Top 10 múzeum a Múzeumok Éjszakájára
Címlap / Kultúra / Top 10 múzeum a Múzeumok Éjszakájára

>

Top 10 múzeum a Múzeumok Éjszakájára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Idén te is nyakadba veszed a várost, hogy Szent Iván éjjelén minél több múzeumot látogass végig? Összegyűjtöttük, mi az, amit semmiképp se hagyj ki! A legérdekesebb kiállítások és a legkülönlegesebb programok a Harmonet szerint. 

Ha érdekelnek a bélyeggyűjtemények…
Grafománoknak és a régi levelek, nyomtatványok iránt rajongóknak kötelező a budapesti Bélyegmúzeum. Gyűjteményükben a Föld minden - egykor volt és ma is létező - országának szinte valamennyi bélyege megtalálható! Az állandó kiállítás részeként meg lehet nézni a nyomóeszköz- és hamisítványgyűjteményt, a magyar bélyegek által elnyert különböző nemzetközi versenyek trófeáit és a bélyeg előtti levelezés emlékeit, relikviáit is. Néhány napja ráadásul egy igazi csemegének ígérkező időszaki kiállítást is nyitottak Michel Bohbot francia műgyűjtő mail art-kollekciójából. A mail art (postai művészet) vagy correspondence art (levelezésművészet) azt a hatvanas években tömegessé váló nemzetközi művészeti tevékenységet jelöli, amely a posta valamilyen szolgáltatását vagy kellékét (levél, levelezőlap, csomag, távirat, bélyeg, pecsét) veszi igénybe kapcsolatteremtés, kapcsolatfenntartás és művészi "üzenetek" közvetítése céljából, miközben kifejezési eszköztárába is a posta kezelési jeleit építi be. A kiállítások mellett az idei Múzeumok Éjszakáján a Bélyegmúzeum rajzversennyel, bohém színházi előadással, ajándékkészítéssel és a titokzatos “Leskelődővel” várja az ide látogatókat.

Web: http://www.belyegmuzeum.hu/
Természetimádóknak
Mottó: „A természetben élünk, az nyújt mindenhez segítő kezet, és csak az az ország halad, melyben a természetiek tudományát is kiváló gonddal művelik.” (Semsey Andor)
 
A Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteménye egy valódi természetbúvárnak megunhatatlan, ezért is szerepel ajánlónkban, a Szent Iván éjjeli kínálatot idén indonéz táncbemutatókkal, koncertekkel, vetítésekkel színesítik. Az est fénypontjaként pedig színpadra lép a népszerű hastáncművésznő, Joós Judit és Jamina Ghawazee Tribal tánccsoport, indonéz törzsi zenére koreografált műsorral.

Web: http://www.mttm.hu/ 
 
Háborús történetek és világháborús relikviák kedvelőinek…
… mindig jó móka a Sziklakórház - Titkos Légókórház és Atombunker, a kihagyhatatlan budapesti látnivalók egyike. A Múzeumok Éjszakáján a korhű jelmezbe öltözött tárlatvezetők kalauzolnak a föld alatti labirintusban berendezett kórházban, ahol megismerhetjük a a kor jellegzetes fegyvereit, a korabeli szanitéc eszközöket és légoltalmi szirénákat, és megnézhetünk egy eredeti MG 42-est és egy II. világháborús oldalkocsis motorkerékpárt is. A Múzeum előtt hagyományőrző hadijátékokat láthatunk majd Budapest 1944-1945. évi ostromának emlékére. A korhű egyenruhákban és felszereléssel érkező hagyományőrző katonák műsorában megelevenednek a korabeli csatajelentek és a sebesültellátás mikéntje is. A különös hangulatú underground kórház nyomasztó atmoszférája után jól is esik egy könnyedebb fajsúlyú helyre, például az Orfeumba ellátogatni.  

Web: http://www.sziklakorhaz.hu/
 
Könnyed nyáresti szórakozás: Orfeumok éjszakája
 
Mottó: "Hová tűntek az egykori orfeumok? A Kék Macska vagy a Folies?
Az orfeumok letűnt világába kaphatunk betekintést, ha az Orfeumba is elnézünk Szent Iván éjjelén. A legendás orfeumok, ahol egykor az irodalmi és a színházi élet nagyjai is megfordultak, ahol sikk volt mulatni, ahol szerelmek születtek, vagy akár komoly üzletek köttettek, mára rég eltűntek. Hiányzik a vidám pesti sanzon, a keserédes kuplé, és a flaszterköltészet. Ezt az űrt hivatott betölteni a tavaly novemberben nyílt Orfeum, amely nemcsak könnyed szórakozást, de kulturális és művészeti programokat is kínál, s így rendhagyó módon csatlakozik a múzeumok sorához Szent Iván éjjelén.
Az Orfeum múltidéző estjén a látogatók ízelítőt kapnak a revük, kabarék, esztrádok hangulatából, megtekinthetik Fedák Sári és Kiss Manyi ruháit, relikviáit, az egykori műsorfüzeteket és még táncra is perdülhetnek az Orfeum zenekarának melódiáira.
 
Ha valódi kultúrára szomjazol…
Ha irodalom, akkor PIM! A Petőfi Irodalmi Múzeum idén is különleges programokkal várja az irodalombarátokat és –barátnőket, például irodalmi sétával a Károly-kertben, különleges, meghívott vendégek által prezentált tárlatvezetésekkel, Csáth Géza novelláinak nyomán készült videókkal, de meghallgathatjátok Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estjét vagy a Bródy Sándor levelezéséből készült felolvasószínházi előadást is, a Vénusz légycsapóját, Fullajtár Andrea, Hámori Gabriella és Kamarás Iván közreműködésével.
Igazi kuriózumnak ígérkezik az irodalmi divatbemutató, amelynek során az Új Színház stúdiósai mutatják be a kortárs írók – Tóth Krisztina, Háy János, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Vörös István – ruhákra írt szövegeit (vagy szövegekkel díszített ruháit?). A zenét a 30Y-ból is ismert Beck Zoltán szolgáltatja.
 
Állatbarátoknak
Remek választás a Állatorvos-történeti Gyűjtemény, ahol főszerepben most is a ló áll: lovas és állattörténeti filmek, lópatkolás élőben, előadások a kaszkadőrlovakról, a lovak mozgásáról, sétakocsizás, kézműves foglalkozások, játékok is várják a ide látogatókat az állandó és időszakos kiállítások mellett.
 
Ha egy estére kipróbálnád, milyen másnak lenni
Ha nem jártál még az Ability Parkban, most itt a kiváló alkalom! 
Milyen lehet kerekesszékben függőhídon átkelni, netán csókolózni? Milyen jelnyelven randizni és flörtölni? Milyen a jelnyelvi humor? Tényleg lehet vizuálisan is viccet mesélni? Hogyan juthatsz ki a labirintusból csupán színek, formák és illatok segítségével? Mennyire jó az érzékszervi memóriád? Ezeket mind megtapasztalhatod az Ability Park különleges programjain, amelyek közelebb hozzák a fogyatékosok világát. Ráadásként műveltségi vetélkedő, filmvetítés, mozikvíz és számos más érdekesség is várja a különleges élményre vágyókat.
 
Keleti kultúrák nyomában: Távol-Kelet
Korea: „A hajnalpír országa”
A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum új időszaki kiállításához kapcsolódóan a koreai kultúrába kóstolhatnak bele a látogatók: harcművészeti bemutatók és próba, autentikus koreai ügyességi játékok, restaurálási műhelytitkok, koreai sorozatok a kutató szemszögéből, teabemutató – és kóstoló, múzeumpedagógiai kézműves foglalkozások várják a gyerekeket és felnőtteket.
 
Keleti kultúrák nyomában: Közel-Kelet
Az Iparművészeti Múzeumban is rengeteg program vár ezen az éjszakán, ők azonban a Közel-Keletet vették célba: perzsa és török koncertekkel, török néptánccal, filmvetítésekkel, iráni divattal és közel 100 iparművészt felvonultató Kreatimm vásárral készülnek. A régi, Zsolnay-mázas épületkerámiáik  töredékeire kiírt ékszertervező pályázat nyertes darabjai is megtekinthetők, sőt, meg is vásárolhatók a múzeumi boltban.

Web: http://www.imm.hu/muzeumokejszakaja
 
Egy varázslatos éjszaka a város szívében
Felsorolni is sok, mennyi programmal és látványossággal várja az éjjeli múzeumi baglyokat az egyébként is gazdag gyűjteményekkel rendelkező Magyar Mezőgazdasági Múzeum.
Omnibuszon utazhatjuk körbe a Városligetet, miközben Héjas Nárcisz énekel, tangóharmonikán kísér Vaszlavik Gazember László, népi hegedűn játszik Buzsáki Zsombor, de ha inkább a hűs habok ringatására vágyunk ezen a forró napon, akkor választhatjuk a csónakos vártörténeti sétát is.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4226 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x