Muzsikáló Tündérvilág
hirdetés
Címlap / Kultúra / Muzsikáló Tündérvilág

>

Muzsikáló Tündérvilág

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-02-25

"Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!", jelentette ki Esterházy "Fényes" Miklós herceg és felépíttette az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélyát, a "Magyar Versailles"-t. A napjainkban folyamatosan megújuló kastélyépület, a gránátos házak, a gyönyörű díszudvar, a Marionett színház, a Muzsikaház a főúri pompa megtestesítői.  


Rendezvénynaptár
A műemlék-együttes családi kirándulások remek úticélja lehet, ahol minden korosztály számára akad felfedeznivaló bőven! Eszterháza az állandó- és időszaki kiállítások mellett világszínvonalú zenei előadásokkal, érdekes gyerekprogramokkal, csodaszép rózsakerttel és illatozó gyógynövénykerttel, barokk kialakítású parkkal várja látogatóit – érkezzenek autóval, vonattal vagy akár kerékpárral. A kastély ugyanis a Fertő tavi kerékpárút „kulturális megállója”.


Főúri-muri

Eszterháza fénykorát az építtető Esterházy „Fényes” Miklós idején, a 18. század második felében élte. A herceg évi jövedelme vetekedett a korabeli fejedelmi udvarokéval, akárcsak a kastély fényűző pompája. Ezért is illették a kortársai „Pompakedvelő" jelzővel. A kastély falai között mindennaposak voltak az ünnepségek. Eszterházára nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem maga Mária Terézia is vendégeskedett itt. A császárnő hálószobájába is benézhetünk a múzeumban!

A legszebb magyar barokk kastély európai hírnevét pezsgő zenei életének köszönhette. Itt élt és alkotott a nagy osztrák zeneszerző, Joseph Haydn, aki aktív alkotói korszakának mintegy felét Eszterházán töltötte. A Muzsikaházban komponált művei a kastélyban hangzottak fel először.

A hajdani Esterházy rezidencia manapság kastélymúzeumként működik, ahol bepillantást nyerhetünk a 18. századi főúri élet fényűző világába. Emellett a kastély színes programokkal is szolgál: Haydn-fesztivál, komolyzenei koncertek, időszaki kiállítások, pompás bálok, gyermekprogramok elevenítik fel Eszterházy „Fényes" Miklós tündérvilágát. Aki maga is szeretné megismerni a hercegi élet luxusát, látogasson el a kastélyba, vagy tegyen sétát a kastélyparkban!

Millió rózsaszál

A kastély közel 200 hektáros parkja napjainkban is őrzi a jellegzetes barokk kori kialakítás elemeit. Az uniós pályázatok keretében folyó helyreállítási munkálatok nyomán Eszterháza újraébredt „Csipkerózsika álmából”.

A fertődi Esterházy–kastély parkjának rekonstrukciója során a Rózsakert, az Angolkert és az Északi park egy része került helyreállításra.

Az Esterházy IV. Miklós felesége, Cziráky Margit hercegné számára 1908-ban kialakított rózsakertben hamarosan közel 9.000 rózsatő pompáját élvezhetik majd a kertbe látogatók. A beruházás keretében a magyar rózsafajták minden másnál teljesebb gyűjteménye kap itt helyet. A rózsakert továbbá génbank szerepét is betölti majd, ide kerül Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítőnk több mint 430 saját nemesítésű rózsafajtája. A rózsakertben helyreállították a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugast is, közepén a pagodaszerű pavilonnal.


 

Eszterházi Vigasságok 2015.

Idén is 30 héten keresztül élvezhetjük az egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált Eszterházi Vigasságok címmel, mely nemcsak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is. Lesz klasszikus és modern, barokk és jazz, Haydn fesztivál és népzene valamint színház. Lássuk a részleteket >>
 
A 2015-ös Eszterházi Vigasságoknak rendszeres visszatérő vendégei az Esterházy-kastély arculatát immár 15 éve meghatározó, a magyar régi zenejátszás elismert együttesei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Vashegyi György avatott vezényletével, valamint a korhű hangszeres előadásmód úttörő együttese a Capella Savaria Kalló Zsolt Liszt-díjas hegedűművész vezetésével.

Az eszterházai zeneélet egykori újjáindításának együttese a Budapesti Vonósok 21 éve résztvevői és ápolói a nyári koncertéletnek. Idei fesztiváljuk vendégeinek olyan világhírességek, mint a francia hegedűművész David Grimal, az I Musici di Roma együttese és az elismert nagybőgővituóz Božo Paradžik mellett a nagyszerű Rohmann Ditta és Fassang László házaspár.


Augusztus elején a német-holland The World Famous Glenn Miller Orchestra Wil Salden vezetésével a The History of Big Bands mintegy két órás óriás-showjával kalauzolja a 60-as évek amerikájába a Szabadtéri Színpad hallgatóit. Ezt követően a magyar jazz nagyság, Snétberger Ferenc ad koncertet a világhírű Tony Lakatos szaxofonművész és Michel Godard serpent- és tubaművész, valamint kvartetjének közreműködésével.

Sztárok egész sora lép színpadra Európa legnagyobb korhű hangszeres Haydn-fesztiválján augusztus második felében. A nagyérdemű korabeli hangszereken és olyan előadók szakavatott tolmácsolásában hallhatja a Mester és kortársai műveit, mint az Academy of Ancient Music Richard Egarr vezetésével, Erico Onofri hegedűművész, Christine Schornsheim csembaló- és fortepiano művész, Christian Dallmann és Juliane Grepling kürtművészek, Michael Schmidt-Casdorff fuvolaművész és Olga Pasichnyk a Wroclaw-i Barokk Zenekar közreműködésével, valamint az Esterházy Ensemble barytontrió. A magyar régizene-játszást Vashegyi György együttesei mellett Kalló Zsolt és a Capella Savaria, Zempléni Szabolcs, Megyesi Zoltán a kastély rezidens zenekara az Esterházy Hofkapelle Rácz Márton vezényletével képviseli.

A fesztiválsorozat szeptemberben a 2006-ban alapított Haydn Vonósnégyes-fesztivállal folytatódik, amely hagyományosan a világ vezető vonósnégyesei (2015-ben a német Zehetmair Quartet, az amerikai St. Lawrence String Quartet és a brit Badke Quartet) mellett a fiatal zenésznemzedék világversenyeket nyert kvartettjeinek találkozóhelye. 2015-ben fellép a 2012-es ARD International Chamber Music Competition és a 2014-es Mozart String Quartet Competition győztese, a koreai Novus String Quartet, a 2012-es grazi Schubert and Modern Music Competition és a 2013-as Bordeaux-i vonósnégyes-verseny győztese, a német Schumann Quartet, valamint az Irene Steels-Wilsing Stiftung, a londoni Wigmore Hall String Quartet Competition és az olasz International String Quartet Competition “Premio Paolo Borciani” verseny díjazott együttese, a lengyel Meccorre String Quartet.

Az Őszi-fesztivál hangversenyi között találjuk a Muzsikás Együttes és a Mendelssohn Kamarazenekar klasszikus és népzenei koncertjét, a Budapesti Fesztiválzenekar Bach koncertjét, az olasz Voces Intimae zongorástrió kamaraestjét. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a fiatal csellóművésszel, Devich Gergellyel ad közös koncertet.

A színház világát a Kossuth-díjas Mécs Károly mellett kuriózumként Mundruczó Kornél Schubert Téli utazás ciklusának színpadi adaptációja az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté közreműködésével képviseli. 
 
[ 1445 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x