Borneó a délkelet-ázsiai földi paradicsom
Címlap / Kultúra / Borneó a délkelet-ázsiai földi paradicsom

>

Borneó a délkelet-ázsiai földi paradicsom

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

A világ harmadik legnagyobb szigetének északi részeit bejárva olyan ritkaságokat láthattunk testközelből, mint a kipusztulással fenyegetett orángutánok, a világ legnagyobb virágaként számon tartott raflézia vagy a húsevő kancsóka.  

A világ harmadik legnagyobb szigetének északi részeit bejárva olyan ritkaságokat láthattunk testközelből, mint a kipusztulással fenyegetett orángutánok, a világ legnagyobb virágaként számon tartott raflézia vagy a húsevő kancsóka.

Kétszeri átszállás és egynapos repülőút után érkeztünk meg Sabah-ba, amely Sarawakkal együtt a Borneó szigetére átnyúló Malajzia egyik tartománya. A földkerekség harmadik legnagyobb szigetén három ország osztozik: a déli rész döntően Indonéziához tartozik, észak Malajziáé, továbbá a szigeten található Brunei, a világ egyik leggazdagabb miniországa is.

Sabah fővárosában, Kota Kinabaluban – vagy ahogy a helyiek hívják KK – az időjárás szeptember közepén kellemesen meleg, ami a minden délután pontosan érkező frissítő esőnek köszönhető. A Dél-kínai-tenger partján lévő városban csaknem kétmillióan laknak. A hatvanas évektől újjáépülő település nem bővelkedik különösebb látnivalókban, leszámítva a Sabah Múzeumot, a hatalmas állami mecsetet, néhány jó éttermet, a piacokat és a helyiek által is közkedvelt, óriás bevásárlóközpontokat.

Luxus, nyomor és óriás bűzvirágok

A turisták mégis eltöltenek néhány napot az akklimatizálódás, illetve a továbbutazás megszervezése miatt, és legtöbbször a várostól 3-8 kilométerre található öt sziget – Pulau Gaya, Manukan, Manuti, Sapi és Sulung – valamelyikén napoznak, búvárkodnak és élvezik a tenger langyos vízét.

Az öt sziget közül az őserdővel borított Gaya a legnagyobb, ahova néhány éve drága luxushotelt építettek. A sziget KK felé néző részén viszont egyre nagyobb és bűzösebb vízi cölöpfalu épül, ahol a tartózkodási engedély és munka nélkül élő fülöp-szigeteki bevándorlók tengetik napjaikat.

Több szigetet is kipróbálva, Manukan lett a kedvencünk, ahol hófehér a homok, kellemesen lehet pipával búvárkodni, kulturált a környezet és gyönyörű a növényzet.

A tartományi fővárostól másfél órára, Kota Beludban található a térség legnagyobb piaca. A kis ütött-kopott falu vasárnap hajnalonként benépesül, minden irányból érkeznek az árusok és a vevők, általában családostul, féltucatnyi gyerekkel. Az élelmiszertől, a finom helyi gyümölcsökön, zöldségeken át a ruhaanyagig, műanyag dobozokig, gyógykészítményekig mindent találunk. Külön érdekesség a bajau nemzetséghez tartozó lovasok kosztümös bemutatója.

KK-tól szintén másfél-két órás buszozásra található a Raflézia Információs Központ, ahol a világ legnagyobb virágát, a rafléziát csodálhatjuk meg. Ehhez azért egy kis szerencsére is szükség van, ugyanis az akár másfél méterre is megnövő virág nem túl gyakran, és mindössze három napig virágzik. A vörösesbarna vagy bordós raflézia egy vadszőlőféle szöveteiben élősködik, és amíg nem bont szirmot, semmi nem utal rá, hogy ott lenne. Utána viszont nemcsak a látványa, hanem bűzös szaga is elég feltűnő, a megporzását végző legyek viszont ellenállhatatlanul csábítónak tartják.
Tovább
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5293 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x