Krisna megjelenésének ünnepe
Címlap / Kultúra / Krisna megjelenésének ünnepe

>

Krisna megjelenésének ünnepe

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-01-27

Krisna-hívők nagy örömmel készülnek az augusztus utolsó szerdai napján megrendezésre kerülő Janmastami (ejtsd: Dzsanmástamí) Fesztiválra. Ezen a napon az Úr Krisna megjelenésére emlékeznek. A 2013-as Janmastami Fesztivál a 20 éves Krisna-völgy rendezvénysorozat csúcspontja, hívek ezreit várják Európa legnagyobb ökofarmjára, Somogyvámosra. 

 

Rendezvénynaptár
Az Úr Krisna mintegy 5240 éve jelent meg a Földön, Indiában, egy Vrindávana nevű apró faluban. Megjelenési napját Dzsanmá-astamínak nevezik, melynek jelentése a 8. születés - Krisna édesanyja 8. gyermekeként, a 8. holdnapon, az Úr Visnu 8. alászállt formájaként látta meg a napvilágot. Érkezését a több tízezer éve feljegyzett védikus szentírások pontosan, előre jelezték.

 

Krisna evilágban való megjelenésének célja, hogy hazahívja és megvédelmezze híveit (pl. az elnyomó Kamsa király igazságtalanságaival szemben) és személyes tanúbizonyságot szolgáltasson szeretetett híveinek jelenlétével. Krisna Vrindávanában mutatta be csodálatos kisgyermekkori kedvteléseit, egy,a magyar pásztorkultúrához nagyon hasonló, letisztult életvitel keretein belül. A Krisna-tudatos gondolkodásmód, a védikus kultúra alapja azonban a
tehénvédelem - a kihasználó állattartással szemben -, ezért az Úr egy pásztorfiú képében jelent meg, s ezért nevezik Őt Govindának, a tehenek őrzőjének is.

Az egyszerű életvitel-magasszintű gondolkodás elve, az erőszakmentes életmód és az önfenntartás, a folyamatos tanulás és önképzés valamint az Isten-központú vallásos társadalom azóta is minta és követendő példa a Krisna-hívők számára. Ez a letisztult életvitel a hívek szerint lehetővé teszi, hogy eltávolodjunk a felesleges anyagi ragaszkodásoktól, a múlandó dolgoktól és életünket egészségben, boldogan és mindenekelőtt Isten szolgálatába merülve éljük le.

 

Janmastami (vagy Dzsanmástamí) ünnepét a hívek 3 napos zarándoklata és meditációja előzi meg Krisna-völgyben, amely nem csak egy gyönyörű ökofalu, hanem különleges szent hely is. A völgy kicsinyített, de pontos mása az indiai Vrindávana falunak, a völgyben található kis kupolás építmények mind Krisna rendkívüli cselekedeteinek állítanak emléket.

A fesztivál másnapján Sríla Prabhupádára emlékeznek szerte a világon, aki azáltal, hogy a védikus szentírások szövegeit fokozatosan lefordította angol nyelvre és eljutatta Amerikába, lehetővé tette, hogy a Krisna-tudat filozófiáját szerte a világon emberek milliói ismerhessék meg.

 
 
[ 1773 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x