Érzed a hangod illatát?
hirdetés
Címlap / Kultúra / Érzed a hangod illatát?

>

Érzed a hangod illatát?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-13

Oliver Sacks új könyve veszélyes olvasmány, a gyengébb idegzetűek számára inkább kerülendő. Könnyen ráébredhetünk ugyanis, hogy rendszeresen vannak szaglási és akusztikus hallucinációink, hogy a látókérgünk néha torz percepciókkal szórakoztatja saját magát.  


Rendezvénynaptár
Mostanában olyankor is kipufogógáz szagot érzek, amikor inkább virág illatot vagy egy asszony illatát kellene éreznem. Eleinte ezt hittem talán valami agyi tréfa van ennek hátterében, majd egy spirituális mesterrel konzultálva ilyesféle magyarázatot kaptam: érzed a asztráltestek szagát, a nem látható de mégis jelen levő entitások illatát.


Nem mondom, hogy megnyugtatott ez a néhány mondat, ezért is örültem nagyon amikor kezembe akadt Oliver Sacks könyve, amiből tudományos válaszokat kaptam saját kérdéseimre.

A könyv végén olyan fejezeteken borzonghatunk, mint a kísértetjárta elme, narkolepszia vagy éjszakai szörnyek - amelyekben arról van szó, mi történik akkor, amikor önmagunkat hallucináljuk. Az agy legnagyobb mutatványa az elme, az elme legnagyobb mutatványa az éntudat. Az agyunk néha unatkozik, vagy ilyen-olyan okból, például betegség, sérülés miatt nem kap elegendő ingert, és a nélkülöző agykéreg spontán tevékenykedni kezd. Az elménk pedig, mit tehet mást, tudatja velünk, hogy hallucinálunk.


Nem is hinnénk, milyen gyakran és milyen intenzíven. Máig tartja magát az a téveszme, hogy a hallucináció súlyos elmezavarok jele. Pedig mindannyian hallucinálunk, ez az emberi lét természetes velejárója. Ilyen például, amikor elalvás előtt különböző akusztikus és vizuális benyomásaink vannak, amit szinte mindenki megtapasztalt már. Sacks könyve, amellett, hogy szórakoztató olvasmány, finomítja az önmagunkról alkotott képünket. Az elménk rácsodálkozik önmagára: ezt mind én csinálom magammal? Új megvilágításba helyezi az epilepsziát, a narkolepsziát, a fantomvégtagok és a kísértetjárás jelenségét

Oliver Sacks: Hallucinációk
Akadémiai Kiadó 
 
[ 1886 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x