Egyiptomi kultúra
Címlap / Kultúra / Egyiptomi kultúra

>

Egyiptomi kultúra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Afrika északi részén, a Nílus völgyében élt az egyiptomi nép, akinek írott és egyéb emlékeik maradtak ránk óriási tömegben.  

Afrika északi részén, a Nílus völgyében élt az egyiptomi nép, akinek írott és egyéb emlékeik maradtak ránk óriási tömegben.

Az írás hazai megismerése (a hieroglifák) lehetővé teszi az emberiség számára az egyiptomiak kultúrájának rögzítését. Kulturális fejlődésének kezdete a Kr.e.5. vagy 4. évezredre nyúlik vissza a Nílus termékeny deltájába.

Az első történeti uralkodó Menes, az uralkodók székhelye. Memphis és ezt a kort a memphisi birodalom korának nevezik. A piramisépítők is Kr.e. 2000 évvel uralkodó tíz dinasztiája kerülnek ki. A középső birodalom kora Kr.e. 2000 körül kezdődik és székhelye Théba.

Ebben az időszakban a sémita nép megszállva tartotta Egyiptomot. Egyiptom dinasztiai között a legtöbbet emlegetett a ramseseké.

Az asszírok támadásainak nem tud ellenállni a legyengített Egyiptom és Assarhaddon harcos asszír uralkodó 700 körül, meghódította Egyiptomot. Egyiptom materiális kultúrájának irányát a Nílus szabályos évenkénti kiöntése határozza meg. Évezredeken át Egyiptom volt az egész világ éléskamrája. A földművelés mellett fejlett a kézművesség, dísztárgyak készítése. Jellemző az Egyiptomiakra: precizitás, hagyományokhoz való ragaszkodás, konzervatizmus.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 17257 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x