Egy szegedi lány, aki végigénekelte Indiát
Címlap / Kultúra / Egy szegedi lány, aki végigénekelte Indiát

>

Egy szegedi lány, aki végigénekelte Indiát

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-28

Kezembe került egy új lemez. A borító nagyon varázslatos. Az áll rajta, hogy ősi Indiai mantrák világzenei feldolgozása. A szórólapon egy ajánlás Debasish Ganguly indiai szitárművésztől. "Ez a meditatív hangvételű lemez telis-tele van spiritualitással. Megnyugvást, békességet hoz az elmének." 

 

A lemezt Krasznai Gíta jegyzi. Kedves, mosolygós fiatal lány.


- Miközben hallgattam az Om című lemezeteket azon gondolkodtam, hogy hogyan kerül egy fiatal szegedi lány ilyen közeli kapcsolatba az indiai kultúrával?

Igazából a szüleim révén, akiket fiatal korukban magával ragadott az indiai kultúra és filozófia. Szóval már gyerekkorom óta sokat hallottam Indiáról, sok barátunk járt ott, és nagyon sok úti beszámolón részt vettem. Később egyre kíváncsibb lettem rá, hogy én hogyan látnám ezt a sokat emlegetett, rejtélyes, és sokszínű világot. Aztán érettségi után sikerült is kijutnom, és hat csodálatos hónapot töltöttem ott utazva egy közösséggel, főleg környezet-és állatvédelemmel foglalkozva.

- A Szegedi Egyetemen festőművészetet tanulsz. Mióta zenélsz?

Hét évesen kezdtem zongoraórákat venni a helyi művészeti iskolában, ahová öt évet jártam, aztán úgy döntöttem, hogy inkább gitározni szeretnék, és elkezdtem ének tanárhoz is járni. Azóta gitározok, illetve kísérem magam.


 

- Honnan jött az ötlet, hogy elkészítsétek ezt a lemezt?

Az ötlet barátoktól jött, akik sokat bíztattak, hogy vegyük fel ezeket a dalokat. Aztán az Indiában töltött idő, zenélés tradicionális zenészekkel, és annak a megértése, hogy ott mekkora szerepe van a mantrának, és a mantraéneklésnek, egy óriási löketet adott nekem az elhatározáshoz. Mikor pedig hazajöttem, elkezdtem zenészeket keresni egy ilyen formációhoz.

- Milyen műfajba sorolnád a zenéteket? Kik a zenésztársak?

Mivel a zenészek más-más műfajokból érkeztek, és ezt a sokszínűséget mindannyian nagyon élveztük, végül nem is törekedtünk arra, hogy egy műfajba lehessen sorolni. Így leginkább világzenének nevezném, ami tradicionális indiai, hindu mantrákon alapszik. A zenészek egy részét már régebbről ismerem, a csellistával, Gergővel, aki idén már a Liszt Ferenc Zeneakadémián tanul, már régóta jó barátok vagyunk és van egy zenekarunk is. Tibit, a tablásunkat a lemez gondolatával kerestem meg egy éve, és szerencsére tetszett neki az ötlet, így ő tradicionális indiai hangszerével biztosítja a keleti hangzást. Olivért is régebbről ismertem, és a lemez készítésének felénél, vagyis három felvett dal után éreztem úgy, hogy szükségünk van még egy gitárosra, és az ő játékát, és nyitottságát éreztem legközelebb a lemezhez. Esztert pedig, aki fuvolán és banszurin játszik, ajánlották nekünk, és mivel ösztöndíjjal tanult Indiában fuvolázni, ő is keleti hangulatot teremt. És a lemezen vokálozik a hugom is.

 

- Mik a terveitek a jövőben? Hol lehet élőben meghallgatni a zenéteket?

Szívesen vállalunk fellépéseket, és az ilyen eseményeket fel is tüntetjük majd a közösségi oldalakon. Reméljük, hogy akikhez eljut majd a lemez, azoknak adni fog, és legalább annyira fogják élvezni, amennyire mi élveztük az elkészítését. Most minden figyelmünkkel a lemezbemutató koncertre összpontosítunk, ami szeptember 8.-án kedden 18 órakor lesz az Indiai Nagykövetségen. Mindenkit szeretettel várunk. A belépés ingyenes.


 
 
[ 1623 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x