Csodagyerek: Zenei tehetségek Pécsett
Címlap / Kultúra / Csodagyerek: Zenei tehetségek Pécsett

>

Csodagyerek: Zenei tehetségek Pécsett

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-07-26

Nincs olyan évad, amikor ne jelentkezne valami évekre meghatározó újdonsággal, hagyományteremtő zenei sorozattal a Pannon Filharmonikusok. A pécsi Mesterek és tanítványaik hangverseny kiemelkedő képességű gyerekekről szól, akik nem csupán saját korosztályuk többszörös verseny győztesei, hanem a "nagyokkal" is kiállják a versenyt. 


Rendezvénynaptár
A hét különleges tehetségű kis muzsikus tizenévesen olyan magas színvonalon játszik hangszerén, hogy egy professzionális szimfonikus zenekarral léphet színpadra az idei Zene Ünnepén, június 21-én, Pécsett. A hangverseny szólistája hét ifjú, 11-17 éves különleges tehetség: Domján Katalin – cselló (11 év), Forró Fruzsina – fuvola (14 év), Sturcz Noémi – ének (13 év), Szőke Noémi – szaxofon (17 év), Balogh Ádám – zongora (12 év), Girán Péter – gitár (16 év) és Győri András – oboa (16 év).

A különleges koncert, egy „átlagos” tizenéves számára is érdekes játékkal egészül ki. A facebook közösségi portálon és a helyszínen begyűjtött „tapslapokkal” gyűjthetnek a tehetségek rajongókat. Akinek a legtöbben tapsolnak, egy ingyenes fürdőbelépőt kap, ahova elviheti az osztálytársait is!

A fellépés célja, hogy a város és az ország megismerje igazi értékeit, hiszen Pécsett alap-, közép- és felsőfokon is zajlik zenei képzés, kiemelkedő tehetségekkel. Ennek a magas szintű oktatásnak az eredményeiről, sikereiről a város zenebarát lakosaihoz szinte semmi nem jut el, még az egyetemi diplomahangversenyek is zárt ajtók mögött zajlanak. Pécsnek évente négy-öt hangszeres országos versenygyőztes növendéke is van, ám ezeket a kiemelkedő szólistákat sehol nem hallhatjuk játszani. Hogy, miért fontos ez? Nos, az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az érdeklődés a zenei pálya iránt, vannak hangszerek, amelyeket nem nagyon akar választani senki – hegedülni például 10 év alatt lehet megtanulni közepes szinten, és a vele járó többórás napi gyakorlás nem túl vonzó. Persze akadnak még népszerű hangszerek, a gitár, a furulya, a fuvola például töretlenül hódít, de az igazi zenekari alapot nem ez a hangszeres kör jelenti. Egy zeneileg tehetséges 14 éves gyereknél, - aki többek között a zenei tanulmányainak köszönhetően többnyire az iskolai tanulmányaiban is a legjobbak közé tartozik - ebben a korban teszi fel a kérdést: muzsikusnak készüljön, vagy más, „pénzkereső” szakmát válasszon? Hihetetlen lökést adhat a tehetséges fiatalnak, ha megismeri a siker ízét, a zenekari koncertek hangulatát, azt a miliőt, amit egy szimfonikus mű bemutatása, az együttessel közös szóló eljátszása jelent. (Elgondolkodtató, hogy a Zeneakadémián lediplomázott zeneművészek döntő többségének soha nem adatik meg a záróhangversenyt megelőzően a szimfonikus zenekari kíséret.)


Mestereik Pécs város legkiemelkedőbb zenetanárai: Csányiné Imre Zsuzsanna, Kovács Árpád, Burkus Istvánné, Schmidt Ildikó, Szendrői Zsuzsanna, Straub Tamás és Sturcz László. Külön érdekesség a Pannon Filharmonikusokkal való kapcsolatuk a tehetségeknek és tanároknak, hiszen Sturcz László, a Pannon Filharmonikusok első oboistája a tanára Győri Andrásnak, aki a zenekar nagybőgősének, Győri Kornélnak a fia, a tehetséges tanítvány, Sturcz Noémi, aki énekesként lép fel, Sturcz László lánya. Balogh Ádám édesanyja a Pannon Filharmonikusok csellóművésze, Révész Lívia, édesapja, Balogh Jenő pedig rendszeresen fellép ütőhangszeresként a zenekarban.

2010. június 21. 17.00h Pécs, Kossuth tér
(rossz idő esetén 18.00h Pécs, PTE Romhányi Aula) – a belépés ingyenes


Vetettem violát, Nyisd ki, rózsám…, Én az éjjel… (hangszerelte: Győri Kornél)
Közreműködik: Sturcz Noémi – ének (13 év, VKI Belvárosi Általános Iskola, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Burkus Istvánné)

Francois Borne: Fantaisie brillante sur Carmen
Közreműködik: Forró Fruzsina – fuvola (14 év, ANK 1. Sz. Általános Iskola, ANK Művészeti Iskola, Mestere: Kovács Árpád)

Mario Castelnuovo-Tedesco: Concerto in re

Közreműködik: Girán Péter – gitár (16 év, PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, ANK Művészeti Iskola, Mestere: Straub Tamás)

Donizetti: F-dúr concertino
Közreműködik: Győri András – oboa (16 év, PTE 1.Sz. Gyakorló Általános Iskola, Leőwey Klára Gimnázium, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Sturcz László)

Mozart: d-moll zongoraverseny I. tétel
Közreműködik: Balogh Adám – zongora (12 év, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, VKI Liszt Ferenc Zeneiskola, Mestere: Megyimoreztné Schmidt Ildikó)

Nölck: D-dúr concertino (hangszerelte: Szabó Ferenc)
Közreműködik: Domján Katalin – gordonka (11 év, Szent Mór Katolikus Iskolaközpont, Mestere: Csányiné Imre Zsuzsanna)

Paule Maurice: Tableaux de Provance III-IV-V.tétel
Közreműködik: Szőke Noémi – szaxofon (17 év, Alsóvárosi ÁMK (Baja), III. Béla Gimnázium (Baja), Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, Mestere: Szendrői Zsuzsanna)


Zenekar: Pécsi Szimfonietta

Vezényel: Vass András

További információ: www.pfz.hu

Kép: piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 063 Die Geige - Die Violine
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3890 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x