Programok a magyar kultúra napján
hirdetés
Címlap / Kultúra / Programok a magyar kultúra napján

>

Programok a magyar kultúra napján

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-03-04

Kiállításokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, színházi előadásokkal és könyves programokkal köszöntik a fővárosi intézmények már csütörtöktől a magyar kultúra napját, amelyet január 22-én ünnepel az ország annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. 


Rendezvénynaptár
Az Országos Széchényi Könyvtárban Könyvtárlat címmel indul programsorozat csütörtökön. A Márai-programba beválogatott könyvek köré szerveződő eseményeken az érdeklődők ritka kiadványokat tekinthetnek meg, valamint rendhagyó történelem- és irodalomórákon vehetnek részt. A Hozz rá víg esztendőt - Széchényi-Kölcsey-Széchenyi című első eseményt Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit szoprán újévköszöntő koncertje kíséri, egy napra kiállítják Erkel Ferenc autográf Himnusz-lejegyzését is, amelyet 1880 körül írt négyszólamú vegyeskarra.

A Magyar Írószövetség csütörtökön filmvetítésre várja az érdeklődőket. A Bajza utcai székház klubtermében Jánosi Antal két portréfilmjét, a Tóth Bálint költőt bemutató Nyiss kaput, angyal és a Kiss Benedek költőről készült Isten csavargója című alkotást láthatja a közönség.

A Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériája a Magyar Illusztrátorok Társaságának gyermekkönyv-illusztrációkat felvonultató tárlatával várja csütörtöktől egészen február 20-ig a közönséget.

A Magyar Országos Levéltár gyűjteménye különleges dokumentumokkal gazdagodik: pénteken René Louis Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete a követségen fellelt, Deák Ferenc által írt magánleveleket ad át Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárnak.

A Kispesti Munkásotthon (KMO) Művelődési Ház ünnepi rendezvénysorozattal várja a kultúra kedvelőit. Pénteken 18 órakor megnyílik a KÖKI Terminálban a KMO Nyitott Könyvespont, ahonnan bárki kölcsönvehet egy-egy könyvet. Szombaton 17 órakor Buzogány Márta és Pelsőczy László színművész idézi meg Márai Sándor gondolatait a Templom téri református templomban, vasárnap 18 órakor a Csík Zenekar ad koncertet a KMO-ban.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban pénteken Szilágyi Márton irodalomtörténész tart előadást, tárlatvezetést az új Petőfi-kiállításon, másnap pedig Egynyelvű szótáraink és a nyelvhasználat címmel a Anyanyelvápolók Szövetsége az MTA Nyelvtudományi Intézetével rendez közös konferenciát a magyar kultúra napjához kapcsolódóan.

Szombaton Érték/mentés másként címmel különleges programsorozatra várja a Magyar Nemzeti Múzeum a közönséget. 10.30-tól egyetemi oktatók, más közgyűjtemények munkatársai, a magyar tudományos élet neves képviselői tartanak rendhagyó tárlatvezetést, beszélgetnek az érdeklődőkkel, válaszolnak a látogatók kérdéseire.

A magyar kultúra napján, vasárnap Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartanak ünnepi rendezvényt a MOM Kulturális Központban. Az eseményen beszédet mond Szőcs Géza kulturális államtitkár, aki elindítja a MaNDA TV-t, és Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár is felszólal, aki bemutatja az országos közművelődési koncepciót.

A Marczibányi Téri Művelődési Központban - amely idén ünnepli megnyitásának 40. évfordulóját - a magyar kultúra napján indul el a jubileumi év programsorozata. Nyitóeseményként Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjét vetítik le.

Az ember tragédiája látható lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban is, ahol éjszakai filmvetítéssel köszöntik a magyar kultúra napját. A vasárnap 18 órakor kezdődő és hajnalig tartó rendezvény programjában szerepel a Pál Adrienn, A torinói ló, az Ölésre ítélve, a Zöld sárkány gyermekei, A vizsga, A halálba táncoltatott leány és az Apacsok című film, valamint tizenhárom Bogyó és Babóca-mese.

Az Iparművészeti Múzeum a magyar kultúra napján búcsúztatja Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból című kiállítását. A nap során a vállalkozó kedvűek Esterházy-textíliákról vett motívumok segítségével, illetve a kiállítás molinóját felhasználva gazdagíthatják saját ruhatárukat. A gyerekeket kincstárnok-jelölt verseny, a szülőket és nagyszülőket tárlatvezetés várja.

Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából gyerekeknek szóló sorozatot indít neves meseillusztrátorok közreműködésével a budapesti Örkény Színház. A vasárnap délelőtti első eseményen Mácsai Pál tart felolvasást, az ezt követő illusztrációs játékot Takács Mari és Kun Fruzsina illusztrátor vezeti.

Vasárnap adják át a Palóc Társaság által a Kárpát-medencében meghirdetett esszéíró pályázat nyerteseinek díjait a Magyarság Házában. A díjazottak tiszteletére 16 órától a Prima Primissima díjas Weiner Leó Zeneiskola és kórusa ad koncertet, amelyre a belépés ingyenes.

Egy sor cigány - Mai magyarok címmel Korniss Péter és Závada Pál portrékötetéből hallhat válogatást a közönség vasárnap a Pinceszínházban. Az esten Bozó Andrea és Kaszás Gergő színművész, valamint Farkas Róbert hegedűművész (Budapest Bár) lép a közönség elé, jelen lesz Závada Pál is. A belépés ingyenes, de regisztrációs jegy igényléséhez kötött.

Ingyenesen látogatható a magyar kultúra napján a Műcsarnok, az Ernst Múzeum és a Néprajzi Múzeum is. Utóbbiban 11 órakor kórushangversennyel várják a közönséget, 14 órakor pedig a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításon tartanak tárlatvezetést, amelyen a nőkkel kapcsolatos társadalom- és ipartörténeti folyamatokat mutatják be.

Vasárnap a Millenárison Szirtes Edina Mókus lép fel, aki Mókus és a Tao című lemezét mutatja be és ízelítőt ad következő, Szerelmesezős című albumának dalaiból is a közönségnek.

A Térszínház Bornemisza Péter Magyar Elektra című darabjával ünnepli a magyar kultúra napját. 
 
[ 2324 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x