Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel
hirdetés
Címlap / Kultúra / Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel

>

Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-06

Zárórendezvényéhez érkezett a Faludy György születésének 100. évfordulójára rendezett Versszínházi előadássorozat. A centenáriumi év gyönyörű pillanatokkal adózott a halhatatlan tollforgató emléke előtt. A rendezvényeken részt vevő tömegeket látva bízhatunk benne, hogy a négy évvel ezelőtt elhunyt költő hamarosan elfoglalhatja méltó helyét a magyar irodalom nagyjai között.  


Rendezvénynaptár

Faludy György Villon-fordításai elsőként a liberális Magyar Hírlapban jelentek meg. Műveit átköltésként tartják számon, ám ennek nem az eredeti szövegek könnyed újraértelmezése az oka, hanem Faludy őszintesége és az a feltartóztathatatlan költői ragyogás, ami a legnagyobbak sajátja. Bölcsessége túlragyogta a történelmi kort, amelyben az erőszak és a félelem soha nem látott terrorral tört össze országokat, családokat, érzelmeket. Ennek köszönheti, hogy túlélte József Attilát, akinél öt, és Radnóti Miklóst, akinél csupán egy évvel született később.

A magyar Villonnak kétszer kellett elmenekülnie szülőföldjéről – s valamiért kétszer is hazatért... A Nobel-díjra jelölt művész tisztánlátása és optimizmusa a XX. századi magyar történelem egyik legértékesebb öröksége.

Szombat este Turek Miklós szűk másfél óra erejéig ismét felölti Faludy György ruháját, és a költő saját szavaival eleveníti meg életének örömeit és fájdalmait. Az előadásból megérthetjük a rímek mögött rejlő legmélyebb érzéseket, személyes élményt szerezhetünk az egyetemes magyar költészet legmodernebb, mégis legkevésbé ismert alakjáról.

Turek Miklós darabját a centenáriumi év során számos helyen láthattuk már. A sorozatból kiemelkedik a Turek által a Gödör Klubban szervezett kétnapos ünnepség, a Faludy 100 Fesztivál és Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett előadás.

„Faludy György élőbb, mint egy évvel ezelőtt” – mondja Turek Miklós. „Mindannyiunk számára boldogság, hogy ez a kerek évforduló ennyi aktivitást és összefogást indított el. Fiatal korom óta csodálom Gyurka bácsit, s mióta egy előadásom után észrevételeivel és jókívánságaival is megtisztelt, hálát is érzek iránta. Nem, nem azért, mert egy estére a vendégem lett volna. Azért, amit képes volt megélni, és elrejteni a verseiben. Azt a páratlan tisztaságot, múlt századi emberséget, amit reánk hagyott, s amiről az előadás szól.”

Az est a 2004-es bemutató óta 4 országot is megjárt, s az évek során a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója címet, valamint a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is elnyerte.

Turek Miklós lebilincselő színházi műsorának idényzáró állomása a Magyarországi Szerb Színház. Az előadás 2010. november 27-én, szombaton 19 órakor kezdődik.

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 1800 Ft
Diákok, pedagógusok és nyugdíjasok számára: 1000 Ft
 
 
 
[ 1795 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x