égő csipkebokor képében jelenik meg az Úr, Ábrahám egy jelenés hangjára indul feláldozni egyetlen fiát, Izsákot, az Újszövetségben pedig egy teljes könyv - az utolsó - jelenésekről szól. Különös azonban, hogy a történelmi korok jelenései Isten vagy később Jézus Krisztus földreszállásáról beszélnek. Csak az utóbbi néhány száz évben - a katolikus Mária-kultusz felvirágzásával - számoltak be a Madonna megjelenéséről.


A Fátimaihoz hasonló Mária-jelenések

-Párizs, 1832. június
Egy párizsi ékszerész műhelyében (Bac utca): Mária-érméket vernek, ezeknek 10 év múlva csodás erőt tudlajdonítanak, mivel állítólag 1830. július 19-én egy írástudatlan apácának a Bac utcai rendházban megjelent a Szűz, és a francia trón megdöntését (amely 1830. július 27-28-29-én be is következett) jövendölte. Másodszor ugyanennek az évnek novemberében pedig az érem mintáját mutatta meg az apácának. Az apácát (Catherine Labouré) 1947-ben XII. Pius szentté avatta.

-Salette-Fallavaux, 1846. szeptember 19.
Két írástudatlan, francia gyermek, a tizennégy éves Mélanie Calvat és a tizenegy éves Maximin Giraud tehénlegeltetés közben egy hölgyet látott. Maximint nem érdekelte a nő, kövekkel dobálta meg, Mélanie elsősorban csak a ruháját írta le. A gazdájuk másnap lejegyezte a beszélgetést, ebből kiderült, hogy a nő állítólag egy titkot bízott rájuk. Később még 12 jegyzőkönyv készült, melyek néha egymásnak ellentmondanak. Számos kétség merült fel az elkövetkező majd száz évben, de a csoda csoda maradt, ám a katolikus egyház nem ismeri el hivatalos Mária-kegyhelyként Salette-t.

-Lourdes, 1858. február 11-től július 16-ig
Tizennyolcszor jelent meg a Szűz a 14 éves Bernadette Soubirous pásztorlánynak városon kívül található barlangnál. A hölgy e helyen kápolna építésére szólítja fel Bernadette-t. A helyen fakadó forrás vizét gyógyító hatásúnak tartják. Jelenleg a legnagyobb Mária-kegyhely a világon. A lány 24 éves korában apáca lett, 35 évesen halt meg, s állítólag földi maradványai, melyek bár éveken át egy nedves kriptában pihentek, teljesen épen kerültek elő. Bernadette-t 1933-ban szentté avatták.

Fátima
Portugália elmaradott északi részén, Estremadura tartományban található, ahol zárt-zárkózott faluközösségek éltek szinte a legutóbbi időkig. A jelenések idején a nagyjából harminc különálló tanyából álló falunak 2500 lakosa volt. A népszámlálási adatok szerint 1920-ban a női lakosság több mint 92 százaléka analfabéta volt. A község neve muzulmán eredetű, a Portugália arab (mór) megszállásának emléke: Fátima Mohamed próféta leánya, a fátimidák dinasztiájának alapítója. A vidéken az elmúlt évszázad során számos jelenés történt, melyek közül az 1917-es csodához hasonlatos is akadt.

A gyermekek és a jelenés
Lucia dos Santos tíz, Francisco Marto kilenc, Jacinta Marto hétéves volt, amikor 1917 május. 13-án, egy vasárnap délelőtt juhokat őriztek Lucia édesapjának földjén. Délben azonban furcsa jelenségre lettek figyelmesek. Fény villant, majd egy "gyönyörű" hölgy fehér ruhás, fehér fátylas, fénykoszorú övezte alakja tűnt fel előttük egy tölgybokorban, és megszólította őket. A legidősebb gyermek, Lucia nyerte vissza a lélekjelenlétét, és kérdéseket intézett hozzá.

Jacinta, Lucia és Francesco
A jelenés azonban nem válaszolt a kérdéseire, hanem megparancsolta a gyerekeknek, hogy fél éven át minden hónap tizenharmadik napján jelenjenek meg azon a helyen, és titkokat fog közölni velük. Hónapról hónapra egyre nagyobb tömeg követte a gyermekeket, azonban a szemlélődők nem láttak mást, csak a három kis pásztort. Az ismétlődő jelenések során a hölgy a háború közeli végét jósolta, de egy elkövetkező új háború jöveteléről is beszélt.

Erényes, keresztényi életre szólította fel őket. Egy harmadik titokba is beavatta őket, amelyet azonban nem tártak a nyilvánosság elé. Utolsó megjelenésekor arra kérte a gyermekeket, hogy a jelenés helyén építsenek kápolnát a tiszteletére, majd ezután eltűnt, ám a nap látszólag letért pályájáról, és színét változtatta.

A gyermekek közül kettő nagyon hamar meghalt. Francisco 1918. áprilisában az Európa-szerte pusztító spanyolnátha-járványnak esett áldozatul. Jacinta 1918. végén tüdőgyulladást kapott, de a baj súlyosbodott, majd közel egy évnyi sikertelen kezelés után 1919. novemberében halt meg.

Lucia édesapja meghalt, s amikor tizennégy éves lett, egy egyházi intézetbe került Portóba - hamis néven. Tizenhét éves korában Spanyolországba vitték egy jezsuita női kolostorba, s mihelyt elérte 21. életévét, maga is fogadalmat tett. A spanyol polgárháború idején tért vissza Portugáliába, a coimbrai karmelita rendházba.

A kegyhely tegnap és ma
Fátimában 1918-ban kezdtek templomot építeni, s 1920-ban került bele a kegyszobor, melynek koronájában található az a golyó, melyet II. János Pál pápa ajánlott fel a Rózsafüzér Királynőjének, s amelyet 1981-ben operáltak ki az egyházfő testéből, miután egy török szélsőséges merényletet követett el ellene - május 13-án a római Szt. Péter téren. II. János Pál a fátimai Szűz oltalmának tulajdonítja, hogy túlélte a merényletet. Első alkalommal 1982-ben járt a kegyhelyen, ahol egy integrista szerzetes ismét merényletet kísérelt meg ellene.

Pápaságának ötvenedik zarándoklatát is Portugáliának szentelte 1991-ben, s végül a Szentév egyik utazása is Fátimába vitte, hogy boldoggá avassa a két pásztorgyermeket, s magánbeszélgetést folytasson a ma 93 éves Lucia dos Santossal.

Fátima titkai
A Madonna a fátimai pásztorgyermekekre három titkot bízott. Az első kettő jól ismert: az első a világháború befejeztét illetve egy következő világégés eljövetelét jövendölte, a második pedig a keresztény egyházat kelet felől érkező támadásra figyelmeztett. A harmadik titokba - amelyet maga Lucia is csak a negyvenes években árult el az akkori pápának - csak néhány magasrangú egyházi beavatott nyerhetett betekintést, s kizárólag annyit lehetett tudni felőle, hogy nem tartalmaz apokaliptikus jellegű jövendölést.

A katolikus egyházfő idei fátimai zarándokútja során úgy döntött: feltárja a harmadik titkot. A nyilvánossá tételt a Hittani Kongregációra bízta, azonban maga szándékszik kommentárokkal ellátni.

Mint arról Navarro Valls, Vatikán szóvivője beszámolt a harmadik titok éppen a pápa ellen elkövetett 1981-es merénylettel kapcsolatos, s gerincét a huszadik századi keresztény mártírok szenvedéseiről szóló látomás teszi ki, s - mint azt maga Lucia is megerősítette - ezek egyike a jelenlegi pápa. "Egy fehér ruhás püspök halott módjára a földre hull, egy fegyver által megsebesítve" - szól az idézet. A jövendölés a legújabbkori ateista és keresztény rendszerek harcáról szól.

A boldoggá avatás szertartása után néhány nappal Ali Agca, aki az 1981-es merényletet követte el a Szentatya ellen, úgy nyilatkozott, hogy tettét "isteni sugallatra" hajtotta végre, s hogy a pápa akkor is túlélte volna a merényletet, ha a "Marsra szállítják" vagy "ezer ember lőtt volna rá".

 
 
[ 1435 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x