Bátor minimalizmus - autista alkotók képeinek árverése
Címlap / Kultúra / Bátor minimalizmus - autista alkotók képeinek árverése

>

Bátor minimalizmus - autista alkotók képeinek árverése

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-08-04

Autista alkotók műveinek árverésével folytatódik a segítséggel élő fiatalok helyzetének javítását a képzőművészettel összekötő Fogadj be! program. A program keretein belül ezúttal olyan alkotásokat fognak elárverezni, melyek az első aukción is résztvevő Tarr Hajnalka képzőművész segítségével jöttek létre több lakóotthon művészeti foglalkozásain. A létrehozott anyag olyan erőteljes lett, hogy azt júliusban a Miskolci Galériában is bemutatták, de a tervek szerint 2011 májusában a Magyar Nemzeti Galériában is rendhagyó tárlat nyílik a válogatásból.  


Rendezvénynaptár
A Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány által 2008-ban elindított kezdeményezés részeként idén a művészeti és szociális szférában is egyedülálló koncepciót kialakítva autista művészek alkotásait árverezik el a Műcsarnokban szeptember 26-án egy kamaraárverésen.  A művek több lakóotthonban készültek, rendkívül élénk közös alkotómunka eredményeképpen, mely Tarr Hajnalka képzőművész irányításával és értő segítségével kezdődött meg.

Művészet-e ez?
Még mindig sokakban felmerülhet a kérdés az autista alkotó szókapcsolat hallatán, hogy vajon művészetnek tekinthető-e a pszichiátriai betegek, sérültek alkotása. Ez a kérdés nagyon régóta foglakoztatja a pszichoterapeutákat és magukat a művészeket is.
“Nem értelmes az a kérdésfeltevés, hogy ez művészet vagy sem, mert azt azért régóta tudjuk, hogy a művészet elhelyezésében a nézőnek, a befogadónak komoly szerepe van. Ha egy olyan alkotást látunk, ami folyamatosan emlékeztet bennünket kérdésekre, az már teljesíti az összes kritériumot, amit a műalkotásoktól elvárunk.”- emlékeztetett Sugár János képzőművész, egyetemi tanár.

Autista alkotók árverése

Tarr Hajnalka, képzőművész, a Fogadj be! program művészeti mentora elmondta, ő miben látja az árverésre bocsátott művek különlegességét.
„Az árverezésre bocsátott tételek izgalmas, különleges vizualitású képek, melyek gyakran kísérteties hasonlóságot mutatnak a kortárs képzőművészek alkotásaival. Anélkül mutatnak művészi gesztusokat, így például a műveken belüli és azok közötti koherenciát, hogy céljuk lenne. Véleményem szerint ez reflektív művészet – anélkül, hogy reflektálna, és anélkül, hogy művészet akarna lenni.”
„Az a szép ezekben az absztrakt képekben, hogy habár valójában nem tudhatjuk, pontosan mit is ábrázolnak, mégis a maguk bátor minimalista módján sejtetik azt a világot, ami mögöttük, azaz az alkotóik elméjében húzódik.”

A szeptember 26-án megrendezendő kamaraaukcióval egybekötött estélyünkön a Műcsarnokban nemcsak megtekinthetőek, hanem megvásárolhatóak is lesznek ezek a minden szempontból nagyon egyedi, és a művészet iránt nyitott emberek számára izgalmas új kérdéseket felvető művek és a bevételt teljes egészében az otthonokban lakó művészek kapják, illetve az otthonok támogatására fordítjuk.”

Autista alkotók árverése

A programot értékelve Jaksity György, a Concorde Csoport elnöke és egyben a kezdeményezés ötletgazdája elmondta:  „Nagyon fontos számomra ez az aukció, de még fontosabb kérdés volt az indításakor, hogy mi fog történni utána. Az eredmény felülmúlta a várakozásaimat: a hároméves támogatás a legnehezebb időszakon segítette át a lakóotthonokat, és minden bizonnyal lényeges forrást jelentett a résztvevő képzőművészek számára is. Ebben az évben a Fogadj be! saját gyümölcseit, az elmúlt hónapokban a kortárs képzőművészeti életbe berobbant autista művészek alkotásait lehet majd megvásárolni, mert hiszünk abban, hogy kivételes minőséget képviselnek.” 

A két évvel ezelőtt indult nagyszabású jótékonysági program központi elemét képező első aukción, melyre 2008. június 26-án került sor, olyan „csomagokat” árvereztek el, amelyekbe fiatal képzőművészek alkotásai és egy-egy segítséggel élő fiatalokat befogadó otthon támogatásának lehetősége került bele. A Fogadj be! egyik célja ugyanis a forrásteremtésen túl egyedülálló módon a hosszú távú, személyes kapcsolat létrejöttének elősegítése a gyűjtők és a művészek, valamint a lakóotthonok lakói között.

Képek forrása

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3463 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x