Kortárs roma festők a makói múzeumban
Címlap / Kultúra / Kortárs roma festők a makói múzeumban

>

Kortárs roma festők a makói múzeumban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

Az emlékezés színes álmai címmel nyolc kortárs roma festőművész munkáiból nyílik kiállítás a makói József Attila Múzeumban november 6-án, szombaton 11 órakor. A tárlat a roma kortárs festészetet igyekszik reprezentálni. A művészettörténészek szerint a roma festészetet sajátossága nem a színvilágban, sokkal inkább a témaválasztásban rejlik. A képek azt tükrözik, hogy mindegyik művész a maga roma identitását keresi. 

 

A cigánytelepek világa is több munkán megelevenedik, emellett a cigány mesterségeket is megfestették az alkotók. Több mű segítségével pedig a cigány nép sorsába, történelmébe és mitológiájába kaphatnak betekintést az érdeklődők.


Az első cigány képzőművész, akiről tudomással bír a művészettörténet, Antonio Solario reneszánsz festőművész, aki feltehetően olasz apa és cigány származású anya gyermekeként született. A cigány képzőművészek csoportos jelentkezésének első periódusa Nyugat-Európában a második világháború utáni évtizedekre esett, míg Közép- és Kelet-Európában mintegy három évtizeddel későbbre.

A kortárs roma alkotók kiállítása január 31-ig tekinthető meg a makói múzeumban.

 
 
[ 13849 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x